Hoe krijg je nauwkeurige en betrouwbare data in Google Analytics?

Als (online)marketeer houd je je bezig met het analyseren van klantgedrag. Een belangrijke gegevensbron is je website. Door middel van betaalde analyseprogramma’s zoals Nimble en Hotspot of gratis programma’s zoals Google Analytics kunnen deze gegevens inzichtelijk worden gemaakt. Welk analyseprogramma je ook gebruikt, je doel is altijd zo specifiek mogelijke maar ook zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijke data te analyseren. Alleen zo krijg je een goed en reëel beeld van je klanten. Met andere woorden, hoe komt iemand op je website terecht en wat doet hij op je website.

In deze blog vertel ik je hoe je met Google Analytics zorgt voor betrouwbare en nauwkeurige informatie en hoe je vervolgens specifieke data kunt analyseren.

Betrouwbare data Google Analytics - Davina Jacobs

Filteren voor betrouwbare en nauwkeurige informatie

Filteren in Google Analytics doe je in je ‘Admin’ tab. Wanneer je een filter toepast, kies je ervoor om bepaalde data op te nemen of uit te sluiten. Google slaat deze data in het laatste geval dan niet op. Deze zal je dus ook nooit te zien krijgen. Ondanks dat filteren erg belangrijk is om alleen de juiste data op te slaan moet je wel opletten. Eenmaal een filter ingesteld, kun je gegevens die je bijvoorbeeld uitgesloten hebt niet meer terug halen.

Ik geef twee voorbeelden van data die je in mijn ogen minimaal zou moeten uitsluiten om betere resultaten te krijgen.

  1. Je eigen IP adres of te wel intern verkeer. Wanneer je eigen website bijvoorbeeld het startscherm in de browser is, wordt jijzelf iedere keer dat je de internet browser opent als bezoeker mee geteld. Ook al is je eigen website niet als startscherm ingesteld, je wilt je eigen bezoeken niet meerekenen. Wat jouw eigen IP adres is, achterhaal je heel simpel door naar de website www.watismijnip.nl te gaan. Wil je weten hoe je vervolgens jouw IP adres uit de data filtert, kun je dit lezen op de website van het helpcentrum van Google.
  2. Spam referral. Dit zijn geen daadwerkelijke bezoekers zoals jij en ik. Sterker nog, het zijn niet eens bezoeken. Het is een trucje om jouw naar de verwijzende website te ‘lokken’. Deze wil je natuurlijk niet bij je data geteld hebben. Wil je meer over Spam referrals weten en hoe je deze precies uitfiltert verwijs ik je graag door naar de website van Boemedia.

Zoals ik al zei, eenmaal een filter ingesteld, is dit definitief. Deze data wordt niet opgeslagen en krijg je nooit meer terug. Daarom raad ik aan naast het standaard ‘View’ in Google Analytics een extra ‘view’ aan te maken. De standaard view kun je dan bijvoorbeeld ‘All data’ noemen en de extra view noem je bijvoorbeeld ‘Filtered data’. Deze extra view creëer je net als je filters in de Administration tab.

Voorbeeld Dataweergave Google Analytics

 

Uiteraard kun je meer filters aanmaken en ook meer views. Maar door in ieder geval deze data uit te sluiten, krijg je schonere en dus nauwkeurigere en betrouwbaardere data om te analyseren.

Segmenteren om specifieke informatie te kunnen analyseren.

Om bepaalde data niet meer te laten opslaan door Google Analytics, pas je dus een filter toe. Deze data wil je, bij wijze van spreken, nooit meer zien. Stel dat je nu geen data wilt ‘weggooien’ maar je wilt wel een groot deel van je data tijdelijk uitsluiten om specifiekere data te kunnen analyseren. Dan ga je segmenteren.

Een voorbeeld, en één van de vooraf ingestelde segmenten door Google Analytics, is ‘Mobile Traffic’. Dit segment zet je ‘aan’ wanneer je alleen die bezoeken (sessies) wilt analyseren die via mobiele apparaten op jouw website zijn gekomen.

Segmenteren doe je in je tab rapporten. In tegenstelling tot filteren is het toepassen van een segment niet definitief. Je zet een segment ‘aan’ voor de periode dat jij dat wilt. Wil je weer alle data (sessies) analyseren, dan zet je het segment weer ‘uit’.

Segmenten Google Analytics

Segmenten beheren Google Analytics

Een segment kan je overal toepassen. Of je nu kiest voor een van de mogelijkheden onder ‘Doelgroepen’, ‘Acquisitie’ of ‘Gedrag’ maakt niet uit. Eenmaal een segment aangezet kun je ook hiertussen wisselen, het segment blijft van kracht totdat je het weer ‘uitzet’. 

In eerste instantie komt jouw gekozen segment naast het standaard zichtbare segment ‘All sessions’ te staan. Je ziet dan in de grafiek ook twee lijnen. Daaronder zie je de cijfers staan voor zowel ‘All sessions’ als jouw extra gekozen segment.

Je kunt ook verschillende segmenten met elkaar vergelijken. Je voert dan een meervoudige segmentanalyse uit. Je kunt tot maximaal vier segmenten naast elkaar vergelijken. Je zou bijvoorbeeld ‘Organic Traffic’ en ‘Paid Traffic’ met elkaar kunnen vergelijken.

  • Brengen bezoekers via Organic Traffic meer tijd op de website door dan bezoekers via Paid Traffic?
  • Krijg ik meer conversies uit Organic of uit Paid Traffic?
  • Welke pagina’s worden door beide soorten bezoekers het meest bekeken? Enzovoorts.

Beiden zijn net als ‘Mobile traffic’ vooraf ingestelde segmenten door Google Analytics.

Wil je geen segmenten met elkaar vergelijken en slechts een specifiek segment analyseren zet je gewoon alle andere segmenten uit. Je kiest dan voor een enkelvoudige segmentanalyse van bijvoorbeeld het eerder genoemde segment ‘Mobile Traffic’. Je kunt dan zaken analyseren als:

  • Welke steden of landen hebben het meeste mobiele verkeer?
  • Hoe lang duurt een gemiddelde sessie van een mobiele gebruiker?
  • Welke pagina’s worden veel bezocht door mobiele gebruikers? Enzovoorts.

Probeer ook eens, naast het analyseren van de totale gegevens, specifieke gegevens te analyseren met behulp van de door Google vooraf ingestelde segmenten. 

Door dus eerst de genoemde filters toe te passen zorg je voor betere data, je sluit ‘onechte’ bezoeken uit en analyseert alleen de daadwerkelijke bezoeken (sessies). Je bevindingen zijn nauwkeuriger en betrouwbaarder. Succes!

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie