Werkloos? Acht tips om niet depri te worden maar positief te blijven!

Wanneer iemand vraagt wat je doet, wordt die vraag waarschijnlijk eerder beantwoord met "Ik ben Marketing Manager" dan met "Ik ben vader van twee kinderen". Het belang van wat je doet wordt veelal gekoppeld aan een betaalde baan: je bent wat je doet. Dit geldt zeker in een meritocratiserende samenleving, waarin het principe geldt: we kunnen alles worden wat we willen, mits we daarvoor ons best doen.

Werkloos? 8 tips om positief te blijven! - Fabienne Brandt

Werkzoekenden ervaren niet alleen een toenemende afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook tot de sociale gemeenschap en de samenleving als geheel. Een positie die ze als zeer onrechtvaardig beschouwen. Ondanks de benodigde diploma's en werkervaring lukt het immers niet om een baan te vinden.

8 tips om positief te blijven

Deze blog gaat niet over wat je allemaal kunt doen om een baan te vinden. Daar voorzien voldoende andere blogs en artikelen in. Het gaat over wat je kunt doen om in tijden van werkeloosheid niet depressief te raken, maar juist positief te blijven. De onderstaande tips zullen deze moeilijke periode dragelijker maken.

1. Zorg voor structuur

We werken om geld te verdienen. Denken we. Totdat het werk wegvalt. Dan blijkt pas welke verborgen behoeften plotseling niet meer worden vervuld. Als je zonder werk zit, slaat de onzekerheid toe. Wat kan ik eigenlijk nog? Kan ik nog wel iets nieuws leren? Zal ik ooit weer aan de slag komen? Iedereen heeft behoefte aan structuur, maar dat merk je meestal pas als die structuur wegvalt. Er is plotseling geen onderscheid meer tussen werkuren en vrije uren, tussen de werkweek en het weekend. Er is geen afwisseling meer. Verveling ligt dan op de loer. Zorg daarom dat je dagen structuur blijven houden. Je zult ervaren, dat ondanks je geen werk hebt, je de dagen druk genoeg gevuld krijgt. Maak een weekplanning en vooral, kom niet te laat uit bed.

2. Blijf actief

Op de bank blijven zitten en naar de tv staren, is op den duur erg geestdodend. Als je je baan bent kwijt geraakt, is het belangrijk om te zorgen dat je zo actief mogelijk blijft. Niet alleen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, maar vooral ook om je geest scherp te houden en ervoor te zorgen dat je sociaal actief blijft. Ook fysieke activiteiten zijn van groot belang bij het onderhouden van je mentale gesteldheid. Artsen geven vooral het advies de levensstijl, die je had toen je nog werkte, niet over boord te zetten maar juist te intensiveren. Als je sport, ga dit dan juist wat vaker doen nu je meer tijd hebt en blijf letten of wat je eet en drinkt. Het advies is om fit te blijven, voor jezelf, maar ook voor je volgende baan.

3. Onderneem leuke dingen

Als je werkzoekend bent heeft dat vaak ook grote gevolgen voor je inkomen. Dat betekent misschien dat je vakanties moet uitstellen, uit eten er niet meer (zo vaak) in zit, shopping op een laag pitje staat enzovoorts. Toch is het belangrijk af en toe iets leuks te ondernemen waar je naar uit kunt kijken. Spreek bijvoorbeeld met iemand af voor een gezellige lunch. Gun jezelf toch die ene bloes, ze is nu toch in de aanbieding. Je moet er tenslotte op sollicitatiegesprekken ook goed uitzien. Of ga naar gebeurtenissen van je vereniging. Toegang is vaak gratis en zo blijf je onder de mensen, wat tevens weer een mooie mogelijkheid is om te netwerken

4. Zorg voor een uitlaatklep

Maak je gevoelens bespreekbaar. Kun je het niet (makkelijk) bij een partner kwijt, zoek dan een vriend of vriendin waar je je ei kwijt kunt wanneer je weer eens teleurgesteld bent door een potentiële werkgever. Iemand waar je ook een keer flink stoom af kunt blazen. Dat lucht op en zorgt dat je niet teveel blijft hangen in die ene stomme afwijzing omdat je haar zogenaamd niet goed zat.

5. Ben niet bang om hulp te zoeken

Er zijn genoeg manieren om te voorkomen dat je in een isolement raakt (ook wanneer je het financieel niet makkelijk hebt), maar dat wil niet zeggen dat je een depressie altijd kunt voorkomen. Het is belangrijk daarbij niet te vergeten dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen, soms heb je wat hulp of houvast nodig.

6. Let op je voeding

Niet alleen voldoende beweging is in deze tijd uiterst belangrijk, let ook op overmatig roken en slechte voeding. Nu je toch wat meer tijd hebt kun je je misschien verdiepen in een goed kookboek. Slechte voeding zorgt er namelijk alleen maar voor dat jij je nog slapper voelt. 

7. Focus op positiviteit

Er zullen in de periode van werkloosheid voldoende mensen op je pad komen die je met goedbedoelde uitspraken een nog slechter gevoel zullen geven. Ze weten amper of helemaal niet waar je doorheen gaat. Laat deze uitspraken je niet raken! Op Facebook zijn er bijvoorbeeld bedrijven actief die je elke dag van een opbeurende of positieve boodschap voorzien. Zoek eens ‘365 dagen succesvolop en laat je elke dag inspireren.

8. Overdenk je baankeuze

Houd niet teveel vast aan oude patronen. Je zoekt tenslotte al een hele tijd naar die éne functie. Maar is die ene functie ook echt het enige dat je gelukkig maakt? Misschien kun je wel van je hobby je beroep maken? Heb lef en solliciteer ook eens op iets heel anders dat je echt heel leuk lijkt. Werken gaat namelijk niet alleen over het hebben van werk, maar ook het plezier dat je er uit haalt. Daarnaast moet je misschien toch ook eens op de parttime vacatures solliciteren. Je uitkering voorziet je tenslotte ook niet van een fulltime salaris. En je kunt maar beter bezig zijn. Wie weet levert deze parttime baan wel een uitbreiding op? Je hebt in ieder geval iets dat je weer aan werkervaring op je cv kunt zetten.

De belangrijkste factor van geluk...

Tot slot: de belangrijkste factor voor geluk is niet werk, maar een sociaal leven. Wie erin slaagt om dat in stand te houden, zal niet snel in depressiviteit vervallen. Dus ga en maak jezelf gelukkig, met of zonder baan.

WIl je nog enkele inspirerende verhalen lezen? Check deze links dan eens:
http://www.deondernemer.nl/deondernemer/656926/Werkloze-scoort-met-luizenleventje.html http://www.plein9.nl/2014/03/van-werkloos-tot-depressief/

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (1)

  1. kuehnenagel:
    15 sep 2017 om 14:31

    Wanneer je gezond eet (veel groente/fruit) merk je dat je je echt beter gaat voelen en meer energie hebt. Sinds ik hier op let, heb ik veel meer energie.


Plaats een reactie