Zo krijg je de juiste mentaliteit om jezelf beter te verkopen

Jezelf verkopen hoort er nu eenmaal bij. In je werkzame leven word je regelmatig gevraagd wat over jezelf te vertellen. Dat kan je gebeuren bij een sollicitatie, een netwerkborrel of een project. In al die gevallen krijg je de perfecte kans aangeboden om jouw verhaal en daarmee jezelf te verkopen. Op de juiste momenten een wervende pitch kunnen geven, is een geweldige boost voor je carrière. Het opent deuren, biedt kansen, kan je zelfs die nieuwe baan opleveren. Maar toch blijft het voor veel mensen een raar idee, 'jezelf verkopen'. Hoe zet je de knop om?

Zo krijg je de juiste mentaliteit om jezelf beter te verkopen - Jordy van Lith

Overtuig jezelf van je kwaliteiten

De eerste stap om zelfvertrouwen te kweken is door bij jezelf op zoek te gaan naar jouw kwaliteiten. Welke belangrijke bijdrage kun je leveren bij een bedrijf? Wat maakt jouw aanpak uniek ten opzichte van anderen? Welke kwaliteiten heb je door de jaren heen ontwikkeld? Wanneer je dat op een rijtje krijgt, zul je merken dat je eigenlijk heel wat te bieden hebt. En dan ben je geen verkoper van de Tell Sell, die een plastic niet-werkend onding aan de man moet brengen. Natuurlijk gaat die persoon er een show van maken. Doet hij dat niet, dan koopt niemand dat prul van hem. Jij, daarentegen, hebt echt wat in huis. Je doet anderen er daarom juist wel een plezier mee jouw goede product of dienst aan te prijzen. Ze zullen blij zijn dat je het onder de aandacht brengt. 

Vertrouw wat anderen over je zeggen

Twijfel je nog steeds aan je eigen oordeel, kijk dan eens terug in de tijd. Een greep uit jouw eerdere carrière en opleiding kunnen hierbij inspiratie geven. Je kunt je vast tal van situaties voor de geest halen waarin je hebt moeten presteren. Welke vaardigheden heb je toen ingezet of ontwikkeld? Je hoeft hierbij trouwens niet op jouw eigen interpretatie te vertrouwen. Denk eens aan de feedback die je ontving van de mensen in je omgeving. Wat zeiden zij over jouw bijdrage? Waar gingen hun complimenten over? Als zij je ooit een schouderklopje hebben gegeven, wie ben jij om te zeggen dat dit onzin was? Omarm die positieve kritiek. Gebruik het in je 'sales picht'. De positieve ervaringen van anderen over jou, zijn de redenen waarom jij jezelf mag verkopen. 

Show, don't tell

Je merkt al dat je eigenlijk helemaal geen vervelende verkoper hoeft te zijn om jezelf te verkopen. Je hoeft niet persé om maximale aandacht te vragen voor jouw persoon. Die toeters en bellen zijn optioneel. Wat vaak nog beter werkt is gewoon laten zien waarin je goed bent. Als je bijvoorbeeld sterk bent in schrijven, omschrijf jezelf in een motivatie dan zulke mooie of krachtige bewoordingen dat daaruit blijkt dat jij een goede kandidaat bent voor die copywriter functie. Een interviewer hoeft echt niet van je te horen 'en dat is waarom je me aan moet nemen'. De kwaliteiten gewoon op tafel leggen en laten zien volstaat. Zie het als de klant informeren over het aanbod. Jij helpt deze om een geïnformeerde keuze te maken uit de verschillende opties. En jij bent een van de betere keuzes.
 

Vond je dit een interessant artikel? Laat wat van je horen in de reacties. Ik vind het altijd leuk om in contact te komen met professionals en te horen hoe zij bezig zijn met soft skills.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie