Wat wordt hot in 2015?

De kerstboom is de deur uit, de oliebollen opgegeten en het vuurwerk is uitgeknald. Met andere woorden, het ‘normale’ leven gaat weer beginnen. We kunnen er weer een jaar tegenaan! December en januari zijn traditioneel de maanden voor een terugblik op het afgelopen jaar.

Wat wordt hot in 2015? - Corina Kuijlen

Een vooruitblik op 2015, drie opvallende trends

Nu ben ik niet zo van het terugkijken. Met je blik op vooruit is het ook niet zo handig om over je schouder te blijven kijken. Koester de mooie momenten, leer van je fouten en ga door. Daarom vind ik het veel leuker om te zien wat de deskundigen allemaal voorspellen voor 2015. Wat kunnen we verwachten? Wat wordt wereldnieuws? En voor ons als marketing- en communicatieprofessional, wat worden de trends in het nieuwe jaar?

Als je de verschillende blogs, vlogs en lijstjes moet geloven, dan gaan de ontwikkelingen op het gebied van marketing en communicatie in sneltreinvaart door. Als je alles gaat verzamelen, dan is het een behoorlijke lijst. Ik heb er drie trends uitgehaald die ik persoonlijk opvallend vond.

WhatsApp is hét communicatiemiddel

50% van de Nederlanders gebruikt WhatsApp. Bij jongeren tussen de 20 en 34 jaar ligt dat percentage zelfs nog een stuk hoger met 70%. Het is dus ook niet zo gek dat steeds meer bedrijven WhatsApp inzetten als communicatiemiddel met hun klanten. Kranten als BN/DeStem en Metro sturen al met succes nieuwsberichten via WhatsApp. Het effect van een persoonlijk berichtje op je telefoon is vele malen groter dan via andere sociale netwerken. Ik ben dan ook benieuwd of steeds meer bedrijven deze dienst als een kans gaan zien. Als ik zo de cijfers zie, dan lijkt me dat een logische stap.

‘Transparantie’ wordt het sleutelwoord

Waar we als vakidioten vaak goed in zijn, is een boodschap op een mooie manier verpakken en beloftes doen. Die vlieger gaat niet meer op dit jaar. Mensen willen een uitgebreid kijkje in de keuken krijgen. Pas dan wordt overwogen of men zich kan vereenzelvigen met de waarden en normen van je bedrijf. Informatie geven, open en eerlijk communiceren. Bijvoorbeeld met filmpjes op YouTube die je dan verspreid via social media. Dat wordt steeds belangrijker in 2015. Een trend waar ik me helemaal in kan vinden!

Contentmarketing blijft ‘king’

Ik dacht dat deze trend ver op zijn einde zou lopen nu, maar het tegendeel blijkt waar te zijn volgens de deskundigen. Relevante content blijft namelijk voor veel mensen dé reden om een bedrijf te volgen. Wanneer je echter alleen maar iets op Facebook of LinkedIn zet ‘omdat het nou eenmaal zo hoort tegenwoordig’, dan sla je volledig de plank mis. Onderzoek wat je doelgroep interessant vindt en ga daarover schrijven. Er wordt ook wel gezegd dat je ‘gratis’ kennis weggeeft. Zo zie ik dat niet. Je laat juist zien dat je expertise bezit en de actualiteit volgt. Dat geeft een potentiële klant of werkgever juist vertrouwen in jouw kunnen.

Uiteraard zijn er nog veel meer trends te benoemen. Of ze ook uit gaan komen? De tijd zal het leren. Dan zal ik in december toch een keer achterom moeten kijken om te zien of de voorspellingen daadwerkelijk zijn uitgekomen.  

06 jan 2015 3434 Corina Kuijlen 0
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie