Geen communicatie is ook communicatie - column

Communicatie is meer dan een wirwar van woorden achter elkaar. Communicatie is het beginsel, de wortel van de mens. De historie is groot en bekend geworden dankzij vele verschillende vormen van het overbrengen van ervaringen, gevoelens en verhalen. Wij zijn wie we zijn mede dankzij deze, vaak, bijzondere verhalen. Verhalen waar wij, met de kennis van nu, liever nooit van gehoord hadden maar ook met verhalen die de wereld een stuk mooier maken.

Geen communicatie is ook communicatie - Pascal Meulenbelt

Hedendaags is de communicatie naar elkaar toe zo makkelijk geworden dat het echte doel van communiceren voorbij gestreefd wordt. Wat wil je eigenlijk vertellen met die afbeelding die je zojuist op Instagram, Twitter of Facebook geplaatst hebt? Velen van ons kunnen deze vraag waarschijnlijk niet eens beantwoorden of beantwoorden deze vraag met:'uuuhh, Ahmed had net ook iets geplaatst en die had heel veel likes, dat wil ik ook'. Dit is niet echt de meest logische reden om iets te plaatsen maar ok, hij zal de afbeelding ook wel leuk gevonden hebben, denk ik. 
 
Je zult nu wel denken; waar gaat dit verhaal heen? Communicatie is essentieel in het leven en daar wordt vaak niet goed genoeg bij nagedacht. Elk mens communiceert, ook wanneer je niet communiceert. Al jouw acties en jouw niet acties worden tegenwoordig vastgelegd, gemonitord en gedeeld. Je moet als particulier en als bedrijf goed nadenken wanneer je iets plaatst en of het en zo ja welke toegevoegde waarde het heeft. En bedenk je ook goed dat wanneer je juist helemaal niets doet, je ook fouten kunt maken. Je klanten weten dat jij 'online' bent en de berichten leest. Je wordt steeds vaker verwacht, ongeacht wat voor een bericht, te reageren. Je kan dit zien als een vermoeiende verplichting maar je kan er ook kansen in zien. Een leuke, grappige en goed geplaatste reacties kan binnen no time duizenden beeldschermen bereiken door viraal te gaan op het internet. Geniet van je vrijheid, gebruik jouw recht op het vrije woord in jouw voordeel en tover met woorden als een ware Harry Potter. 
 
Open, transparent, oprecht en eerlijk zijn de ingrediënten waar, naar mijn mening, een goede communicatiestrategie uit bestaat. Oprechtheid en eerlijkheid kan kwetsend geïnterpreteerd worden door mensen die zichzelf geen spiegel voor durven te houden maar dat mag geen reden zijn om deze ingrediënten los te laten. Ik word liever gekwetst door de waarheid dan dat ik geloof in de illusie van een leugen. 
 
 
Deel dit artikel via:
  • 0
  • Share on Google+
  • 0

Reacties (0)


Plaats een reactie