Mindf*ck - column

Terwijl ik aan het genieten van de vingervlugheid van Victor Mids bedenk ik mij ook dat het een flinke dosis medische en psychologische kennis is wat bedrijven niet in pacht hebben, maar wel nodig hebben. Reclame uitingen registreer je in je onderbewust zijn, dat is een gegeven die veel marketeers wel kennen, maar hoe speel je hier goed op in?

Mindf*ck - Pascal Meulenbelt

Het onderbewustzijn sturen

Door te bestuderen hoe je hersenen werken en hoe je daarop in kan spelen sta je 3-0 voor ten opzichte van concurrerende bedrijven. In de aflevering van 5 januari liet Victor zien dat hij vooraf dezelfde producten uitgekozen had als de willekeurige persoon die hij aansprak in de supermarkt. Velen zullen denken dat het hier om een opgezet plan gaat en dat er gebruik gemaakt wordt van acteurs maar dit is niet het geval. Zonder dat die jongen het door had waren er overal hints zichtbaar voor hem. In zijn onderbewustzijn ziet hij ze wel maar heeft hij het niet door. Locatie, muziek en zintuigen zijn de ingrediënten die essentieel zijn voor een uitgekiemde strategie zoals Mids dit liet zien.

Micro expressies

Een ander onderdeel waar het bedrijfsleven en met name de sales afdelingen veel van kunnen leren heeft betrekking op de micro expressies van de mens. 100% garantie is er nooit maar wanneer je goed getraind bent, zit je er bijna nooit meer naast. Wanneer jij je klant analyseert en zijn micro expressies opslaat en dat toepast zal het een stuk eenvoudiger worden om iets te verkopen en beter in te spelen op de behoefte van de klant. Elk mens heeft expressies die hij/zij laat zien, deze expressies zijn moeilijk waar te nemen. Wanneer je hier op getraind bent is het mogelijk deze expressies op te pikken en in te zetten. Deze expressies laten het ware gezicht zien van de klant, de klant kan niet langer schuilen achter zijn woorden en dat versterkt de positie van de verkoper.

Marketing en psychologie

Psychologie is altijd al een belangrijk onderdeel geweest van de marketing. Maar er gaat te weinig aandacht naar uit. Een top marketeer weet alles van de werken van het menselijk brein en hoe je die kan manipuleren. Tijdens je opleiding wordt er niet diep genoeg ingegaan op de werking van het menselijk brein. Wil jij succesvol marketeer worden en je onderscheiden van je concullega’s, dan adviseer ik om een thuiscursus psychologie te gaan volgen. En dan met name evolutionaire psychologie.

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie