Stel je bent als marketeer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dan doe je natuurlijk je voorwerk en zoek naar je aanstaande gesprekspartners op LinkedIn. Als je vervolgens de profielen van die (enigszins) commerciële gesprekspartners op LinkedIn bekijkt, dan zal je waarschijnlijk merken dat het merendeel van deze professionals verstand hebben van 3 zaken: management, sales én marketing. Immers, uit onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de LinkedIn gebruikers dit in het profiel heeft staan.
Hoe schat je die kennis over marketing dan in? Vraag maar eens lukraak aan een professional naar zijn of haar marketingkennis. De kans is groot dat zij over de Marketingmix of de Marketinginstrumenten beginnen. Tenminste, dat is mijn ervaring bij de eerste kennismaking met mijn studenten marketing. Veel van hen hebben als werkende professional al een LinkedIn profiel en hebben onder het kopje “Skills” – inderdaad – vaak marketing vermeld. (Ik heb overigens dezelfde ervaringen bij het koffieapparaat of in een boardroom van een bedrijf.)
In een eerder blog is deze marketingmix al eens vergeleken met de gereedschapskist. Een gemiddelde gereedschapskoffer heeft een hamer, een beitel, schroevendraaier, een tang en een zaag. Maar een tandarts doet iets heel anders met een tang dan een loodgieter. Een zaag in handen van een arts geeft toch een heel ander beeld dan wanneer een timmerman deze beet heeft.
Zo is het dus ook met de marketinginstrumenten. Een directeur kijkt heel anders naar ‘promotie’ dan een salesmanager of iemand van de inkoop. Terwijl het wél over hetzelfde marketinginstrument gaat. Een salesmanager heeft een heel andere beleving bij het instrument ‘prijs’ dan een marketeer of de financieel directeur.
En toch moeten mijn studenten en hun werkgevers straks samen met die gereedschapskist aan de slag. Hoe gaan je dat aanpakken? Het is hoopgevend om te weten dat er van de standaard gereedschapskist inmiddels ook varianten zijn voor de diverse specialisten. Dat een tang voor een tandarts er gelukkig toch anders uitziet dan die van een loodgieter.
Zo is dat ook met de traditionele marketinginstrumenten. Binnen het vakgebied van de online marketing stelt Patrick Petersen in zijn boek Handboek Online Marketing, dat het klassieke 4P model in de online wereld is omgevormd tot een 4C model. (Cost, Convenience, Consumer Value en Communication). Daarmee heeft een online marketeer specialistisch gereedschap in handen.
Het maakt het er wellicht niet gemakkelijker op, maar juist de kennis van het specialistische gereedschap en het specifieke gebruik ervan maakt het verschil tussen de leerling en de meester. Zorg dat je die meester bent!
Reacties (0)
Plaats een reactie