Zo maak jij het verschil met positionering

Zoals veel communicatiemensen dagelijks in de weer zijn met allerlei modellen om hun vraagstukken op te lossen, heeft het me altijd gefascineerd hoe zo’n model tot stand is gekomen. Ik lees over onder andere Giep Franzen en Betteke Ruler die met schematische weergaven het immer vage concept van de waarheid in communicatie bloot proberen te leggen. Anders dan de wiskunde of natuurkunde, kennen we in de communicatie namelijk geen absolute waarheid.

Zo maak jij het verschil met positionering - Erwin van Dijk

Geen droom, geen doel, geen stok om mee te slaan

Hoe komt zo’n model dan tot stand? Het logische gevolg van jarenlang onderzoek natuurlijk. Om vervolgens met een model te komen dat simpelweg ingevuld kan worden met een beetje data om tot een doeltreffende conclusie te komen. Begrijp me niet verkeerd, we hebben ze zeker nodig. Om een start te maken, om terug naar de basis te gaan of simpelweg om een overzicht te creëren in de enorme chaos van inzichten en verzamelde informatie. Maar waar wordt de creativiteit nu aangewakkerd die zo essentieel is voor een goede positionering? Positioneringsmodellen zijn saai.

Positioneren is leuk. Maar de modellen die we kennen zijn gebouwd op grijze data, niet op de kleurrijke uitkomst. Daarom heb ik een makkelijker en vooral leuker model gebouwd. Eentje die je uitdaagt, aan het denken zet en garant staat voor een originele pitch. Sterker nog, we kunnen hem bijna allemaal al meezingen.

Wat met potlood staat geschetst kan met kleur worden ingetekend

We kennen allemaal het nummer ‘Zij maakt het verschil’ van De Poema’s. In dit nummer wordt een vrouw beschreven op basis van wat ze niet is, waardoor zij het verschil maakt. Dat kan jouw merk ook. Je hoeft alleen maar de tekst van het nummer te herschrijven! Met jouw merk als uitgangspunt herschrijf je de tekst in drie coupletten. Een couplet over de essentie van het merk zelf, een couplet over de relatie doelgroep/merk en als laatste een couplet over de relatie concurrentie/merk. Beschrijf iets op basis van wat het niet is, en je krijgt vanzelf wat het wel is. Het verschil.

 

Door de lettergrepen, de melodie én het andersom denken combineer je drie creatieve technieken, zit je in de kern van je merk en daag je jezelf uit om alle inzichten op ingenieuze wijze te implementeren. En zo maak jij ook het verschil.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie