Om te beginnen start je met een correct cv. Staat alle informatie er juist in? Heb je ook daadwerkelijk alles gedaan wat hier vermeld staat? Is dat namelijk niet het geval en komt jouw leidinggevende hier achter, dan start je al op een verkeerde voet. Wees ten alle tijden eerlijk en oprecht (ook bij het opstellen van je cv), want dat is de basis voor elke goede relatie. Dus ook met je toekomstig leidinggevende.
Nu je bent aangenomen voor die leuke functie, begint het daadwerkelijke dagelijkse contact met je baas. In het begin is het vaak even zoeken, want het is altijd onwennig om een relatie op te bouwen met iemand die je net kent én die tegelijkertijd jouw functioneren gaat beoordelen, want voor je het weet doe je te hard je best. Maar als je je aan onderstaande tips houdt, kom die relatie met je baas vast in orde.
Hoewel de zakenwereld steeds moderner en informeler wordt (het aanspreken van 'je' of 'jij' is steeds vaker de standaard), is het toch belangrijk dat je een bepaalde afstand tussen jou en je baas bewaart.
Hoe aardig je baas of leidinggevende ook mag zijn: het is geen vriend of vriendin van je. Zeker in het begin is het daarom zaak dat je niet te persoonlijk wordt. Het is aardig om interesse te tonen, maar vragen zoals 'Wat heb je gedaan op vakantie?' of 'Waarom ligt je man in het ziekenhuis?' kun je vaak beter in dat beginstadium van de relatie achterwege laten. Het lijken misschien ‘normale’ vragen, maar ze kunnen al snel als te persoonlijk worden ervaren.
Je kunt dan beter vragen; "Hoe was je stedentrip in Madrid? Ik heb gehoord dat het een mooie stad is". Op deze manier heeft de vraag een veel minder open karakter en persoonlijke insteek. En zo toon je wel interesse, zonder dat jouw baas jou persoonlijke details hoeft te vertellen.
Mocht je aanvoelen dat je baas het wél graag over persoonlijke dingen heeft of dit zelf aangeeft, dan is het natuurlijk geen probleem om daar in mee te gaan en de afstand verkleinen. Sterker, in dat geval kan dat juist een versterkende factor zijn voor jullie relatie.
Open deurtje natuurlijk. Het zal je duidelijk zijn dat de meeste leidinggevenden het waarderen wanneer je meedenkt in het proces en laat zien dat je het bedrijf en jezelf daarbinnen wilt ontwikkelen. Zorg daarom dat je goed weet waar het bedrijf voor staat, wat het wil uitdragen en welke aanvulling jij daarbij mogelijk kan geven.
Mocht je onverhoopt moeite hebben om aan de verwachtingen te kunnen voldoen? Communiceer dit dan duidelijk, zodat jouw leidinggevende weet waar hij aan toe is. Het kan namelijk voor irritatie zorgen als jouw baas er later moet achter komen dat je jouw doelen toch niet hebt gehaald. Kortom; kom met goede ideeën, maar blijf realistisch.
'Met honing vang je meer dan met azijn.' Deze uitspraak is er natuurlijk niet zonder reden. Want, hoe vriendelijker je overkomt, hoe fijner de tegenpartij ook op jou zal reageren, zelfs als je het niet met elkaar eens zou zijn.
Dat betekent natuurlijk niet dat je altijd maar mee moet gaan met de ideeën van je baas als jullie ergens een andere mening over hebben. Maar zorg dan dat je eerst op zoek gaat naar overeenkomsten en probeer een gezamenlijke basis te formuleren. Dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn, dus heb geduld, maar je zal merken dat je daar meer voor terugkrijgt, dan wanneer jij continu wilt laten zien dat je gelijk hebt.
Mocht je toch ergens mee zitten en je merkt dat het jouw functioneren in de weg zit, maak het dan gewoon bespreekbaar. Daar is lef voor nodig, maar dat wordt juist vaak erg gewaardeerd. Zorg er wel voor dat je niet alleen stil blijft staan bij wat er niet goed gaat, maar richt je tijdens dit gesprek op oplossingen en laat zien dat je open staat voor feedback. Dan heb jij weer een streepje voor!
Dit artikel is geschreven en aangeboden door CVster.
Reacties (0)
Plaats een reactie