V&D gered? - column

De afgelopen weken en met name de afgelopen dagen dagen is de V&D veel in het nieuws geweest. De keten zou bijna failliet zijn en er zou een gerechtelijk geschil zijn met de verhuurders van de immens grote panden die de V&D huurt. Gelukkig bereikte ons begin deze week het nieuws dat er op korte termijn een oplossing is en dat de Vroom en Dreesman gered is. Gelukkig maar, want waar moeten wij anders die overheerlijke broodjes kopen?

 

Gered, maar heeft V&D wel echt toekomst?

Ik vind het nog altijd verbazingwekkend dat er ondernemers/financiers zijn die toekomst zien in dit soort ravijnen en leeghoofden. De huidige situatie is niet voor niets zo, blijkbaar is er weinig behoefte aan het huidige model. Wanneer jij een relatiecrisis hebt met je vriend(in) en je staat op het randje van de spreekwoordelijke afgrond dan is het soms beter elkaar de hand te schudden en op een fatsoenlijke en menselijke manier uit elkaar te gaan. Je bent niet voor niets in die situatie beland. Wanneer je toch besluit om samen verder te gaan dan moet je, neem ik aan, iets veranderen. Je zult minder vreemd moeten gaan of vaker de toiletbril omlaag doen.

Zonder verandering is er geen toekomstperspectief. De huidige markt en de snelle veranderingen zorgen ervoor dat je als bedrijf snel moet inhaken op trends en ontwikkelingen in jouw branche. Het is niet zo dat als iedereen mee groeit met de markt en jij niets doet dat het uiteindelijk toch wel weer goed komt. Die tijd is geweest. Het oude model werkt niet meer. Je gaat toch ook niet een Nokia 3310 opnieuw op de markt brengen?

Een korte termijn reddingsplan

Tijdens het volgen van de redding van V&D kwam er voor mij niet direct een reddingsplan naar boven voor de komende jaren. Kosten besparen door je personeel 6% minder te laten verdienen is een plan, maar als dat het enige is dan zal het een kortstondige redding blijken. Je bespaart geld maar door deze bezuiniging komen er niet opeens meer klanten naar de winkels. Het is niet alleen een kostenprobleem, maar veel meer een omzetprobleem waarmee V&D kampt.

Er zal aan de winkelformule gesleuteld moeten worden. De oude auto zal opgepimpt moeten worden met nieuwe gadgets, tools en andere onderscheidende dingen. Tijdens het schrijven van dit stuk probeer ik al een tijdje een reden te bedenken waarom iemand naar de huidige winkel van de V&D zou gaan. Ik kan er geen enkele bedenken. De producten zijn te duur, niet uniek. Ik kan ze bij veel meer winkels (on- en offline) vinden en vaak nog goedkoper.

V&D en het nieuwe winkelen

Het geschil dat er is met de verhuurders zou een oplossing kunnen zijn voor de V&D. De panden zijn veel te groot en daardoor te duur. Zoek een schikking met de verhuurders en verlaat het pand. Mijn oplossing zou zijn dat de Vrooms en Dreesman het nieuwe winkelen gaat introduceren. Kleinere winkels en in deze winkels alleen een mogelijkheid voor het zoeken/kijken en passen van je kleding. Wanneer jij een artikel vindt dat je mooi vindt en het past, dan kan je het online bestellen in de winkel en het pakket zal de dag erop kosteloos bij je bezorgd worden. Geen immens grote voorraden meer en minder personeel in de winkels. De webshop zal veel meer traffic gaan genereren en je kan veel beter en makkelijker jouw doelgroep monitoren en daarop inspelen.  

Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

 

11 feb 2015 2596 Pascal Meulenbelt 1
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (1)

  1. Fenke:
    12 feb 2015 om 15:19

    V&D slaat voor mij online de plank ook mis. Heb daar ooit iets besteld, moest direct betalen. Toen ik het wilde retourneren moest ik naar de winkel toe of zelf alle kosten van verzenden betalen (terwijl er ook bezorgkosten waren). Dan laat je het wel om online iets te bestellen.. Hopelijk is dat systeem inmiddels verbetert.


Plaats een reactie