Gebruik jij de kracht van positieve woorden?

Woorden kunnen maken of breken zeggen ze. Woorden blijven hangen. Of ze nou positief zijn of negatief. Geschreven zijn woorden misschien nog krachtiger dan gesproken. Het is niet meer uit te wissen. Kijk maar eens naar internet. Alles wat je daar opzet staat er voor altijd op. Of een artikel in de krant. Ik hoorde laatst het verhaal van een middelbare school die zich nu ontworstelt aan negatieve publiciteit van een paar jaar geleden. De school moet nu bewijzen dat het allang anders gaat dan toen, terwijl de beleving van mensen nog heel lang negatief is. Pasgeleden stond in de krant een nare opmerking over de school. En wat denk je als lezer dan snel: Zie je wel? Wat kunnen woorden veel stukmaken.

https://youtu.be/Hzgzim5m7oU

Het staat er, dus het is waar...

Of het echt waar is, is de vraag. In het geval van de school is het echt niet waar. Ook die ene opmerking niet. Maar het staat er zwart-op-wit. Mensen lezen het zo. En geloven het. Het staat er zo, en dus, ja dús (Hoor je hoe dat werkt? Wat dat ene woordje voor kracht heeft?) Wie zei ook alweer 'ik denk, dús ik besta?'

Dus is het zo. Geloof niet alles wat op internet staat en wat je leest. Het is een bekende waarschuwing, en toch... ga je niet bij alles wat je leest op onderzoek uit of het klopt. En geloof je dat het waar is.

Liever positieve krachtige woorden

Laten we dan liever zoveel mogelijk positieve woorden gebruiken. Positieve verhalen vertellen. Ook als de boodschap  niet zo leuk is voor de lezer, kun je dit met positieve woorden vertellen. Hoe hou je je klant vast en blijft 'ie gewoon klant? Kies maar: U dient ervoor te zorgen dat u dit voor 15 februari opstuurt, anders sluiten wij uw gas per 1 maart af. Of: Stuurt u dit voor 15 februari op, dan  blijft uw huis gewoon lekker warm.
Ik weet het wel! En je klant die dit leest ook.

Je brengt dezelfde boodschap over, maar op een totaal andere manier. 

Daarom is onderstaand filmpje een heel mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Dit is de kracht van woorden ten voeten uit.

4 tips voor krachtige en positieve woorden

  1. Vertel altijd wat de klant, of de lezer, WEL krijgt, in plaats van wat hij NIET krijgt. Met andere woorden, benader de situatie positief, in plaats van negatief. 
  2. Stel je voor dat je zelf de boodschap krijgt die je nu voor jouw lezer opschrijft. Hoe voelt het om dit zo te lezen? Krijg je er een rotgevoel van? Ga er dan maar vanuit dat jouw lezer een zelfde soort gevoel heeft. En verander je woordkeus zodat het een positief gevoel geeft. 
  3. Schrijf vanuit je lezer. Stel je lezer centraal. Dat doe je door je lezer met u, of misschien zelfs met je en jij aan te spreken. 
    'Stuurt u het formulier op...' is op de lezer gericht.
    'Wij ontvangen het formulier graag...'is vanuit het bedrijf, jezelf gericht. En minder klantvriendelijk. 
  4. Geef je lezer meer dan hij verwacht. Wat kan jij je lezer extra geven, onverwacht? Meer dan het gewone, standaard antwoord, of de standaard reactie op de situatie. 

Ik had laatst een situatie met een bedrijf waar ik klant werd. Er was iets mis gegaan, waar mijn contactpersoon zelf niets aan kon doen. Een dag later kreeg ik een bloemetje bezorgd, 'Omdat het me spijt dat het mis is gegaan...' Wow. Dat was onverwacht. En super klantvriendelijk. 

Het gaat er niet om WAT je zegt, het gaat erom HOE je het zegt. Echt waar.

Hoe gebruik jij de kracht van woorden?

09 aug 2016 8577 Marije Hoogland 0
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie