Werken in België: een culturele uitdaging

Leven Belgen en Nederlanders in een andere wereld? Het lijkt wel zo. Nederlanders hebben vaker de neiging om te emigreren. Ze zijn ook ondernemender. België mag zich dan wel profileren als het bierland bij uitstek. Wereldwijd is het Heineken wat men drinkt. Wil je als Nederlander bij de Zuiderburen gaan wonen? Of overweeg je om in België te werken? Bereid je dan maar voor op een mogelijke cultuurschok.

Werken in België: een culturele uitdaging

Veel Belgen zijn niet onmiddellijk fan van die tolerante, doch arrogante en onbeschofte Nederlanders. Laten we zeggen dat Belgen niet zo makkelijk tegen een stootje kunnen. Jullie Nederlanders denken positiever over ons. We zijn levenslustig, grappig en Bourgondisch. Geloof me, niet elke Belg voldoet aan dit plaatje. In ieder geval, er zijn verschillen tussen Belgen en Nederlanders. Je als Nederlander aanpassen aan de Belgische normen kan soms een uitdaging zijn. 

Het werkleven in België

Belgen zijn harde en gemotiveerde werkers, of dat beweren we toch. Wanneer een nieuwe collega de werkvloer betreedt zullen we hem hartelijk, en ook wel een beetje afstandelijk, verwelkomen. Vragen over vorige jobs kunnen in de eerste gesprekken aan bod komen. Je privéleven is voor later, tenzij het nooit ter sprake komt. Belgen focussen zich meer op hun werk, terwijl Nederlanders elkaar vrijwel onmiddellijk overstelpen met vragen over privé-leven en werkverleden.

Jullie Nederlanders zijn veel directer en opener over alles, wij Belgen zijn zakelijk en afstandelijk. Hoeveel een Belg verdient? Vraag het en je zult een vaag tot geen antwoord krijgen. Het loon van een Belg is een even groot geheim als zijn politieke voorkeur. Nog een klein detail: in België werken we met een AZERTY toetsenbord.

Zaken doen in België

Nederlanders maken een deal en schudden de hand. In het beste geval volgt er nog  een eenvoudige lunch. Belgen willen hun zakenpartner eerst leren kennen. Ze willen een persoonlijke relatie opbouwen. Dit heeft alles te maken met vertrouwen: Belgen wantrouwen de andere tot het tegendeel bewezen is. Om het met een mooi Vlaams gezegde te benadrukken: “Als een Hollander je niet bedondert, is hij het vast vergeten.” Maar eens we iemand vertrouwen, verliest hij deze status niet snel. Daarom liefste Noorderburen, wees geduldig met Belgen. Ze nemen hun tijd.

Discussiëren versus luisteren

België heeft een luistercultuur, Nederland een praatcultuur. Nederlanders zijn direct en confronterend. In België leren we luisteren. We nemen alles ook veel persoonlijker op. Vandaar dat die directe Hollanders ons arrogant lijken. Nederlanders houden lange vergaderingen, waarbij iedereen zijn zegje doet en discussieert. Pas na afloop volgt een beslissing. Belgen kennen deze consensuscultuur niet.

Wanneer een Belg het niet eens met je is, zal hij dit niet direct laten merken. Lees tussen de regels… Belgen blinken ook uit in het creëren van complexe bedrijfsstructuren. Als er een achterpoortje is waardoor de leidinggevende zijn gelijk kan halen, wees dan maar zeker dat hij het (subtiel) gebruikt. De baas krijgt vrijwel altijd z’n zin… Inderdaad, soms best vervelend. 

Gemeenschappelijke taal

In België en Nederland spreken we een gemeenschappelijke taal: Nederlands. Toch is er een groot verschil. Zo heeft het woord poepen in Nederland en België een heel andere betekenis. Een Vlaming zeult rond met zijn laptop, een Nederlander met een leptop. Wij Belgen bestellen appelsiensap, terwijl jullie Noorderburen meer houden van jus d’orange. Voor de rest zijn wij degenen die veel woorden uit het Frans ontlenen. In België hoor je aan iemands accent meteen waar hij of zij vandaan komt. Nederlanders zijn over het algemeen accentloos en veel mondiger. Maar let goed op wat je schrijft. Belgen zijn veel minder tolerant voor schrijffouten.

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan… Om je op weg te helpen heb je hier alvast een basiscursus Vlaams. Wat je vooral moet onthouden is dat Belgen en Nederlanders het best goed met elkaar kunnen vinden. Misschien niet vanaf het eerste moment, maar uiteindelijk komt het wel goed. Met een beetje geduld kom je er wel.

Lees ook: Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden en De Kloof

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (2)

  1. pieter cornelis:
    29 apr 2015 om 02:24

    Nederlanders passen zich overal aan, verdiepen zich 9 van de 10 keer in de situatie van een ander, zijn innovatiever, marktgerichter en internationaler en hebben meer kapitaal.

  2. Kevin:
    23 jul 2015 om 11:38

    hadden meer kapitaal en huilen nou om griekenland


Plaats een reactie