In marketing communicaties vacatures wordt vaak heel specifiek beschreven wat de marketeer in die functie moet doen en opleveren. Leads, naambekendheid, click-throughrates. Allemaal kwantitatieve, meetbare zaken. Lekker duidelijk, lekker makkelijk, lekker concreet.
Vraag echter een kunstenaar om twee identieke kunstwerken te maken en je zult merken dat er – ondanks dezelfde ingrediënten, technieken en gereedschappen – toch verschillen zitten in het opgeleverde resultaat. Zo is dat met marketing ook. Marketing is geen exacte wetenschap zoals bijvoorbeeld wiskunde waar geldt: 1+1 = 2.
Een voorbeeld: Twee supermarktketens hebben ten tijde van de voetbalkampioenschappen een actie: Bij elke € 15,00 aan boodschappen krijgt de betaler een pakje voetbalplaatjes. Deze plaatjes zijn geliefde verzamelobjecten en er zijn speciale albums beschikbaar om de collectie in te bewaren. Vergelijkbare acties, vergelijkbare ingrediënten. En toch is de actie in de ene supermarkt (AH) vele malen (commercieel) succesvoller dan die van de andere supermarktketen (C1000)….
Marketing werkt als het weer. Voorspelbaar, maar nooit exact. Op basis van een aantal te meten waarden zoals luchtdruk, windsnelheid en luchtvochtigheid kunnen meteorologen het weer voor de komende dagen voorspellen. Aan de hand van rekenprogramma’s en modellen, proberen ze zekerheid te geven over het te verwachten weer, zodat mensen zich daar op voor kunnen bereiden. Maar dat lukt niet altijd. De voorspellingen komen wel eens niet uit. Of vroeger, of later. Bij marketing is dat net zo.
Maar er zijn meer parallellen te ontdekken. Uit de traditionele marketing – die met als uitgangspunt de 4 P’s – zijn tegenwoordig tal van varianten te ontdekken: Online marketing, affiliate marketing, corporate marketing, retail marketing, social marketing.
Denk nu nog even terug aan het weer. Dat kent ook vele verschijningsvormen: er zijn immers tal van verschillende klimaten. Als je weet aan welke invloeden deze onderhevig zijn, dan kun je ook hier mee gaan voorspellen. Online marketing is ook net als het weer. Maar dan op het Zuidelijk Halfrond! De winter valt daar in “onze zomermaanden”, met Kerst is het daar warmer dan met Pinksteren. De zon schuift via het Noorden langs de hemel en hoge luchtlagen en straalstromen hebben een afwijking naar links in plaats van naar rechts. Dezelfde (klassieke) principes zijn van pas, maar dan in een nét andere toepassing omdat de (online) omstandigheden anders zijn.
Je kunt je op verschillende manieren op het weer voorbereiden. Een molenaar houdt de wolken in de gaten, een boer kijk ‘s ochtends naar de zon, de forens luistert via de autoradio naar de weervoorspelling en de gepensioneerde leest ‘t wel in de krant. Zo zijn er ook verschillende manieren om met marketing om te gaan: met state-of-the-art marketingteams of gewoon door oerhollands nuchter verstand: het is maar wat je aanspreek. Daar zoek je als bedrijf een passende marketeer bij.
Reacties (0)
Plaats een reactie