Simpel gezegd komt linkbuilding neer op zoveel mogelijk waardevolle links naar je website verkrijgen.
Ik zeg expres ‘waardevolle’ links omdat je helemaal niets hebt aan links vanaf websites die totaal niets met de inhoud van jou website te maken hebben. De bezoeker wordt namelijk niet blij van andere dan verwachte informatie. Je bereikt dus niet alleen de verkeerde doelgroep, dit soort links kunnen ook nog een negatieve invloed hebben op de ‘Pagerank’ van je website.
Pagerank is letterlijk de ranking van je webpagina. Deze valt tussen 0 en 10. Hoe hoger het cijfer hoe belangrijker Google de website vindt.
Een link naar een website wordt gezien als een aanbeveling voor die website. Die aanbevelingen zorgen voor een Pagerank. Dus hoe meer aanbevelingen (van goede kwaliteit) hoe hoger de Pagerank. Kijk eens op bijvoorbeeld www.prchecker.info om te zien welke Pagerank jouw website heeft.
Je kunt dus niet lukraak allerlei links naar je eigenwebsite genereren. Je hebt je aan verschillende regels te houden. Doe je dat niet, heb je kans dat Google je ‘afstraft’.
Ik zeg hier Google, omdat Google nog steeds de meest gebruikte zoekmachine is.
Wat mag je niet doen (ten aanzien van linkbuilding):
Je mag dus wel zelf links naar je website genereren, maar wel op een ‘nette’ manier. Je mag links uitwisselen zolang het doel ervan niet is om enkel en alleen zoekresultaten te verbeteren. De links die je plaatst moeten een waardevolle bijdrage (waardevolle content) leveren voor de bezoeker. Dit betekent dat de content van de website waarvan je een link ontvangt iets te maken moet hebben met de content van je eigen website.
Met Links kun je aandacht voor je webpagina vragen. Maar links hebben ook invloed op de plaats waar je in de organische zoekresultaten getoond wordt. Niet alleen de hoeveelheid links die naar jouw pagina verwijzen tellen mee. De kwaliteit van de websites die naar jouw pagina linken is net zo of misschien nog wel belangrijker. Het beste resultaat bereik je door een goed en natuurlijk linkprofiel op te zetten.
Een goed linkprofiel betekent dat je links hebt van websites uit verschillende categorieën.
De verhouding zou van boven naar beneden moeten zijn. Dus vanuit de sociale media heb je de meeste links daarna vanuit startpagina’s enzovoorts. De kunst is deze verhouding zo optimaal mogelijk te maken. Hoe beter deze is hoe groter de kans dat de positie in de zoekmachineresultaten stijgt.
Hoe ga je aan de slag met linkbuilding? Bekijk eens vanaf welke websites je concurrentie links heeft. Je kunt dan voor jezelf bepalen of dit kwalitatief goede links zijn en of je zelf ook toegang hebt tot deze links. Of misschien wel betere. Het is verstandig meerdere concurrenten te bekijken. Typ eens in de Google zoekbalk het volgende in :www.domein.nl. Op deze manier krijg je de websites in de Google index te zien die naar dat domein verwijzen.
Een andere optie is om zelf op zoekwoorden te googelen waarop je gevonden zou willen worden. Kijk welke websites tevoorschijn komen en of je hier wellicht een link op zou kunnen verkrijgen.
Er zijn verschillende manieren om links te verkrijgen
Er zijn nog meer mogelijkheden, maar bovenstaande zijn de meest hanteerbare mogelijkheden. Toch wil ik er nog twee noemen. Deze zijn niet altijd toepasbaar. Het ligt er aan wat je met je website of bedrijf doet.
Wanneer je meer aandacht voor je website wilt vragen is linkbuilding een prima middel. Maar heb je als doel om hoog in de organische zoekresultaten van zoekmachines te eindigen is linkbuilding alleen niet genoeg. Dan moet je meer SEO (Search Engine Optimisation) toepassen. Toch is het wel gemakkelijk om met linkbuilding te beginnen vooral omdat je het zelf kunt doen en dus geen technische kennis nodig hebt. Het is relatief goedkoop maar bedenk wel dat goede linkbuilding erg tijdrovend is. Wat je in ieder geval altijd moet onthouden; minder maar kwalitatief goede links, van websites met waardevolle content, hebben altijd de voorkeur boven veel kwalitatief slechte links.
Reacties (0)
Plaats een reactie