Intern samenwerken met Enterprise Social Networks

Sinds een aantal jaar besluiten steeds meer bedrijven om een intern sociaal netwerk (Enterprise Social Network) op te richten waar collega’s onderling documenten kunnen delen en samen kunnen werken. In theorie klinkt het ideaal, maar is dat in de praktijk ook het geval?

Enterprise social networks - Naomi van Putten

Zijn sociale netwerken binnen bedrijven echt zo ideaal?

In het bedrijfsleven heeft men over het algemeen een formeel netwerk en daarnaast een aantal informele netwerken. Doordat mensen elkaar via deze netwerken kennen, kunnen zij op “formele” wijze, omslachtige routes omzeilen en zaken gedaan krijgen waar zij normaal gesproken veel langer over zouden doen.

Voordelen Enterprise Social Networks

In de praktijk blijkt veelal dat grote organisaties onvoldoende in staat zijn om met de bestaande netwerken, zoals SharePoint, kennisnet, intranet deze voordelen te behalen. De gedachten zijn dan ook dat de Enterprise Social Networks (ESN’s) hier verandering in kunnen brengen. De voordelen die met een ESN kunnen worden behaald zijn:

  • Meer samenwerken, wat leidt tot innovatie;
  • Ontstaan van sterke banden tussen medewerkers;
  • Delen van informatie over de hele wereld;
  • Versnipperde informatie over verschillende social media kan naar één netwerk worden geleid.

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan het gebruik van een ESN. Eén van deze nadelen is de manier waarop je met elkaar communiceert. Mensen zijn door het gebruik van social media in hun privéleven gewend aan een bepaalde manier van communiceren, echter wil dat niet altijd even goed uitpakken wanneer op die manier op een ESN wordt gecommuniceerd. Voornamelijk in een organisatie waar een sterke hiërarchie heerst, kan het in de verkeerde mailbox schieten wanneer bijvoorbeeld een buitendienstmedewerker op een bepaalde manier reageert op een post van een manager. Het gevolg hiervan is dat de medewerkers niets meer “durven” te reageren of te posten omdat zij bang zijn voor de gevolgen.

Yammer, Facebook… what’s next?

Er zijn verschillende aanbieders van sociale netwerken die zich hebben “gespecialiseerd” in het bedrijfsleven. Zo profileert Yammer zich als een beveiligd sociaal netwerk dat alle communicatie binnen bedrijven revolutionair verandert. Het netwerk zorgt ervoor dat de productiviteit sterk wordt verhoogd en dat het wij-gevoel aanzienlijk wordt versterkt. Of dat echt zo is, is nog maar de vraag want even langs een collega lopen of een telefoontje naar een andere afdeling is niet meer nodig…

Ook Facebook heeft aan het begin van 2015 een speciaal sociaal netwerk voor bedrijven onthuld, namelijk “Facebook at Work”. De focus ligt volgens Facebook op het samenwerken tussen collega’s. Daarnaast kan ook worden geschakeld tussen het werkprofiel en het privéprofiel. Op dit moment wordt het netwerk door een selecte groep bedrijven getest. Wanneer Facebook at Work voor alle bedrijven beschikbaar wordt gesteld is nog niet bekend.

Naast de bovengenoemde, netwerken wordt er wereldwijd ook gebruik gemaakt van andere ESN’s, te weten: Tibbr, Jive, SocialCast, Convo, Kaltura, Chatter, Zyncro, Socialtext en Connections. Aan deze netwerken zijn veelal kosten verbonden en adverteren in veel gevallen ook met de grotere bedrijven die zij al aan zich hebben gebonden.

Toename ESN gebruik bij grote organisaties

Een aantal jaren geleden heeft Deloitte voorspeld dat aan het eind van 2013, 90 procent van de Fortune 500 bedrijven gedeeltelijk of zelfs al volledig gebruik maakt van een ESN. Het gebruik van ESN’s binnen bedrijven neemt, anno 2015, nog ook steeds toe. Uit een onderzoek van Evolve (2014) is gebleken dat maar liefst 77,6 procent van de bijna 80 onderzochte organisaties een ESN heeft om intern informatie uit te wisselen.

 

Ik ben heel benieuwd of jouw organisatie of de organisatie waar je werkzaam bent ook een sociaal netwerk opgezet? En zorgt het netwerk voor een effectievere communicatie of juist niet?

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie