Zo bind je jong talent aan jouw bedrijf

In de huidige markt jong talent binnenhalen? Dat kan nog eens knap lastig zijn. Je zult met een goed aanbod moeten komen door slim in te spelen op de belangen van jongeren. Maar wat drijft ze? En waar baseren ze hun baankeuze op?

Zo bind je jong talent aan jouw bedrijf - Photo by You X Ventures on Unsplash

Dit vinden jongeren belangrijk in hun baan

Onderzoeksbureau Motivaction* vroeg, in opdracht van recruitment specialist YoungCapital, aan ruim 1000 jongeren tussen de 15 en 27 wat ze drijft. Onze vraag: ‘Waarmee maakt jouw werkgever de grootste kans om jou langer in dienst te houden?’

Een beter salaris

71% van de jongeren geeft aan salaris belangrijk te vinden. Nu is een beter salaris niet zo materialistisch als het klinkt. Voor jongeren betekent salaris meer dan alleen geld. Geld betekent voor hen namelijk vrijheid, onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Is er echt geen ruimte voor een salarisverhoging? Kijk dan eens naar de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals extra vakantiedagen of behoud van salaris met minder werkuren.

Leren, ontwikkelen en doorgroeien

Meer leren en ontwikkelen (55%) en beter kunnen doorgroeien (38%) zijn beide onderdelen waarmee je jongeren kunt binden aan jouw bedrijf. Jongeren zijn zich volop aan het ontwikkelen wanneer ze de arbeidsmarkt betreden. Zij vinden het dan ook belangrijk om bij jouw organisatie verder te kunnen ontwikkelen. Hoe kun je dat faciliteren? Dat kan door bijvoorbeeld cursussen en trainingen aan te bieden. Maar ook door geregeld feedback te geven en open te staan voor vragen. Maak daar dus tijd voor vrij.

Vraag regelmatig hoe jouw bedrijf kan helpen bij de doorgroei van de jonge werknemers. Misschien kijken ze al een lange tijd uit naar een andere functie, maar durven dat niet te vragen. Zo kun je kwartaallijks een gesprek inplannen en vragen wat hij of zij nodig heeft om verder te groeien in jouw bedrijf. 

Betere sfeer op de werkvloer, meer vrijheid en autonomie

Een goede werksfeer mag niet onderschat worden in het behouden van jongeren, vindt ook 34% van de respondenten. Een goede band met collega’s is erg bepalend voor de werksfeer. Onderschat het belang van de bedrijfsuitjes niet. Zie dat als een goede investering. Daarnaast is het een leuk idee om buiten een rondje te lopen na de lunch. Dat komt de productiviteit ten goede en is ook nog eens goed voor de gezondheid.

Leg daarnaast niet nadruk op specifieke werktijden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waar het niet anders kan. Maar geef jongeren de vrijheid die ze nodig hebben. Vrijheid en autonomie wordt door 32%  als een belangrijke factor gezien. Heeft je personeel behoefte aan een dag thuiswerken? Geef ze dan ook die ruimte. Vertrouw erop dat ze er geen misbruik van maken. Maken ze er wel misbruik van? Dan is het logisch dat ze niet meer thuis mogen werken, maar geef ze in ieder geval de kans.

Waar ligt de ruimte voor verbetering?

Onderzoeker Jorn Lingsma van Motivaction onderzocht op welke terreinen de meeste winst te behalen van. “Ik heb gekeken welke factoren jongeren noemen als belangrijk en hoe managers hierop scoren. Scoren managers laag, maar vinden jongeren de eigenschap wel belangrijk, dan zit daar winst. Daarnaast heb ik gekeken naar factoren die jongeren niet noemen, maar die wel van grote invloed blijken te zijn op het werkgeluk en de beoordeling van de leidinggevende. Zo ontdekte ik in totaal vijf eigenschappen die voor verbetering vatbaar zijn.” Hier zit de winst: luisteren, stress voorkomen, op een prettige manier feedback geven, jongeren betrekken bij besluiten en talenten stimuleren.

Meer opvallende verschillen tussen groepen

  • Jongeren met een tijdelijke baan vinden ‘meer verantwoordelijkheid’ een betere reden om nog even bij jou te blijven dan jongeren met een vaste baan of bijbaan.
  • Mannen geven aan bonussen, vakantiedagen, een auto of promotie belangrijker te vinden dan vrouwen dat vinden. Vrouwen zijn daarentegen juist gevoeliger voor een betere sfeer en goede leidinggevende.
  • Hoe ouder jongeren worden (en hoe meer ervaring ze hebben met werken), hoe groter hun behoefte aan betekenisvol werk.

 

* Onderzoek uitgevoerd in augustus 2018

Deze gastblog is aangeleverd door YoungCapital.

11 mrt 2020 4162 Redactie 0
Channels: Arbeidsmarkt
Deel dit artikel via:
  • 0
  • Share on Google+
  • 0

Reacties (0)


Plaats een reactie