Sociale media: Back to Basic! - column

Anno 2015 is alles online te vinden, over jouw bedrijf maar ook over jou als persoon. Dit weten we allemaal en toch doen we hier te weinig mee. In het huidige bedrijfsleven zou je denken dat je met dit gegeven veel meer transparantie zou zien. Als bedrijf zijnde wil je misschien niet dat alles ‘zichtbaar’ is voor het publiek, dat is logisch, maar dat is tegenwoordig niet meer tegen te houden. De consument komt uiteindelijk toch wel achter die (pijnlijke) informatie en dan komt het bij hen op een verkeerde manier binnen. Voor vele bedrijven zie ik hier een enorme kans.

Social media Back to Basics - Pascal Meulenbelt

Marketing anno nu: transparantie en kwetsbaarheid

Marketing is niet meer de traditionele media, plannen en kanalen. Marketing gaat in 2015 en de jaren daarna verder. Door je transparant op te stellen laat je zien dat je ook kwetsbaar bent en durft te zijn want uiteindelijk zijn we dat allemaal.

Wat kan je met dit gegeven? Heel veel, denk ik. Door de sociale media te gaan gebruiken op de manier waarvoor het ooit bedacht is kan je al een hele stap zetten. Sociale media zijn er om te laten zien wie je bent, waar je van houdt en wat je leuk en inspirerend vindt. Back to basic. Maar wat houdt dat in? Veel bedrijven gebruiken sociale media om zichzelf te verkopen, een product/dienst te verkopen of om in contact te komen met de (potentiele) klant. Natuurlijk biedt de sociale media hier ook ruimte voor maar de essentie van deze kanalen is anders. Ik neem je een stapje terug. Jij zit s' avonds op de bank en je klikt je Facebook app aan. Je scant vluchtig door je timeline en ziet een aantal leuke dingen waar je op klikt. Als ik jou vraag: 'Wat zijn deze leuke dingen?' Kom je dan uit bij de content die jouw bedrijf verspreidt? Waarschijnlijk is het antwoord 'nee'. Je zult nu waarschijnlijk tientallen argumenten hebben om dit soort uitingen, wel te verspreiden, maar lees dan eerst verder.

Laat gewoon zien wie je bent

Waarom volg jij een persoon? Waarom volg jij en bedrijf? Jij wilt meer weten van hen en je vindt de informatie die zij delen interessant. Vind jij het interessant dat een 'vage' kennis die jou ooit heeft toegevoegd een video deelt zonder enige toelichting? Vind jij het interessant dat een bedrijf iets plaatst om zichzelf of een product te verkopen? Nee, dat vinden we niet (meer) interessant. Wat we wel interessant vinden, is hoe een bedrijf omgaat met zijn zaken. Heeft jouw bedrijf een leuk project binnengehaald? Dat deel je waarschijnlijk. De volgers vinden dat leuke, maar vaak zien zij in de weken daarna hier niets meer van terug. Wees transparant (waar het kan) in dit aspect. Het is voor jouw volgers juist interessant hoe jullie, als bedrijf zijnde, dit project aanpakken, wat voor bijzonderheden er gaandeweg zijn en hoe jullie deze horden nemen. Velen denken dat het voor de fans en volgers van bedrijven niet interessant is hoe bijvoorbeeld een brainstorm sessie werkt. Ik denk dat dit juist wel interessant is voor de fans en volgers en tegelijkertijd veel zegt over je bedrijf. Op deze manier leren de fans en volgers, op een persoonlijke manier, meer over je personeelsleden en over jouw bedrijf. Hierdoor creëer je een (persoonlijke) band met je volger. En juist deze band zorgt dat zij trouwer worden, over je gaan praten en uiteindelijk zal dat invloed hebben op (heel plat) de verkoopcijfers.

Social media is P2P

Sociale media zijn geen directe verkoopkanalen. Zoals het woord het al zegt, het zijn sociale kanalen waarin wij jou en jouw bedrijf willen leren kennen. Geldt dit ook voor business to business? Ja!! Ook bij b2b is er uiteindelijk een (gewoon) persoon die het bericht leest op Facebook terwijl hij in zijn jogginbroek op de bank hangt. Op je werk lees je niet of nauwelijks iets op de sociale kanalen. Buiten je werk om, wanneer je niet in de zakelijke modus zit, wel. En dat geldt niet alleen voor B2C bedrijven, want in mijn beleving zijn op social media B2B uiteindelijk ook business to consumer. Social media gaat namelijk altijd van persoon op persoon! Dus of je nou in een B2B markt actief bent of in een B2C, op social media is het allemaal P2P. En dat lijken sommige bedrijven op social media weleens vergeten te zijn. Tijd dus om terug te keren naar de basiscs!

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie