Marketing Makkelijk Gemaakt: Het Marketingconcept

In vorige delen van deze serie ‘Marketing Makkelijk Gemaakt’ is de marketingmix omschreven als een gereedschapskist waar iemand mee aan de slag gaat. Ongeacht het gereedschap, het is het vakmanschap dat het resultaat al dan niet tot kunst verheft. Hoe bepaal je dat vakmanschap?

Marketing Makkelijk Gemaakt: Het Marketingconcept - Nieke Groot

Invulling geven aan de marktbenadering: het marketingconcept

Nu we weten wat marketing is (de kunst van het hebberig maken) en hoe marketing werkt (voorspelbaar maar nooit exact) en wat je kunt met de diverse marketinginstrumenten, is het tijd om het eens te hebben over de manier waarop invulling wordt gegeven aan de benadering van de markt. Oftewel: het marketingconcept. Het marketingconcept bepaalt de graad van ontwikkeling van het eerder genoemde vakmanschap.

De term marketingconcept blijkt voor mijn studenten toch altijd weer lastig. Hoe kort en krachtig deze definitie (de manier waarop invulling wordt gegeven aan de benadering van de markt) ook kan zijn, in de praktijk blijken veel mensen het lastig te vinden om zich hier écht wat bij voor te stellen.

Marketing is een spelletje

Dus heb ik ook hier weer een sterk vereenvoudigde weergave van verzonnen. Ik maak voor mijn studenten dan altijd de vergelijking met een spelletje. Marketing is een net een spelletje rugby. Of voetbal. Of hockey. Kies maar een willekeurige teamsport uit. Iets dat je als 7 jarige kunt spelen bij de lokale sportvereniging, maar wat ook op absoluut top niveau te spelen is.

Zo zit het ook met marketing. Als bedrijf kun je dat op lokaal, op amateursportniveau bedrijven. Maar er zijn ook zat voorbeelden te noemen van organisaties waarbij de marketing van absoluut Olympisch niveau is.

Het verschil zit ‘m niet in de spelregels: die zijn op alle niveaus hetzelfde. De ingrediënten ook: twee teams, een bal en de bedoeling op doelpunten te scoren. Toch zit er een wereld van verschil tussen  de rugbywedstrijden van de “All Blacks” (het nationale team van Nieuw Zeeland, wereldwijd als één van de beste teams aangemerkt en voor veel mensen vooral bekend van de traditionele dans of Haka) en die van de plaatselijke Turfjes.

Mate van marketingvakmanschap

Waarin zit ‘m dat verschil dan wel? Dat is nou het marketingconcept.  De “All Blacks” worden dagelijks getraind, gemasseerd, geadviseerd en (gecontroleerd!) over eten, slaap en mentale weerbaarheid. Die gaan op speciale trainingsstages, hebben persoonlijke trainers en gaan de avond voor een belangrijke wedstrijd verplicht vroeg naar bed. Alles is afgestemd op één doel: optimaal kunnen presteren tijdens de wedstrijd.

Sommige leden van de plaatselijke sportclub zakken de avond van te voren gerust nog een avondje door, hebben de week ervoor een training gemist en halen gerust een vette bek als lunch voorafgaand aan de wedstrijd. Het gaat tenslotte om lol in het spelletje.

Speel marketing op je eigen niveau

Wat voor speler ben jij? En wat voor club past daar bij? Ben je enorm ambitieus en van plan om op topniveau marketingspelletje te spelen, zoek dan een bedrijf waar je op dat niveau kan presteren. Waar marketingbedrijven een taak is van een afdeling en niet iets is wat “erbij” wordt gedaan.  Zo kom jij als marketingprofessional het beste uit de verf. Daar kan jij voor je team een zinnige bijdrage leveren, zonder dat het jezelf opbreekt.

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie