Waarom elk bedrijf een online marketeer moet hebben

Anno 2017 is het eigenlijk ondenkbaar dat een bedrijf geen goede online marketing en communicatie medewerker heeft. Dat klinkt voor veel marcom professionals ongetwijfeld als een deur die wel heel erg open is, maar de realiteit bij veel bedrijven is nog steeds dat zo'n functie geen vast onderdeel is van de bedrijfsstructuur. Dat is niet alleen een gemiste kans, maar vaak zelfs een serieuze bedreiging voor de toekomst.

Heeft jouw bedrijf nog geen online marketing strategie? Auw!

De wereld is online

Bovenstaande is nog al een uitspraak, maar met het leven dat zich steeds meer online gaat afspelen, en iedereen die in het huidige tijdperk allerlei producten en diensten gemakkelijk en snel online afneemt, is het een gemiste kans om niet te investeren in online zichtbaarheid. Zichtbaarheid die overigens vaak relatief eenvoudig en goedkoop te bereiken is. De kans dat iemand jouw bedrijf bij het doen van de dagelijkse boodschappen toevallig offline tegen het lijf loopt, is een stuk kleiner, dan dat hij via Google op jouw bedrijf stuit. Nieuwe schoenen nodig, auto pech, op vakantie naar Spanje? Iedereen bekijkt tegenwoordig toch eerst de mogelijkheden via internet? Dan wil je wel dat jouw bedrijf gevonden wordt op Google. Het liefst op de eerste plek, maar toch op zijn minst op de eerste pagina. Want vindt de consument je daar niet, dan is de kans groot dat hij gaat shoppen bij de concurrent. Niet persé omdat deze betere producten, diensten of service heeft, maar simpelweg omdat deze wel heeft geïnvesteerd in de online zichtbaarheid en gespecialiseerde mensen in dienst heeft om te zorgen dat ze die topposities in Google blijven behouden.

In 2015 was er in de complete wereldpopulatie al een internetpenetratie van 42% te meten* en dit percentage stijgt jaarlijks. En een sterk groeiend aandeel daarvan is 24/7 online via mobiel. Naar verwachting is in 2020 50% van de wereldbevolking continu online via mobiele apparaten*.  Om optimaal op de groei van het internetgebruik en de mogelijkheden die mobiele apparaten bieden, te kunnen inspelen, is iemand met verstand van zaken in de onderneming onmisbaar geworden. Dit geldt voor zowel de grote als kleine ondernemingen in alle branches. Van reisprofessional, autoverkoper, reparatiebedrijf, uitzendbureau tot winkelketen en supermarkt. Zonder online bereik, invloed en participatie laat je enorme kansen liggen. En stuur je je potentiële klanten linea recta naar de concurrent. Dat is niet alleen zonde, dat is onwenselijk. Want voor je het weet, vindt niemand jouw bedrijf met prachtige producten, geweldige diensten of optimale service nog.

Het ondergeschoven kindje

Gelukkig is een groot deel van de managers en eigenaren van bedrijven wel al overtuigd van het belang van het internet, maar ook dan blijft online marketing niet zelden een onderschoven bezigheid. Vaak wordt dat dan afgeschoven op het ontbreken van tijd, geld of kennis. Of een combinatie van daarvan. En dan wordt het in veel gevallen bij het toch al vaak overvolle takenpakket van de marketing manager of een communicatie medewerker toegevoegd. Dat is jammer, want een echte online marketeer kan afhankelijk van de doelstellingen de organisatie al met een paar uurtjes per week veel gerichter ontzorgen en daarmee voor betere resultaten zorgen door het uitvoeren van o.a. de volgende werkzaamheden;

 • dagelijks interessante content op social media plaatsen
 • en reageren op de reacties daarop op Social Media
 • zorgen dat er periodiek een goede nieuwsbrief verstuurd wordt
 • een start maken met de juiste inzet van SEO en SEA
 • en het onderhouden daarvan
 • nieuwe content op de website plaatsen
 • starten met retargeting campagnes

Stap voor stap online marketing integreren

Wil je alles tegelijk uitvoeren als organisatie, dan heb je natuurlijk aan een paar uurtjes per week niet genoeg, maar er is niets mis mee om met een of twee punten te starten en zo inzicht te krijgen in de mogelijkheden en de impact die het heeft. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om met regelmaat de resultaten te meten en te analyseren, zodat je kunt blijven verbeteren en gericht stap voor stap de online zichtbaarheid toeneemt.
Kies je ervoor om in je online marketing social media een prominentere rol te geven, dan wordt dit nog belangrijker. Je wilt dan namelijk snel en adequaat reageren op de berichten van klanten en geïnteresseerden. En tja, op social media gaat ook in de avonduren en weekenden door. Wie gaat dat allemaal doen? Dit kost namelijk wel wat tijd en vergt enige expertise. Laat een gespecialiseerd persoon de taken goed en vakkundig uitvoeren, zo hoeft de manager zich alleen te richten op de vele taken die hij toch al op het bord heeft liggen.

En? Is jouw bedrijf al goed voorbereid?

Samengevat levert een online marketeer het bedrijf dus een goede online zichtbaarheid op met alle positieve gevolgen van dien, en de manager kan wat taken van zijn overvolle to-do lijst schrappen. Win-win voor iedereen.

Tijdens mijn zoektocht naar een baan in de (online) marketing en communicatie lees ik ontzettend veel over trends en ontwikkelingen in de branche. Zelf ben ik dan ook overtuigd geraakt van het onontkoombare belang van deze vorm van marketing. Veel bedrijven snappen het al goed, de vacatures in deze business schieten als paddenstoelen uit de grond. Een positief geluid, ik kan niet anders zeggen. Is jouw bedrijf ook al goed voorbereid op het steeds verder digitaliserende tijdperk?

* Frankwatching online trends, tips & tricks

Deel dit artikel via:
 • 0
 • Share on Google+
 • 0

Reacties (1)

 1. Nathalie:
  15 mrt 2017 om 23:25

  Helemaal mee eens! Goede (online) marketing en communicatie is belangrijk


Plaats een reactie