In het verleden werd een innovatie in een lijvig boekwerk beschreven en met behulp van een projectmanager geïmplementeerd. Vooral in grote organisaties werd er maandaglang over vergaderd en na goedkeuring bleek de markt inmiddels te zijn veranderd. De 'time to market' bleek vaak te groot te zijn, zeker in een wereld waarin de ene start-up na de andere de traditionele organisaties links en rechts voorbij lijken te streven en markten ontwrichten omdat ze juist lean opereren.
Steeds meer grote organisaties zijn de afgelopen jaren daarom in navolging van de succesvolle lean werkwijze van start-ups op zoek gegaan naar een nieuwe projectmethodiek. En Agile Scrum lijkt de nieuwe holy grale. Met de invoer van Scrum wordt geprobeerd de flexibiliteit tijdens het project te vergroten. Het product of dienst wordt namelijk niet vooraf volledig dichtgespijkerd, maar met een korte en voorspelbare cyclus (sprint) wordt er maandelijks toegewerkt naar een werkend product. Scrum is een framework en gebaseerd op 3 pijlers: transparency, inspection en adaptation.
Met elke sprint breng je het product een stapje verder in de richting die de meeste waarde toevoegt. In de Sprint review bekijken belanghebbenden wat er bereikt is gedurende de sprint en worden er de volgende stappen genomen. Als blijkt dat je het helemaal verkeerd begrepen hebt, terug naar de tekentafel en gooi je het werk van maximaal 1 sprint weg. Het wordt succesvol toegepast bij onder andere Spotify en Netflix.
Eén van de succesvolle business modellen in de nieuwe (online) economie is disruptie en kenmerkend voor start-ups. Met een duidelijke visie en een whatever-it-takes mentaliteit, zijn ze niet bang om te falen, Agile of lean georganiseerd en gericht op snelle groei. Uit eigen ervaring weet ik dat er bij deze clubs een enorme vibe bestaat om te presteren en wordt de dagelijkse werktijd van 8 uur structureel overschreden. Met de snelheid van een speedboot worden bestaande organisaties aangepakt en waar nodig tot zinken gebracht.
Tesla en Apple
Begonnen als start-ups en een duidelijk visie om de wereld structureel te veranderen en met veel vallen en opstaan zijn de successen inmiddels bekend. Met een duidelijk why voor ogen – een andere manier van vervoer – wordt agile scrum nog steeds toegepast als zijnde de DNA van de onderneming. Sprint na sprint wordt de andere manier van vervoer verder ontwikkeld. Het bedrijf passeerde qua marktwaarde inmiddels gerenommeerde automakers als Ford en General Motors.
Apple tikte als eerste bedrijf ter wereld een beurswaarde van $800 mld aan. Ondanks een cash voorraad van 250 mld, gaat Apple naar de beurs om geld te lenen om nieuwe (disruptieve) technologie te kunnen bekostigen .
Scrum is een andere manier van werken en het moet, mijns inziens, onderdeel zijn van het DNA van de organisatie. Binnen grote en traditionele organisaties is het een absolute noodzaak om anders te werken: het is de tijd van eten op opgegeten worden. Maar let wel, scrum vergt een compleet andersoortige werknemer om onderdeel te kunnen zijn van het development team of te functioneren als product owner of scrum master. Het vergt andere type mensen met veel meer een ´whatever-it-takes´mentaliteit.
Banken en verzekeraars
Binnen de banken- en verzekeringswereld lijkt in de noodzaak om te veranderen scrum het nieuwe denken te zijn. En ze lijken 'all the way' te gaan. Deze organisaties worden compleet op z’n kop gezet om zo de innovatieve kracht te vergroten en weerstand te kunnen bieden tegen de disruptive partijen die momenteel de markten veranderen. Zo heeft ING in hun 'New Way of Working' agile door heel de organisatie geïntroduceerd, heeft iedereen opnieuw moeten solliciteren en zijn alle management lagen, in lijn met scrum, verdwenen. ING refereert bij die ontwikkeling zelfs aan bedrijven als Netflix, Spotify en Google als voorbeelden voor bedrijven die future proof lijken te zijn.
Bij de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers maakte ING bekend dat ze de komede jaren fors gaan inzetten op betalen met mobiel met minder man. Oftewel, door in te zetten op mobiel betalen, verwacht ING tot 2020 in de Benelux 5.800 banen te kunnen schrappen. Een flinke kostenbesparing in het vooruitzicht die in combinatie met een aantrekkende economie zorgt voor mooie winstvooruitzichten. En dus tevreden aandeelhouders. En andere banken als ABN AMRO en bedrijven in met name de energie- en de zorgsector staan ongetwfijeld ook aan de vooravond van vergelijkbare organisatorische veranderingen.
Maar waar scrum bij bedrijven als Tessla en Netflix past bij de manier waarop ze hun WHY invulling willen geven en onderdeel is van het DNA, is het de vraag hoe oprecht de motivatie is van de traditionele organisaties die willen veranderen naar disruptive, lean organisaties die scrum gebruiken. Ik vrees dat scrum bij deze organisaties niet persé geintroduceerd wordt als het nieuwe werken maar om structureel afscheid te nemen van werknemers of als onderneming als geheel.
Reacties (0)
Plaats een reactie