Doelen in Google Analytics: waarom en hoe doe je dat?

Je hebt een website onder je hoede. Of je eigen website of die van je werkgever. Hoe ga je nu zo veel mogelijk nuttige informatie verzamelen om zoveel mogelijk uit deze website te halen. Juist je past Google Analytics toe. Maar alleen met het toepassen van Google Analytics ben je er nog niet. Naast de standaard informatie die Google Analytics je geeft kun je nog veel meer uit je website halen door intensiever gebruik van Google Analytics. Eén van de belangrijkste opties is het instellen van doelen.

Doelen in Google Analytics: waarom en hoe doe je dat?

Waarom zou je doelen in Google instellen? 

Iedereen heeft een bepaald doel voor ogen met zijn website. Jij ook! Een doel zou kunnen zijn een bepaald aantal bezoekers per week of per maand behalen. Maar laten we eerlijk zijn dat zegt natuurlijk nog niet zoveel.  

Zeker bij een e-commerce website wil je toch veel liever weten hoeveel aankopen via je website zijn gedaan? Hier kun je achter komen door gebruik te maken van de optie ‘Doelen instellen’. Toch blijkt zo’n 40 procent van de bedrijven met een website geen doelen in te stellen in Google Analytics. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

Mijn doel van deze blog is dan ook: iedereen die nog geen gebruik van doelen in Analytics maakt, overhalen hiermee te gaan starten.

Macro versus micro conversies (doelen of goals)

Je micro conversies kunnen je helpen je macro conversies te behalen. De conversies die je instelt kun je afleiden van de KPI’s die je (vast)gesteld hebt. Bijvoorbeeld tien verkopen via de website per week. Dit zou dan je macro conversie zijn. Een voorbeeld van een micro conversie is inschrijven voor een nieuwsbrief. Degene die zich inschrijft voor een nieuwsbrief is dermate geïnteresseerd om dat te doen dat deze persoon later wellicht toch een aankoop doet. Het inschrijven op een nieuwsbrief (micro conversie) kan dus leiden tot het doen van een aankoop (macro conversie). 

Soorten conversies (doelen of goals)

Er zijn verschillende soorten doelen die je kunt instellen:

  1. Destination goals (bestemmingsdoelen). Dit kan een bedankpagina na het inschrijven op een nieuwsbrief zijn.
  2. Duration (tijd dat iemand op je website verblijft). Bijvoorbeeld 5 minuten of langer.
  3. Pages/screens per visit. Bijvoorbeeld 3 pagina’s.
  4. Event goals (gebeurtenisdoelen). Iemand heeft een PDF gedownload of een video bekeken.

Ik ga alleen wat dieper in op de destination en event goals. Deze zijn veruit het interessantst. Bij de destination goal geef je de pagina op waarop iemand beland na een actie.  Je moet er dan wel zeker van zijn dat iemand alleen op deze pagina terecht komt na die actie zoals bijvoorbeeld het inschrijven op een nieuwsbrief of het aankopen van een product.

Je kunt iedere conversie een naam geven. De conversie komt dan ook met die naam in je statistieken terug. Aan je doel kun je een waarde hangen. Dit adviseer ik zeker te doen zodat je kunt bijhouden wat de conversies je opleveren. Ter illustratie een voorbeeld hoe je een waarde aan een doel kunt hangen.

Stel 10% van alle leads gaat over  tot aankoop. Gemiddeld is een aankoop € 200 per lead. Je doelwaarde zou dan 10% van die €200 dus €20 zijn.

Doelen instellen via de beheerderspagina:

Doelen instellen in Google 

Voor het bijhouden van event goals (doelen) heb je event tracking nodig. Deze krijg je van Google Analytics wanneer je aangeeft een event goal in te willen stellen. Deze tracking gebruik je naast de standaard tracking code om Google Analytics te kunnen gebruiken. Een event goal is dus bijvoorbeeld het downloaden van een PDF. Waar je wel op moet letten is dat een doel altijd maar één keer per sessie (visit) wordt geteld. Het maakt niet uit hoeveel PDF’s iemand in een sessie download. Ook al download iemand dus vijf PDF’s dit zal altijd als één conversie (doel)geteld worden. Stel dat je als doelwaarde €10,00 hebt voor het downloaden van een PDF dan zal dit dus altijd geregistreerd worden als 1 conversie met een waarde van € 10,00 binnen een sessie, ook al download iemand vijf PDF’s tijdens een sessie.

Event Goal versus E-commerce tracking

Wanneer je alle downloads zou willen registreren heb je een e-commerce tracking nodig. Heb je een e-commerce code gekoppeld aan alle PDF’s dan wordt iedere afzonderlijke download van een PDF geregistreerd. Het zijn dan dus vijf transacties ter waarde van totaal €50,00.

Je kunt een event en e-commerce tracking niet door elkaar gebruiken. In dat geval krijg je dubbele tellingen. Gebruik een event tracking liever alleen voor gebeurtenissen waar een transactie niet centraal staat, maar dan juist e-commerce tracking.

Het instellen van een funnel (doeltrechter)

Zeker bij e-commerce websites raad ik aan een funnel of doeltrechter te definiëren. Een funnel is het pad dat iemand volgt (de pagina’s die iemand achter elkaar doorloopt) naar een bepaalde actie en eindpagina. Een pad kan zijn:

  1. Product in winkelwagen stoppen
  2. Adresgegevens invullen
  3. Betaalgegevens invullen/betalen
  4. Bevestigingspagina aankoop

Een funnel geeft zeer waardevolle informatie over waar iemand het proces instroomt en waar hij uitstroomt. Stel nu dat er heel veel uitstroom is op de adresgegevenspagina, dan zul je moeten achterhalen wat de reden hiervoor kan zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat men toch doorgaat in het proces naar de betaalpagina.

Doeltrechter / funnel Google Analytics

Funnel

Voor mij is het werken met doelen ondertussen gesneden koek. Een blog erover schrijven nog niet. Ik ben erg benieuwd of ik je  met deze blog heb kunnen inspireren om met doelen te gaan werken. Of in ieder geval geïnspireerd heb om eens dieper in deze optie te duiken. Laat me dit vooral weten.

WIl je nog meer informatie ov een stappenplan om met doelen aan de slag te gaan, dan verwijs ik je graag door naar het Google Helpcentrum.

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie