De Persgroep confronteert TV-adverteerders op de WC

Gisteren werden de in het Nederlandse advertentielandschap wereldberoemde SAN-prijzen uitgereikt. Het jaarlijkse adverteerdersfeestje waar de grote adverteerders bij elkaar komen om waardering te krijgen voor eigen werk of waardering te laten blijken voor het werk van een ander. Maar dit jaar blijken ze daarnaast ook ongevraagd middelpunt te zijn geworden van een hele persoonlijke en zeg maar gerust intieme guerrilla actie.

De Persgroep confronteert TV-adverteerders op de WC

De Persgroep had een kleine boodschap...

Kijk, nu weten we natuurlijk allemaal dat de Persgroep als nogal tradidionele krantenuitgever lastige jaren achter de rug heeft met de steeds afnemende lezersaantallen en adverteerders die geprinte media steeds meer links laten liggen en kiezen voor internet aangevuld met TV en soms wat radio. Nou ja, dat is misschien nog een beetje wishful thinking. Bij de adverteerders die bij de SAN uitreiking aanwezig zijn, zal TV in de meeste gevallen het overgrote deel van het marketingbudget opslokken en het online budgetdeel weliswaar sterk groeiend doch relatief klein zijn. Hoe dan ook, print pist de laatste jaren steeds vaker naast de pot. 

Tja, en daar wordt je als Persgroep zijnde natuurlijk niet blij van. Daarom heeft de Persgroep een actie bedacht waarbij ze een aantal van die grote adverteerders heel persoonlijk op een heel intiem moment even aanspraken over hun adverteergedrag... 

Watch and learn. Of nou ja, leren... Kijk en geniet. Of kijk gewoon. Op je mobiel of tablet, lekker op de bank of aan tafel. Of gewoon op het toilet tijdens de reclameblokken op TV.

De grote boodschap van de Persgroep

De grote boodschap is duidelijk natuurlijk. Het gaat om meer dan alleen bereik, het gaat om aandacht. En met deze actie heeft de Persgroep in ieder geval aangetoond dat WC's prima plekken zijn om aandacht te vragen wanneer die vervelende, vaak schreeuwerige posters van toilet-reclames vervangen worden door beeldschermen met gepersonaliseerde reclameboodschappen. Of zoiets... Iets met aandacht in ieder geval. 

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (2)

 1. Willem-Albert Bol:
  02 jun 2015 om 11:13

  Beste Remco,

  Ik zal je moeten teleurstellen. Ondanks alle cliches over onze sector, het gaat goed bij de Persgroep. Al jaren. Financieel: onze winst groeit. Lezersmarkt: we groeien in multimediaal bereik. Advertentiemarkt: hebben afgelopen jaar ons target gehaald, onze speciale samenwerkingen via Medialab zijn 300% gegroeid, digitaal double digit groeicijfers.

  Je geeft aan "aandacht" concept niet helemaal te snappen. Ik leg je graag uit :-)

  Onze gouden formule voor effectieve communicatie: aandacht x bereik x creatie. Probleem is dat veel adverteerders een TV reflex hebben. TV heeft ook bereik. Probleem is dat TV reclame geen aandacht krijgt. De reclame in nieuwsmedia krijgen dat wel: bij ons loop je niet naar toilet tijdens reclame, kijk je niet op Facebook ipv het scherm, zit je niet in een blok met gemiddeld 15 (!!!) andere naast je. Wij hebben trouwe lezers, die bewust kiezen, single mediaal nieuws tot zich nemen, met betrouwbaar journalistiek Umfeld.

  Wij blijven knokken tot we ook jou overtuigd hebben ;-)

 2. Remco van Buren:
  04 jun 2015 om 16:43

  Hallo Willem-Albert,

  Tof dat je reageert! Altijd leuk als iemand van het bedrijf zelf feedback en insights geeft nav een blog. En om met je laatste opmerking te beginnen: mij hoef je niet te overtuigen hoor, dat nieuwsmedia een belangrijk platform voor adverteerders kan zijn.

  Ik moet bekennen dat ik door mijn tijd bij de Perscombinatie de Persgroep al het goeds wens en het is dan ook goed om te horen dat het goed gaat bij jullie. Je stelt me zeker niet teleur dat ondanks alle de clichés uit de branche de winst blijkt te groeien (in tegenstelling tot wat het jaarverslag van vorig jaar aangeeft dat laat zien dat er ondanks een lichte omzetgroei er helaas nog een negatief netto resultaat was) en dat het multimediaal bereik groeiend is. Ik heb het dan ook niet over het totale multimediale bereik van de Persgroep titels, maar stel dat de printversies het jaar op jaar lastig hebben, maar ook dat online groeiend is. Voor zover ik begrepen heb komt dat redelijk overeen met de resultaten van het jaarlijks onderzoek van de NOM. En ik beperkte me ook tot de krantenpoot van de activiteiten, niet Vacaturebanken en andere acquisities van de laatste jaren. Maar goed, het was me sowieso niet te doen om clichés te herhalen.

  Eigenlijk wilde ik alleen maar deze leuke actie van de Persgroep delen op dit platform onder de leden van deze community. En daarmee wat extra verdiende aandacht bezorgen. Maar ik begrijp dat mijn laatste opmerking in het artikel, of misschien de hele laatste alinea, je op het verkeerde been heeft gezet waardoor je denkt dat ik het concept "aandacht" niet helemaal begrijp. Wat ik echter aan wil geven, is dat de boodschap voor mij persoonlijk misschien wat scherpte mist. De video zegt zelf "Zonder aandacht bereik je niets". Wat in de video de aandacht opeist is de actie met een gepersonaliseerde videoboodschap tijdens het plassen op een openbare wc. Super creatief, grappig, nice to share! Zeker wanneer je de video niet op je gemak bekijkt, maar gewoon zoals de meeste mensen die online een video bekijken er snel doorheen "scrollt" is het dus maar de vraag wat de boodschap is die achterblijft. Behalve die in de wc (flauwe woordspeling natuurlijk)... En dat is waarom ik eindigde met "iets met aandacht in ieder geval".

  Blijkbaar is effectieve communicatie niet een simpele vermenigvuldiging (of misschien optelsom) aandacht x bereik x creatie. Je hebt mij namelijk bereikt met een leuk stukje creatie en mijn aandacht voor een halve minuut weten te pakken met de video (ja, hij duurt anderhalve minuut, maar ja...). En toch is dus blijkbaar het doel niet helemaal bereikt. Misschien mist de formule het belangrijkste ingrediënt: een scherpe, eenduidige en pakkende boodschap?!

  Maar nogmaals: hele toffe actie om de adverteerders op hun eigen feestje zo te confronteren!

  Hartelijke groet,
  Remco


Plaats een reactie