Zo word je een STAR tijdens je sollicitatie

Jezelf van je beste kant laten zien tijdens een sollicitatiegesprek? Aan de hand van de STAR-methode leg ik je graag uit hoe je dit kunt doen. Deze methode benadrukt namelijk je gedrag in situaties. En zoals je weet, daden zeggen meer dan woorden.

Zo word je een STAR tijdens je sollicitatie - Mirjam Rasmussens

De STAR-methode uitgelegd

STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. De STAR-methode is een manier om je woorden kracht bij te zetten door je beweringen te onderbouwen met concreet door jouw getoond gedrag in een vorige functie en gekoppeld aan het functie waarop je solliciteert. Hiermee geef je een soort van persoonsprofiel, iets wat recruiters vaak van je proberen te schetsen tijdens sollicitaties.

Ik geef je graag een voorbeeld: stel je solliciteert voor de functie projectleider bij een marketingbureau. Tijdens de sollicitatie zou de recruiter de volgende vraag kunnen stellen: “Hoe heb je communicatieve vaardigheden ontwikkeld?”. Aan de hand van de STAR-methode kun je deze vraag heel concreet beantwoorden.

1. Beschrijf eerst de SITUATIE

“In mijn studententijd was ik lid van een volleybalvereniging. Ik coachte al zo’n drie jaar een dames 2 team. Na de zomer bleek de sfeer in het team opeens erg te zijn gedaald. Ik kreeg de indruk dat er twee kampen in het team waren gevormd. Ze werkte niet goed meer samen en spraken niet meer tegen elkaar.”

2. Dan jouw TAKEN in die situatie

“Als coach voelde ik mij verantwoordelijk voor de groep. Mijn taak was om de groep weer bij 1 team te maken.

3. Vertel de ACTIVITEITEN die je daarbij hebt uitgevoerd

“Na een training heb ik het team bij één geroepen. Ik heb gezegd dat ik spanning in het team voelde. Ik beschreef concreet gedrag en ging in gesprek met mijn team. Allereerst werd er veel tussen beide groepen gediscussieerd. Maar door goed samen te vatten en naar beide groepen te luisteren liep het niet uit de hand.”

4. En tot slot, wat was het RESULTAAT

“De ruzie bleek berust op een misverstand. De meiden spraken hun excuus naar elkaar uit en er werd een volgend teamuitje gepland. De sfeer was sindsdien nooit zo goed geweest.”

Waarom STAR?

Als sollicitant zet je je beweringen echt kracht bij, waardoor je verhaal beter overkomt en je je zekerder gaat voelen. Ook voor de recruiter is het fijn, omdat er een concreet beeld vanuit de praktijk wordt geschetst. Hierdoor kan de recruiter beter inschatten of je in de functie en bij het bedrijf zal passen.

Van STAR naar STARR

En wat komt er na STAR? Soms wordt er een extra R (STARR) toegevoegd. Deze R staat voor reflectie. Oftewel, je laat ook nog zien wat je geleerd hebt van je eigen handelen. Vertellen hoe je in een situatie gehandeld hebt is een ding, dat je er voor de toekomst nog iets extras door geleerd hebt, is een tweede.

Oefening baart kunst

Oefen zo vaak als nodig de STAR-methode thuis. Sluit daarbij goed aan op de gevraagde vaardigheden uit het functieprofiel. De recruiter let natuurlijk vooral op jouw (werk)gedrag in de betreffende situatie vanuit het oogpunt van de nieuwe functie. 

Heb jij de STAR-methode al eens gebruikt? En zo ja, wat zijn dan jouw ervaringen?

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (2)

  1. Kristel Fischer:
    02 okt 2016 om 09:24

    Recruiters gebruiken de methode ook dus wees voorbereid.
    Helemaal compleet: na de tweede R komt een T van Transfer.
    Hoe pak je een volgende keer een situatie aan?


Plaats een reactie