Groei in marketing en communicatie vacatures

Uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de Marketing- en communicatie arbeidsmarkt over het derde kwartaal van 2014 blijk dat de groei in marketing en communicatie vacatures doorzet. Goed nieuws dus voor alle marcom professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Groei in marketing en communicatie vacatures

18% meer vacatures op het gebied van marketing en communicatie

Uit het onderzoek van Yacht blijkt dat de stijgende lijn, die eind 2013 is ingezet zich in 2014 voortzet. In het derde kwartaal van 2014 waren er 18% meer vacatures op het gebied van marketing en communicatie vergeleken met een jaar geleden. De vraag naar deze specialisten in dit kwartaal is niet alleen stevig binnen de profit sectoren (exclusief intermediairs, +20%); ook non-profit organisaties hebben groeiende behoefte aan deze specifieke kennis (+34%). 

Non-profit werkgevers in trek bij ervaren specialisten

Vergeleken met een jaar geleden zijn dit derde kwartaal de vacatures binnen de overheid met 54% toegenomen. Dit betreft met name communicatiedeskundigen en medewerkers PR en voorlichting. Uit het Beroepen- en Arbeidsmarkt Survey (BAS) blijkt dat de branche overheid op de vierde plaats staat in de top 10 gewenste branche van hoog opgeleide senior marketing- en  communicatieprofessionals. De minder ervaren marketeers- en communicatie specialisten werken liever in de zakelijke dienstverlening en een sector als toerisme en recreatie. 

Opvallende stijging vraag naar management functies

Hella Ploegmakers, commercieel manager Marketing & Communicatie bij Yacht: ”Opvallend is dat dit derde kwartaal ook de vraag naar management functies binnen het vakgebied sterk stijgt, waar dit vorig jaar nog niet het geval was. Een verklaring hiervoor is  dat door de groei in eerste instantie van marketeers, gevolgd door stijgende vraag naar communicatiedeskundigen eind 2013, de teams weer voldoende groot zijn en er daardoor ook weer behoefte is aan leidinggevende rollen.”

Arbeidsmarktactiviteit vooral latent

Uit het beroepen- en arbeidsmarkt survey (BAS) van Yacht blijkt dat hoog opgeleide senior marketing- en communicatieprofessionals met name latent op zoek zijn naar een nieuwe baan (54%), 11% is actief op zoek. Bij de minder ervaren marketing en communicatie specialisten is dit aandeel latent werkzoekenden opvallend hoog, namelijk 69%. Voor latent werkzoekenden is het nóg belangrijker dat een nieuwe baan een duidelijke vooruitgang betekent. 

Belangrijke motivatoren: inhoud van het werk en werksfeer

Naast salaris, inhoud van het werk en werksfeer is carrièreperspectief veruit de belangrijkste arbeidsmotivator voor marketing- en communicatieprofessionals. Voor de meer senior marketing- en communicatiespecialisten zijn de inhoud van het werk en flexibele werktijden dé onderscheidende factoren van een nieuwe baan. 

Opvallend is dat beide doelgroepen beduidend minder waarde hechten aan een vast contract dan de benchmark en thuiswerkmogelijkheden juist bovengemiddeld belangrijk vinden. 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie