Storytelling 2.0, wat is dat nou eigenlijk?

Het luisteren naar verhalen begint al vroeg. Wanneer je nog jong bent luister je graag naar sprookjes voor het slapen gaan en dat verandert niet naarmate je ouder wordt. Mensen vertellen net zo graag verhalen als dat ze er naar luisteren. Het vertellen van verhalen is een manier om controle te krijgen en voor bedrijven is dit niet anders. Bedrijven doen aan storytelling om zich te verbinden aan hun (verschillende) doelgroep(en) en om een bijdrage te leveren aan de opbouw van hun imago.

Storytelling 2.0 - Naomi van Putten

Klik op de visual voor het verhaal van de Dollar Shave Club.

Een verhaal vertellen is nog geen storytelling

Volgens de encyclopedie is de abstracte definitie van een verhaal een logisch, samenhangend geheel van woorden en zinnen met een structuur waarbij vorm en inhoud goed op elkaar aansluiten. Een verhaal moet een begin, midden en een eind hebben en daarnaast moet de consument het verhaal gemakkelijk kunnen na vertellen. Storytelling is meer dan alleen één verhaal vertellen. Met storytelling worden mensen aan de hand van een hele reeks korte verhalen vermaakt en wordt er tegelijkertijd met het geheel van die losse verhalen een beeld gegeven van het brand of de organisatie en een boodschap overgebracht. Daarbij kan en wordt tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van social media. 

Eerst plaatjes, dan misschien praatjes

De meningen over storytelling en social media zijn verdeeld. De één zegt dat het wel kan en de ander denkt van niet. Een verhaal vertellen in 140 tekens is onmogelijk, evenals een verhaal in één foto samenvatten. Maar met een serie van berichten in 140 tekens, of een serie foto's, of een combinatie daarvan op social media kun je wel laten zien waar je als merk voor staat. En dat is ook waar 2.0 achter storytelling voor staat: met een serie content elementen via social media iets vertellen over je merk, organisatie, product of dienst.

En in 2014 bleek wel dat de plaatjes voor de praatjes gingen. Social media zoals Instagram, Pinterest en het aantal foto’s bij de statusupdates van Facebook hebben een enorme sprong gemaakt en bedrijven maken daar graag gebruik van bij het vertellen van hun verhaal. Beelden laten zich gemakkelijk delen en dat wordt dan ook massaal gedaan. Juist die beelden roepen emoties op en dat is wat bedrijven willen, zeker als die emoties ten goede komen aan het imago dat het bedrijf wil uitstralen.

Overigens zagen we in 2014 op social media ook een sterke toename van het gebruik van video. Net als visuals krachtig in het opwekken van emoties, maar met meer mogelijkheden om een verhaal te vertellen dan in een visual of 140 karakters natuurlijk. 

Van off- naar online media en terug

Van de (papieren) krant tot aan Pinterest en van Instagram tot het (hardcopy) magazine. Een organisatie kan een verhaal op allerlei manieren “de wereld in helpen”. Door bijvoorbeeld een verhaal te beginnen op Instagram, daarna een vervolg te geven via Facebook en uiteindelijk te eindigen via een gepersonaliseerde app kunnen organisaties een ultieme, op maat gemaakte waarde voor de klant creëren. Door deze transmediale vorm van storytelling wordt de gebruiker uitgedaagd om het verhaal eigen te maken en er zelfs nieuwe versies op te creëren door het toevoegen van eigen beelden. 

Een mooi voorbeeld daarvan is the Scarecrow campagne van de Amerikaanse fastfood-keten Chipotle die een prachtige video op Youtube plaatste die de purpose van Chipotle (een betere wereld cultiveren door duurzaam voedsel te produceren) mooi vertelt. Van daaruit probeerden ze vervolgens mensen naar een site met meer informatie te krijgen en konden deze bezoekers een game app downloaden om ze zo meer betrokken te krijgen. 

Denk vanuit de zes W’s

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar zet eerst de zes W’s voor jezelf op een rijtje. Waarom, wie, wat, waar, waarop en wanneer. Bedenk je voordat je begint als eerst waarom je wat (het verhaal) wilt vertellen en aan wie je dat verhaal wilt vertellen. En vervolgens bepaal je de manier waarop en wanneer je dat wilt gaan doen.

De moraal van het verhaal

Met het via social media delen van hapklare branded content snacks die op zichzelf staand goed smaken bij de fans, vertel je als merk nog geen verhaal vertellen. Maar een reeks aan losse content elementen kan wel een goed beeld geven van de organisatie of het merk. Storytelling 2.0 kan daarom prima werken bij tijdelijke campagnes. Maar wil je echt een verhaal vertellen of het echte verhaal, dan zijn (een korte reeks) losse content snacks vaak niet genoeg, maar moet je gaan werken met een nieuwe opkomend fenomeen: longreads. Maar dat is een verhaal voor een volgende keer. 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (1)

  1. Sipke Westveen:
    16 jan 2015 om 15:09

    Let op de nieuwste trend: longreads... en omdat zulke lange verhalen zo lastig op het scherm lezen voorspel ik vast de daarop volgende trend: de uitvinding van de boekdrukkunst.


Plaats een reactie