Linkbuilding; Wat kun je er mee bereiken en hoe werkt het?

Je hebt een website en uiteraard wil je dat er veel bezoekers naar jouw website komen en dat je hoog in de zoekmachines eindigt. Linkbuilding is een van de manieren om hoger in de zoekmachines terecht te komen en meer bezoekers naar je website te krijgen.

Linkbuilding; Wat kun je er mee bereiken en hoe werkt het? - Davina Jacobs

Simpel gezegd komt linkbuilding neer op zoveel mogelijk waardevolle links naar je website verkrijgen.

Ik zeg expres ‘waardevolle’ links omdat je helemaal niets hebt aan links vanaf websites die totaal niets met de inhoud van jou website te maken hebben. De bezoeker wordt namelijk niet blij van andere dan verwachte informatie. Je bereikt dus niet alleen de verkeerde doelgroep, dit soort links kunnen ook nog een negatieve invloed hebben op de ‘Pagerank’ van je website.

Linkbuilding voor betere pagerank

Pagerank is letterlijk de ranking van je webpagina. Deze valt tussen 0 en 10. Hoe hoger het cijfer hoe belangrijker Google de website vindt.

Een link naar een website wordt gezien als een aanbeveling voor die website. Die aanbevelingen zorgen voor een Pagerank. Dus hoe meer aanbevelingen (van goede kwaliteit) hoe hoger de Pagerank. Kijk eens op bijvoorbeeld www.prchecker.info om te zien welke Pagerank jouw website heeft. 

Regels voor linkbuilding

Je kunt dus niet lukraak allerlei links naar je eigenwebsite genereren. Je hebt je aan verschillende regels te houden. Doe je dat niet, heb je kans dat Google je ‘afstraft’.

Ik zeg hier Google, omdat Google nog steeds de meest gebruikte zoekmachine is. 

Wat mag je niet doen (ten aanzien van linkbuilding):

 • Meedoen aan uitwisselingsprogramma’s voor links specifiek gericht om je positie in de Google zoekresultaten te verbeteren of om de Pagerank te verbeteren. Dus gebruik geen links naar bijvoorbeeld spammers. Zoals eerder gezegd heeft dit alleen een negatief resultaat.
 • Illegale programma’s gebruiken die je webpagina automatisch aanmelden.
 • Links kopen (linkfarming)

Je mag dus wel zelf links naar je website genereren, maar wel op een ‘nette’ manier. Je mag links uitwisselen zolang het doel ervan niet is om enkel en alleen zoekresultaten te verbeteren. De links die je plaatst moeten een waardevolle bijdrage (waardevolle content) leveren voor de bezoeker. Dit betekent dat de content van de website waarvan je een link ontvangt iets te maken moet hebben met de content van je eigen website.

Werken aan een goed linkprofiel

Met Links kun je aandacht voor je webpagina vragen. Maar links hebben ook invloed op de plaats waar je in de organische zoekresultaten getoond wordt. Niet alleen de hoeveelheid links die naar jouw pagina verwijzen tellen mee. De kwaliteit van de websites die naar jouw pagina linken is net zo of misschien nog wel belangrijker. Het beste resultaat bereik je door een goed en natuurlijk linkprofiel op te zetten.

Een goed linkprofiel betekent dat je links hebt van websites uit verschillende categorieën.

 • Sociale websites: social media
 • Startpagina websites
 • Relevante websites: websites waarop je informatie over hetzelfde onderwerp kunt vinden of onderwerpen die nauw verwant zijn
 • Onderwerp brede websites: als relevante websites, alleen dan groter omdat ze een hoge positie hebben voor een bepaald zoekwoord. Vaak hebben ze een winstoogmerk
 • Autoritaire websites: websites die door de zoekmachines als zeer informatief en betrouwbaar gezien worden. Ze worden landelijk maar soms ook internationaal gezien als betrouwbare bron. Bijvoorbeeld websites van de overheid of overheidsinstellingen.

De verhouding zou van boven naar beneden moeten zijn. Dus vanuit de sociale media heb je de meeste links  daarna vanuit startpagina’s enzovoorts. De kunst is deze verhouding zo optimaal mogelijk te maken. Hoe beter deze is hoe groter de kans dat de positie in de zoekmachineresultaten stijgt.

Aan de slag met linkbuilding

Hoe ga je aan de slag met linkbuilding? Bekijk eens vanaf welke websites je concurrentie links heeft. Je kunt dan voor jezelf bepalen of dit kwalitatief goede links zijn en of je zelf ook toegang hebt tot deze links. Of misschien wel betere. Het is verstandig meerdere concurrenten te bekijken. Typ eens in de Google zoekbalk het volgende in :www.domein.nl. Op deze manier krijg je de websites in de Google index te zien die naar dat domein verwijzen.

Een andere optie is om zelf  op zoekwoorden te googelen waarop je gevonden zou willen worden. Kijk welke websites tevoorschijn komen en of je hier wellicht een link op zou kunnen verkrijgen.

Er zijn verschillende manieren om links te verkrijgen

 • Handmatig links aanvragen: dit vraagt veel tijd. Maar door selectief te zijn kun je wel voor de kwalitatief goede websites gaan waar je je link geplaatst wilt hebben.
 • Met bait, of te wel aas: Hierbij zorg je ervoor dat andere websites uit zichzelf links plaatsen naar jou website door specifieke en relevante informatie aan te bieden. Ook dit heeft tijd nodig om op te bouwen en heb je niet zelf in de hand.
 • Links kopen: Kopen, dat mocht toch niet? Nee inderdaad je mag geen links kopen om ervoor te zorgen dat je hoger in de zoekmachines komt te staan. Wanneer je toch links wilt kopen moet je ze plaatsen als ‘No Follow’. In dat geval worden ze niet meegeteld voor je positie in de zoekmachines, maar heb je wel gemakkelijk veel links naar je website.
 • Uitwisselen van links: Net als bij links kopen geldt bij uitwisselen dat je links met elkaar mag uitwisselen zolang het niet enkel als doel heeft hoger in de zoekmachines te komen. Ik zeg het nogmaals, let daarbij wel op dat de content van de website met wie je een link uitwisselt wel iets te maken heeft met de content van jouw eigen website.

Er zijn nog meer mogelijkheden, maar bovenstaande zijn de meest hanteerbare mogelijkheden. Toch wil ik er nog twee noemen. Deze zijn niet altijd toepasbaar. Het ligt er aan wat je met je website of bedrijf doet.

 • Via embedded content: bijvoorbeeld door het aanbieden van keurmerken op websites.
 • Met licenties: De opname van een link is in dat geval verplicht zoals bij een foto van www.flickr.com.

Linkbuilding; gewoon doen!

Wanneer je meer aandacht voor je website wilt vragen is linkbuilding een prima middel. Maar heb je als doel om hoog in de organische zoekresultaten van zoekmachines te eindigen is linkbuilding alleen niet genoeg. Dan moet je meer SEO (Search Engine Optimisation) toepassen. Toch is het wel gemakkelijk om met linkbuilding te beginnen vooral omdat je het zelf kunt doen en dus geen technische kennis nodig hebt. Het is relatief goedkoop maar bedenk wel dat goede linkbuilding erg tijdrovend is. Wat je in ieder geval altijd moet onthouden; minder maar kwalitatief goede links, van websites met waardevolle content, hebben altijd de voorkeur boven veel kwalitatief slechte links.

 

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie