Zo begin je goed voorbereid aan een assessment - infographic

Misschien heb je het al een keer meegemaakt en anders is de kans groot dat je het ooit nog gaat meemaken; een assessment. Het is steeds vaker een onderdeel van een sollicitatieprocedure. Bedrijven proberen daarmee een beter gegronde keuze te maken tussen al de gegadigden die gesolliciteerd hebben. En waar een sollicitatiegesprek soms al zenuwslopend kan zijn, een assessment doet bij sommigen het angstzweet uitbreken. Dan is deze infographic wellicht handig zodat je goed voorbereid aan het assessment kunt beginnen.

Zo begin je goed voorbereid aan een assessment - infographic

Het assessment

Een assessment wordt gebruikt om je competenties op verschillende manieren echt te toetsen. Denk daarbij aan intelligentietesten, psychologische testen, rollenspellen. Door die testen geeft een assessment een nauwkeuriger (en vooral ook objectiever) beeld van de sollicitanten dan enkel het CV en de gesprekken. Een assessment is normaliter in een dag afgerond, maar kan soms over meerdere dagen afgenomen worden. Daarnaast is het bij een assessment niet ongewoon dat er ook andere kandidaten aanwezig zijn en het dus gebruikt wordt om je echt te vergelijken met de andere kandidaten. In zo'n geval bevat het assessment vaak zowel individuele als groepsopdrachten. En hoewel je misschien denkt dat je dan vooral assertief moet zijn om boven de anderen uit te stijgen, is het belangrijk om op de juiste momenten ook de andere kandidaten ruimte te geven. 

Overigens, vaak wordt je niet alleen geobserveerd tijdens de oefeningen, maar juist ook in de periodes daartussen zoals bij een koffiepauze of lunch. Dat zijn ideale momenten voor de assessoren om een beeld te krijgen van je sociale vaardigheden. 

Een assessment vereist voorbereiding

Voordat je uitgenodigd wordt voor een assessment heb je er vaak al een paar ronden opzitten in het sollicitatieproces. Je weet dan dus al veel over het bedrijf en hebt al een aantal keer besproken wat uit jouw cv zo goed aansluit bij de functie. Maar denk daarom voor het assessment niet dat je niets meer hoef voor te bereiden. Neem de tijd om je nog eens extra goed te verdiepen in het bedrijf, jouw cv, de functie en doe vooraf al een paar online testen die vaak gebruikt worden in assessments. 

Bij de voorbereiding op een assessment kan deze infographic van Viking Direct met punten waar je op moet letten, tips en meer je wellicht helpen.

Infographic - Zo begin je goed voorbereid aan een assessment

Waardevolle feedback door assessments

Mocht het nou zo zijn dat de baan na een assessment aan je voorbij gaat, vergeet dan niet dat een dassessment doen sowieso waardevol voor je is. Je krijgt met een assessment veel feedback uit de testen en van professionals waar je meer dan je voordeel kunt doen in jouw verdere zoektocht naar een baan.

Heb je onlangs een assessment gedaan en heb je naar aanleiding daarvan nog tips, deel die dan vooral in de reacties!

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie