Ben jij weleens jaloers op andermans creativiteit?

Als creatief loop je hier vast weleens tegenaan. Je ziet iets van een ander en het slaat in als een bom. En dan niet op een positieve, inspirerende manier, maar op een jaloersmakende manier. Zo mooi! Zo simpel! Of misschien zelfs iets wat jij ook hebt bedacht, maar dan net iets anders. Of juist precies hetzelfde, maar jij had het idee terzijde geschoven. En daar heeft die ander nu succes mee. Fok! Tijd om die jaloezie het zwijgen op te leggen en je creativiteit te laten werken met dit inspirerende verhaal van Danielle Krysa.

Why your innercritic is a big jerk - Danielle Krysa

Het inspirerende verhaal van Danielle Krysa

Vanuit een soortgelijk gevoel als hierboven beschreven, startte Danielle Krysa in februari 2009 haar blog The Jealous Curator. Een online plek waar ze kunstwerken verzamelt van artiesten “die haar op een of andere manier jaloers maakten”. Maar ze merkte al snel dat het blog niet zozeer om de jaloezie ging, maar juist een plek was voor bewondering en inspiratie. Zij ontdekte dat haar jaloezie volledig op zijn kop kon worden gezet en als brandstof kon worden gebruikt om zelf aan de slag te gaan met haar eigen kunst. Naarmate ze langer bezig was met de site, begreep ze dat ze jaloezie helemaal niet centraal stond in haar motivatie, maar eigenlijk vooral geïnteresseerd was in het delen van het werk van getalenteerde eigentijdse kunstenaars. Dus startte ze daarnaast ook de website Fancy Schmancy Gallery.

Laat jaloezie je niet stoppen

Ze merkte dat niet alleen het delen van de kunstwerken haar interesseerde. De twijfel, de innerlijke strijd, de creatieve blokkades en de jaloezie waarmee creatieven te maken hebben, fascineerde haar ook en leidde tot het idee achter haar boek eerste “CREATIVE BLOCK” uit 2014 en haar tweede, meer diepgaand vervolgboek, “Your Inner Critic Is A Big Jerk”,  dat in de herfst van 2016 is uitgebracht. En in datzelfde jaar heeft ze mogen praten bij TEDx over waarom 'your inner critic a big jerk is'.

Kortom: laat jaloezie je niet stoppen, snoer je innerlijke criticus de muil en ga aan de slag! 

Note: dit is een ge-edit artikel dat eerder op het Versdenkers Blog verscheen.

Deel dit artikel via:
  • 0
  • Share on Google+
  • 0

Reacties (0)


Plaats een reactie