Sterke daling aantal marketing, communicatie en PR vacatures

Voor het eerst in jaren daalt het aantal vacatures. In het derde kwartaal van 2019 was het vacatureaanbod 5,3% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In de vakgebieden Marketing, Communicatie en PR vind na de vacatures in de IT de grootste daling plaats.

Sterke daling aantal marketing, communicatie en PR vacatures - <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/man">Man photo created by asierromero - www.freepik.com</a>

Arbeidsmarkt nog steeds krap, maar ommezwaai is ingezet

De ommezwaai is een feit, al dit hele jaar was een afname van de groei in het aantal vacatures te zien, maar afgelopen kwartaal is voor het eerst sinds eind 2013 een daadwerkelijke daling van het aantal vacatures gemeten. Dit blijkt uit uit een analyse van Intelligence Group op vacaturedata van Jobfeed.

Volgens Intelligence Group zat de daling er wel aan te komen. De arbeidsmarkt is momenteel ontzettend krap, de vraag naar personeel groot. Die krapte naderde haar grens al een tijdje, stelt IG. Het moet wel een keer omlaag gaan. "Zie die dalende vraag naar arbeid dus vooral ook in het licht van dat uitzonderlijk hoge niveau van de laatste jaren", zegt arbeidsmarktanalist en medeonderzoeker Arjan Ruis. “Er staan nog steeds heel veel vacatures open, ook na deze daling.”

Grootste afname vacatures in IT, gevolgd door marketing, communicatie en PR

De grootste klappen vallen in de IT. Het aantal vacatures dat werd gemeten in de informatie- en communicatietechnologie nam af met meer dan een kwart (-26%). Vooral voor programmeurs waren er fors minder vacatures in het derde kwartaal. 

Naast de IT daalde het aantal vacatures sterk in onder andere de vakgebieden communicatie, marketing en PR (-22%), persoonlijke dienstverlening (-21%), recreatie, sport & toerisme (-14%) en beleid & bestuur (-12%).

Aantal vacatures blijft relatief hoog

De afname van het aantal vacatures moet wel in het juiste perspectief worden geplaatst. De afgelopen jaren is het aantal vacatures enorm snel gestegen. En ondanks de daling die er nu is, ishet absolute aantal vacatures tov een paar jaar geleden nog steeds erg hoog. Maar het is wel een belangrijk nieuw signaal in de kentering van de economie. “Mochten de vooruitzichten voor de Nederlandse economie overigens verder verslechteren (economische groei onder de 1% en werkloosheid boven de 4%) – bijvoorbeeld als gevolg van een harde Brexit, toegenomen handelsspanningen en/of een verdere verzwakking van de Europese economie – dan zal het aantal vacatures nog veel sterker dalen”, stelt Intelligence Group.

29 okt 2019 5738 Remco van Buren 0
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie