Yes, afgestudeerd! Maar dan..

Ik ben Cora van der Elst, 25 jaar en net 8 jaar studie achter de rug. Eerst 4 jaar mbo (Mediatechnologie) en daarna 4 jaar hbo (Reclame, Marketing en Communicatie). Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd als Bachelor of Media, Information and Communication. Yes! Maar dan...

Yes, afgestudeerd! Maar wat dan? - Cora van der Elst

Even helemaal niks

Nadat ik was afgestudeerd in juli 2016 vond ik het tijd voor vakantie. Vrijheid! Even niks moeten. Heerlijk.
Natuurlijk zijn er mensen die dan meteen vragen: moet je geen geld verdienen? moet je niet aan het werk? Jazeker, maar ik mag toch zeker wel na 8 jaar studie 'even' helemaal niks doen?

Ach, helemaal niks... dat kan ik niet. Mijn ouders hebben een eigen zaak en daar help ik ook mee... elke dag. En mijn 'vakantie' zat verder vol met leuke dingen: dagje Walibi, meerdere verjaardagen, 2 bruiloften, uiteten, opname van College Tour met Jochem Myjer, naar de dierentuin.. kortom: ik verveelde mij niet. En na 'maar' een maand vakantie heb ik op 1 augustusmijn eerste sollicitatie e-mail verzonden. 

Tijd voor een echte baan, maar welke?

En dan is het dan ineens zover, na acht jaar studeren en meerdere bijbaantjes te hebben gehad, wordt het tijd voor een echte baan. Een baan die aansluit op mijn studie. Omdat ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn in deze tijd om aan een baan te komen, wil ik mijn ervaringen met jullie delen door middel van dit blog. Er komt nogal wat bij kijken: je CV in orde maken, LinkedIn updaten, een zakelijke foto laten maken, een motivatiebrief opmaken (wat zet je neer en wat juist niet), aanmelden bij verschillende community's, veel geduld hebben (wachten op antwoord is soms zoooo vermoeiend), afwijzingen accepteren, niet in een zwart gat vallen en weer doorgaan.

Waarom solliciteren zo lastig is

'Ah joh, je kunt toch zo aan het werk?'. Nou nee, zo gemakkelijk is dat niet. Een opsomming van bepaalde factoren waarom het zo lastig is:

Faillisementen
Er zijn de afgelopen tijd nogal veel bedrijven failliet gegaan, denk aan: V&D, M&S mode, McGregor, Unlimited Sports Group (van Perry Sport en Aktiesport), Foto Klein, Paradigit, Macintosh (van Scapino, Dolcis, Invito), Miss Etam, Schoenenreus, Halfords en nog veel meer. Sommige bedrijven hebben een doorstart gemaakt, maar lang niet allemaal. Veel van deze mensen staan op straat en hebben geen baan. Deze mensen moeten opnieuw zoeken naar werk. Hierdoor wordt de groep werkzoekenden steeds groter. 

Crisistijd; reorganisaties
De crisis is voorbij, wordt gezegd. Nou nee hoor. Er zijn genoeg bedrijven die aan het reorganiseren zijn, omdat ze moeten bezuinigen. En daardoor komen mensen op straat en die moeten ook weer op zoek naar werk.

Grote lichting afgestudeerden
Ik ben niet de enige die is afgestudeerd. Met mij zijn er nog wel meer die net zijn afgestudeerd en een baan aan het zoeken zijn.

Stagiaires zijn goedkoper
In de marketing/communicatiebranche kiezen bedrijven eerder voor een stagiair(e) dan voor een nieuwe medewerker. Het is namelijk veel goedkoper om zo'n persoon aan te nemen. Dit is terug te zien aan de vacatures die ik tegenkom.

Veel werkervaring
Wat je heel veel tegenkomt in vacatureteksten: 'Je hebt minimaal 2 jaar werkervaring in een relevante functie'. Ik ben nog vrij weinig startersfuncties tegengekomen waarbij je geen werkervaring hoeft te hebben. Ik hoop dat bedrijven openstaan voor net-afgestudeerden met veel stage ervaring en veel doorzettingsvermogen. Er moet toch een bedrijf zijn dat zegt: wij willen je wél hebben!

En ik ga vast nog meer drempels tegenkomen. En die ervaringen wil ik vanaf nu graag delen met jullie. Om bedrijven en andere mensen te laten inzien dat het niet zo eenvoudig is als men soms denkt om aan een baan te komen nadat je bent afgestudeerd. Dat er veel moeite gedaan wordt om aan een baan te komen. Dat mensen echt wel aan het werk willen, maar dat het niet voor het oprapen ligt. Om net-afgestudeerden te laten zien hoe het is om werk te zoeken.

 

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (9)

 1. Kartal:
  21 okt 2016 om 09:00

  Jouw verhaal komt mij bekend voor Cora. Nadat ik mijn diploma in mijn handen kreeg, had ik ook het idee dat ik overal terecht kon. Dat was helaas niet het geval en het kwam als een klap op mijn gezicht. Een tip die ik kan geven is : "niet kieskeurig zijn". Hopelijk vind je zo snel mogelijk een baan, succes!

 2. Cora:
  21 okt 2016 om 10:20

  Bedankt voor je bericht Kartal!
  Bedankt ook voor je tip ;) Ik ben al helemaal niet kieskeurig, maar een baan als callcentermedewerker als je hbo hebt gedaan... dat lijkt me ook niet geheel de bedoeling. Ik ga sowieso m'n best doen om een leuke baan te vinden! :)

 3. Marieke:
  21 okt 2016 om 10:50

  Interessant om jouw vergaal te volgen. Ik ben 4 jaar geleden afgestudeerd en tot op heden nog niet echt die 'grote mensen baan' gevonden. Ik hen lang in een callcenter gewerkt en deels op de Afdeling Marketing. Helaas onlangs ontslagen dus dit wordt een uitdaging!

 4. Nena:
  21 okt 2016 om 17:59

  Ik kreeg mijn eerste baan precies 6 maanden na mijn afstuderen. Tientallen sollicitaties zijn hieraan vooraf gegaan. Maar even 'niets' doen? Nope.. Belangrijkste is dat je blijft solliciteren en realistische eisen stelt aan jouw eerste baan. Je gaat niet direct een topfunctie krijgen met een sterrensalaris. Dit moet je verdienen. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is door keihard te werken. Dus waarom neem je niet het call center baantje aan?? Wie weet wat voor kansen je daar krijgt en opent het deuren. En anders neem je toch wel een stage aan? Zodoende leer je mensen uit het vak kennen, je bouwt dus aan je netwerk en doet meer werkervaring op. Wie weet maak jij je na 6 maanden wel onmisbaar en willen ze jou in dienst nemen. Oh en nog 1 tip: laat je op geen enkele wijze weerhouden door afstand en zet op je CV; bereid om te verhuizen.

 5. Cora:
  21 okt 2016 om 20:13

  Hoi Nena,

  Bedankt voor je reactie! Ik ben het helemaal met je eens dat je keihard moet werken om aan een baan te komen. Ik ben al sinds eind augustus bezig en reageer overal op (op stages, op parttime banen en banen die geen raakvlakken hebben met mijn studie). Ik mail, ik bel, ik ga zelfs langs bedrijven. Ik ben dus nu al bijna 3 maanden op weg op zoek naar een baan. Ik ben blij voor je dat je na zes maanden je eerste baan hebt bemachtigd! Ik hoop dat dit ook zo voor mij mag zijn. Ik ben mij ervan bewust dat je geen topsalaris krijgt, we moeten immers onderaan de ladder beginnen. En bedankt voor je tip! :)

 6. Yvonne van der Velde:
  02 nov 2016 om 10:54

  Wij zijn een Wervings-/Selectie- en Uitzendbureau, genaamd Flexibility, en op zoek naar communicatief vaardige HBO-ers die nog aan het begin van hun carrière staan. Telefoontjes naar Hogescholen om ons hierbij te helpen leveren meestal weinig op wat we niet zo goed begrijpen want we kunnen een aantal afgestudeerden mooie kansen bieden. Zoek je een baan als medewerker Customer Service of in de ICT, mail mij: Yvonne.vandervelde@flexibility.nl
  (www.flexibility.nl)

 7. Camille Janssen:
  18 nov 2016 om 11:28

  Hi Cora,

  Heb je toevallig al eens gekeken naar de programma's van B. Amsterdam Startup School? De BSSA biedt gesubsidieerde programma’s waardoor je je zowel op professioneel en persoonlijk vlak kunt ontwikkelen. Nadat je een cursus digital content creation, experience design, growth hacking of full stack development met javascript hebt gevolgd volgt er een traineeship waarbij je al je kennis kunt toepassen. Meer informatie over de programma’s kun je vinden op www.bssa.nu. Mocht je geinteresseerd zijn in deze weg naar een startersfunctie, dan kun je je aanmelden voor de informatieavond aanstaande dinsdag.

  Fijne dag vandaag!

  Gr,

  Camille

 8. Marcella:
  13 jan 2017 om 15:29

  Hoi Cora,

  Heel erg herkenbaar. Wil wel even zeggen dat er zeker heel veel callcenterbanen zijn op HBO-niveau. En vaak zijn die ook een goed begin voor doorstroom. Even gewoon als tip :) Vooral bij banken en verzekeraars vragen ze vaak minimaal HBO-niveau. Ik heb er 2,5 jaar met veel plezier en doorstroommogelijkheid gewerkt. Zie hier (heb even random gegoogeld) wat voorbeelden:

  http://www.nationalevacaturebank.nl/vacature/bladeren/callcentermedewerker/hbo/5.7?utm_referrer=https:%2F%2Fwww.google.nl%2F

 9. Simon:
  17 apr 2017 om 21:12

  Hey Cora,
  Herkenbaar verhaal zeg, voor mij is het 6 jaar geleden dat ik was afgestudeerd, 8 jaar studie gedaan, daarna eventjes een pauze en toen er achter komen dat binnen een straal van 100km in elke richting van mijn huis vrijwel geen baan te vinden is. Wel stageplekken met 'stagevergoeding' zoals dat heet. Daar kan je dan werkervaring in op doen. Daarbuiten 2 maanden echt een baan gehad in de richting.
  Lang kan je leven van 'hoop' maar op een gegeven moment heb ik er maar een punt achter gezet en ben ik nu nog een laatste studie begonnen in een richting waar wel werk te vinden is.


Plaats een reactie