Meneer van Dalen op zoek naar nieuwe uitdaging - column

Harry piekema (oftewel de supermaktmanager van Albert Heijn, meneer van Dalen) is in de laatste week van 2-14 gestopt en er leek zowaar een siddering door Nederland te gaan bij het nieuws. Harry was 10 jaar lang het gezicht van deze supermarktketen. De kranten stonden er vol mee en social media werd plat gebombardeerd met hoogtepunten van meneer van Dalen. Wat een dapper en ambitieus besluit hoorde je velen zeggen en denken.

Moest meneer van Dalen weg van Albert Heijn?

Dat was wel even slikken

Ook voor mij was het even slikken toen ik het bericht las, het is niet iets wat ik direct aan zag komen. Ik kreeg er wel direct een apart onderbuikgevoel bij, maar ik dacht vooral: wat zonde dat de leukste reclame-persoonlijkheid van Nederland voor het grote publiek stopt. De goedlachse man laat mij en menig Nederlander telkens weer lachen tijdens het zoveelste reclameblok.

Toch liet het aparte gevoel wat dit bericht bij mij opriep mij niet los. Ik kwam aan het nadenken en stelde mezelf hardop een aantal vragen: Is het een eenzijdige beslissing? Zit er meer achter deze berichtgeving? Waarom zou deze man stoppen? Hoe kan het zijn dat de Albert Heijn hier 'zomaar' mee akkoord gaat?

Na een tijdje er over gepiekerd te hebben, kwam ik er meer en meer achter dat er meer schuil moet gaan achter dit bericht. Misschien is het wel zo dat Harry iets anders wil gaan doen, maar had hij die keuze zelf al gemaakt of had de Appie die keuze stiekem al voor hem gemaakt? 

De vertrekstrategie van Albert Heijn...

Albert Heijn wil een nieuwe weg inslaan met haar televisiecampagnes. Dan is het geen optie om dezelfde acteurs en dezelfde opzet te houden. Of op zijn minst zorgt dat na 10 jaar meneer van Dalen voor minder creatieve mogelijkheden. Maar hoe zet je hét gezicht van het merk op een zijspoor zonder de fans teleur t stellen?

De gootste kruidenier van Nederland, die op de kleintjes blijft letten, kan natuurlijk niet zomaar het gezicht van 10 jaar commercials, tevens een geliefd man in Nederland, op straat zetten. Dat levert boze reacties, gefronste wenkbrauwen en misschien wel een terugloop in het reclamebereik. Wat uiteindelijk terug te zien kan zijn in de klandizie en dus omzet van de AH. Meneer van Dalen gewoon "wegschrijven" uit de commercials is geen optie dus. 

Met de manier die de AH nu hanteert lijkt het erop dat Harry Piekema er zelf mee stopt en dat hij aan zijn ambities wil gaan werken. Dat accepteert het hele land en ze vinden het goed van ze Albert Heijn dat ze hem de vrijheid geven. Maar wat zou er gebeuren als het land hoort dat meneer van Dalen uit het niets op straat is gezet? 

... meneer van Dalen stapt zelf op! 

Het voelde alsof er een collega op de afdeling had gezegd dat hij weg ging om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij een ander bedrijf, toen Harry zijn vertrek had aangekondigd. Op dat soort momenten denk je "groot gelijk", "het werd tijd" en "veel succes", maar tegelijkertijd voel je met het bedrijf mee. Want als een van je belangrijste ambassadeurs (of productiefste werknemers, of beste verkopers of wat dan ook) weggaat, dan gaat het bedrijf dat merken. Datzelfde gevoel heerste in de media en op social media richting Albert Heijn na de aankondiging van Piekema. Hoe (of beter wie) gaat in hemelsnaam deze lege plek goed opvullen? 

Of ensceneerde Appie zelf dit hele vertrek?

Het is mij te toevallig dat de Appie meteen na het bericht van het naderende afscheid van Harry aangeeft een nieuwe weg in te gaan slaan met haar commercials. Zoiets bedenk je niet van het een op het andere moment zoiets bereid je, als bekendste supermarktketen van Nederland, tot in de puntjes voor. Is dit toeval? Of is dit een uiterste piek(ema) van de marketingafdeling van de AH. De aankondiging, de massale aandacht in de media, de duizenden likes en reacties op de aankondiging op de Facebook pagina, de gedeelde berichten op Twitter en zelfs de "heeft u nog vragen"-postings zorgde dat een week lang Albert Heijn door het vertrek van Piekema de media domineerde. En met als resultaat: nu Piekema weg is kan Albert Heijn echt een andere koers gaan varen. Zonder een supermarktmanager of andere medewerker. Dat doen ze tegenwoordig in navolging van Albert Heijn en meneer van Dalen allemaal, met die "medewerkers" in beeld maak je het verschil niet meer. 

Ach, de toekomst zal het leren of Piekema echt weg wilde of dat Albert Heijn het tot in de detail voorbereid had. Maar ik blijf het ergens verdacht vinden dat je zelf gedag zegt tegen een rol waardoor heel Nederland je leuk en aardig vindt en waarmee je hoogstwaarschijnlijk ook nog eens een prima boterham mee verdient.

En Meneer van Dalen? Meneer van Dalen is na 10 jaar Albert Heijn weer op zoek naar een nieuwe uitdaging...

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie