Betere resultaten in je persoonlijke ontwikkeling met een growth mindset

Maak fouten, blijf leren. Ga jij uitdagingen en moeilijkheden liever uit de weg? Of zoek je ze op en hou je ervan om jezelf te ontwikkelen? Vraag je liever niet om hulp? Of vraag je regelmatig om hulp van specialisten waar je van kan leren? Dat zijn verschillen tussen een fixed mindset en een growth mindset. In deze blog leer je, aan de hand van situatieschetsen, de verschillen tussen de twee mindsets kennen. En leer je hoe je betere resultaten kunt behalen d.m.v. een growth mindset.

Wist je dat je met een growth mindset betere resultaten voor jezelf kunt behalen?

Fixed mindset vs. growth mindset

Stel, je hebt een fout gemaakt. Wat is jouw reactie? Iemand met een fixed mindset zal dit sneller willen verzwijgen. Daarentegen zal iemand met een growth mindset sneller erkennen een fout te hebben gemaakt en laten zien wat hij of zij ervan geleerd heeft. Volgens neurowetenschapper Marcia Goddard geloven mensen met een fixed mindset dat intelligentie, capaciteiten en talenten vastliggen. Het heeft weinig zin om door te zetten, als het toch niet lukt. Tevens kunnen veranderingen op het werk als bedreigingen overkomen. Terwijl dit juist kansen zijn om iets nieuws te leren.

Een tegenhanger van een fixed mindset is de growth mindset. “Mensen met een growth mindset geloven dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Als je je best doet en oefent, wordt je beter. Hierdoor zijn ze niet bang om iets nieuws te proberen,“ aldus Goddard. Vergeet overigens niet dat je op bepaalde vlakken fixed kan zijn. Terwijl je op andere gebieden juist veel eigenschappen van een growth mindset vertoont. Het is lastig om alleen maar “growth” te zijn.

Stel, je moet iets doen wat je nog nooit eerder gedaan hebt

Wat moet je wel en niet doen? Wat je vooral niet moet doen is denken dat je het direct perfect moet doen en niet om hulp durft te vragen. Dat hoort bij een fixed mindset. Het zien als een kans om iets nieuws te leren en om hulp vragen als je het nodig hebt, hoort bij een growth mindset.

Je signaleert iets en wilt feedback geven

Niet doen: feedback opsparen voor de eerstvolgende meeting en alleen feedback geven, maar niet krijgen. 

Wel doen: vraag collega’s actief om feedback over jezelf, ontvang deze met open houding en bedank de gever. Hierin komen de verschillen tussen een fixed en een growth mindset weer duidelijk naar voren.

Growth mindset = betere resultaten

“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” - Michael Jordan. De voormalig Amerikaanse basketballer heeft zijn succes te danken aan al de fouten die hij heeft durven maken. Door deze growth mindset kun je betere resultaten behalen. Durf fouten te maken, erken ze, los ze op en leer ervan. Met de juiste inzet kun je alles behalen wat je wilt.

Dus, ben jij bereid om fouten te durven maken en je te blijven ontwikkelen? Dan past de growth mindset perfect bij jou. Onthoud: “je best doen is nooit verspilde moeite, omdat je overal van leert”, zoals vermeld staat in de YoungCapital Recruitment Guide.

 

Dit artikel is aangeleverd door YoungCapital.

31 mei 2019 2988 Redactie 0
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie