Het Business Model Canvas

Een visual zegt meer dan duizend woorden, zo ook het Business Model Canvas, afgekort BMC, van Alexander Osterwalder. Het BMC bestaat uit negen bouwstenen die allemaal met elkaar in verbinding staan en waarmee je op een overzichtelijke, visuele manier je bedrijfsprocessen in kaart kan brengen.

Het Business Model Canvas - Naomi van Putten

Het Business Model Canvas; Eén uit duizenden

Waarom juist het Business Model Canvas als er ook nog zoveel andere business modellen zijn om toe te passen? De komende jaren staan ondernemers én MarCommers voor grote veranderingen. De vraag naar transparantie en de noodzaak om continue te blijven innoveren wordt steeds belangrijker. Wat het BMC juist zo geschikt maakt is dat het visueel is en het je daadwerkelijk aanzet tot nadenken. Wanneer je het business model hebt ingevuld met Post-its en je er vervolgens één verwijderd, dan rest de kernvraag: “Wat als…?”

Veel ondernemers ontwikkelen producten en diensten vanuit hun passie. Doordat zij volledig geloven in wat zij doen, willen ze hun “stip aan de horizon” nog wel eens uit het oog verliezen. Het is iedere ondernemer en Marcommer aan te raden om eens in de zoveel tijd het BMC invullen. Hierdoor kan je op een afstand kijken naar je eigen bedrijf en/of MarCom-strategie en nagaan of de klant nog steeds centraal staat bij het maken van je keuzes. Het BMC is confronterend: “But you can’t make a rainbow, without a little rain”. (Bron: Petra Iuliano, Iuliano Intelligent Marketing)

BMC stap voor stap

In het BMC staat de waarde propositie naar je klant centraal. Dit is de onderscheidende waarde die je je klant aanbiedt. Aan de linkerkant vul je in hoe je deze waarde tot stand brengt, door aan te geven wie je partners zijn, welke (hulp)bronnen je gebruikt en welke activiteiten je onderneemt. Aan de andere kant, rechts, staat hoe je je relaties onderhoudt, aan wie je je product en/of dienst verkoopt en hoe de levering eruit ziet. Onderin staan de kosten en opbrengsten.

Onderdelen Business Model Canvas

De bouwstenen van het Business Model Canvas 

Hieronder worden de bouwstenen afzonderlijk uitgelegd:

  • Value proposition - Waaruit blijkt dat jij niet de dertiende in het dozijn bent? Wat zorgt ervoor dat jij net dát beetje extra kan bieden aan de klant? In dit onderdeel geef je aan waarin jij verschilt ten opzichte van je concurrenten. Bepaal in welke markt jij je bevindt en specificeer jouw product en/of dienst.
  • Customer segments - Met wie heb jij een match? Bepaal wie je wilt bedienen, wie door jou bediend willen worden en wat de wensen en behoeften zijn van je doelgroep(en). Wees specifiek en baken je doelgroep goed af. Denk onder andere aan de leeftijd, het geslacht en de woonplaats, maar ook aan het type persoon (student, jonge ouders, tweeverdieners, etc.).
  • Customer relationships - Hoe sta je in contact met je klanten? Doe je dit via social media of maak je juist persoonlijk contact? De relatie die je hebt is natuurlijk afhankelijk van het product of dienst dat je aanbiedt. Een retailer zal bijvoorbeeld veel sneller via Instagram of Facebook contact maken met zijn of haar klanten dan een bedrijf dat in medische apparatuur handelt. Investeren in de relatie met je klanten is ‘key’.
  • Channels - De (verkoop)kanalen overlappen deels met de klantenrelatie, dit komt doordat je via de (verkoop)kanalen niet alleen in contact komt met je klanten, maar ook je klantenrelatie onderhoudt. Dit geldt voornamelijk voor de social mediakanalen. In dit vak beschrijf je onder andere de marketing- en distributiestrategie. Op welke manier houd je je doelgroep op de hoogte van je aanbod? En hoe kunnen je klanten je aanbod kopen?
  • Key resources - De hulpbronnen zijn de belangrijkste bedrijfsmiddelen die je nodig hebt om je waardepropositie te kunnen waarmaken. Denk hierbij aan fysieke middelen (bedrijfsapparatuur), intellectuele middelen (klantendatabases, merk, patenten) en menselijke middelen (netwerk, personeel).
  • Key partners - 1+1=3. Samenwerken met partners kan heel belangrijk zijn om je te onderscheiden van je concurrenten. Daarnaast kan je door samen te werken met één of meerdere partners je eigen kennis en expertise uitbreiden en aanvullen.
  • Key activities - Met de kernactiviteiten kan je je waardepropositie creëren. In dit onderdeel geef je aan hoe je waarde toevoegt aan de kwaliteit van je product en/of dienst, aan het onderhouden van klantrelaties en aan het werven van nieuwe klanten.
  • Cost structure - Nadat de bovenstaande bouwstenen hebt vormgegeven, kan je nu aangeven welke kosten je maaktOnderscheid de vaste kosten van de variabelen kosten, maar denk ook aan je schaal- en scopevoordelen.
  • Revenue streams - In dit onderdeel beschrijf je waar je je inkomsten uithaalt. Dit geldt zowel voor het heden als de toekomst. Werk ook dit onderdeel tot in detail uit door onder andere aan te geven hoeveel klanten je nodig hebt, wanneer je break-even staat en hoeveel omzet je nodig hebt om winst te maken. Het gaat hier om de meerwaarde. Vaak is dit geld, maar het kan natuurlijk ook plezier zijn.

Nieuw, vernieuwen en innoveren met BMC

Het BMC is niet alleen bedoeld voor start-ups, maar ook voor bedrijven die hun business model willen vernieuwen, om bijvoorbeeld meer focus te krijgen op zaken die cruciaal zijn om succesvoller te worden. In een veranderende markt anno 2015 geldt voor veel bedrijven dat de waarde propositie waarmee zij in het verleden succesvol zijn geweest niet meer onderscheidend is. Om succesvol te blijven is het belangrijk dat bedrijven innoveren. Niemand wil tenslotte in de zogenoemde ‘red ocean’ terecht komen.

Wat doe jij om te blijven innoveren?

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie