Voor het gemak hebben wij drie setjes kleding voor je sollicitatie gemaakt: een informele, een semi-formele en een formele. Daarna vroegen we recruiters en HR-professionals om hun mening.
1. Lekker casual solliciteren met een spijkerbroek, een comfortabel shirt en sneakers
Perfecte sollicitatiekleding voor ‘jonge’ bedrijven als Coolblue en (bij)banen als bijvoorbeeld koerier.
“Dit zijn prima sollicitatieoutfits voor bijvoorbeeld koeriersfuncties bij Coolblue”, zegt recruiter Sabrina Danker. “Het draait er bij ons om dat je jezelf bent. Als dat met gympen en een T-shirt is: prima. Zelfs blauw haar en piercings zijn oké!”
Wil je in een Pathé-bioscoop werken? Dan is herenoutfit 1 het nét niet volgens recruiter Laura Kramer. Scheuren in kleding vindt Kramer niet passen bij het bedrijf, net als korte rokjes, crop tops en sportkleding. Met gympen en een comfortabel shirt is niks mis. Als er geen gaten in de broek hadden gezeten, was deze sollicitatieoutfit prima geweest.
De wat formelere bedrijven ING en Rabobank, zien sollicitatieoutfit 1 als minder geschikt voor een sollicitatiegesprek. Kort gezegd: iemand die in spijkerbroek komt, staat al 1-0 achter volgens Barbara Meihuizen van Rabobank. Jan Appel, HR-adviseur bij PostNL geeft ook als kledingadvies niet outfit 1 te dragen. Alle functies, van pakkettenchauffeur tot accountmanager hebben een eigen dresscode, maar outfit 1 valt af voor alle functies.
2. Een semi-formele outfit met blouse, gecombineerd met zwarte of grijze, nette gympen
Een goede sollicititatieoutfit voor de meeste bedrijven. De veilige keuze voor iedere sollicitant die niet weet wat hij aan moet trekken!
Voor een sollicitatiegesprek op het hoofdkantoor van Coolblue wordt Danker echt blij van de herenoutfit 2. De sollicitatiekleding voor vrouwen vindt ze leuk, maar eigenlijk alweer wat aan de nette kant. Kramer vindt deze outfit een goede keus voor veel functies bij Pathé. Het overhemd voor heren en jasje voor vrouwen maakt de sollicitatieoutfit compleet.
Appel van PostNL sluit zich daarbij aan. “Optie 2 kan voor functies zoals klantenservice medewerker, administratief medewerker en planbaliemedewerker bij PostNL, al zou ik ervoor kiezen om dan wel iets nettere schoenen aan te trekken.” Hij benadrukt dat de keuze van sollicitatiekleding afhangt van de baan waarop je solliciteert. Heb je contact met klanten, dan kun je beter nog iets formeler gekleed.
Jan-Willem Knol, expert recruiter bij ING, geeft outfit 2 met een donkere spijkerbroek en nette blouse als kledingadvies voor een functie zonder direct klantcontact. Maar ook hij kiest outfit 3 voor functies met direct klantcontact. “Of je nu voor 2 of 3 gaat, we verwachten in ieder geval dat je er netjes en verzorgd uitziet”, zegt Knol. Rabobanks Meihuizen vindt deze sollicitatiekleding ongeschikt en vraagt zich af of sollicitanten die deze kleding naar hun sollicitatie dragen zich wel ingelezen hebben in het bedrijf en de functie.
3. Strak in 't pak en ready for business! De klassieke, formele, sollicitatieoutfit
Een representatieve outfit voor formelere bedrijven. Prima voor functies met veel klantcontact zoals accountmanager.
Danker van Coolblue: “Ik werkte vroeger bij een bedrijf in de hospitalitybranche en trok mijn mantelpakje en hakken ook aan naar mijn sollicitatiegesprek bij Coolblue. Ik voelde meteen al blikken.” Een grappige misser, maar gelukkig wist Coolblue daar doorheen te prikken.
Voor functies op het hoofdkantoor, bijvoorbeeld als leidinggevende of accountmanager is deze sollicitatieoutfit het perfecte advies, volgens Kramer van Pathé en Appel van PostNL. Volgens beiden mag een nettere versie van outfit 2 ook, maar met (een variatie op) sollicitatiekleding 3 zit je voor dit soort functies goed.
Sollicitatieoutfit 3 is volgens Meihuizen precies passend voor een sollicitatiegesprek bij Rabobank. Meihuizen vindt wel dat een beetje variatie prima kan; als het bijvoorbeeld gaat om een functie zonder klantcontact, kun je ervoor kiezen om de stropdas weg te laten. Deze outfit heeft bij een sollicitatie bij ING ook de voorkeur van Knol, als het gaat om een functie met veel klantcontact. In deze functies is het belangrijk dat je als medewerker de juiste uitstraling hebt.
Ja, die zijn er. Tony’s Chocolonely bijvoorbeeld, waar we People Champion Carline van Veen spraken. Ze benadrukt dat zolang een sollicitant er verzorgd uitziet, vrijwel alles oké is. Het doorsnee ‘uniform’ op Tony’s hoofdkantoor is casual met bijvoorbeeld een spijkerbroek en gympen, maar trek je liever een jasje aan dan is dat ook prima. “We willen dat je je fijn voelt zoals je bent, ook op kantoor. Voor sollicitanten geldt hetzelfde”, aldus Van Veen.
Waar moet je nu écht op letten bij het kiezen van je sollicitatiekleding? “Veel bedrijven vinden het belangrijkste dat je je verdiept in de bedrijfscultuur, er netjes uitziet en uitstraalt dat je over je sollicitatiegesprek hebt nagedacht,” geeft Meihuizen als kledingadvies.
Heb je écht geen idee wat je moet aantrekken? Kies dan iets uit dat lijkt op sollicitatieoutfit 2: een outfit waarmee je wél netjes, maar niet overdressed bent. Afhankelijk van je functie kun je uiteindelijk je kleding nog informeler maken met een lekkere spijkerbroek, of juist formeler met bijvoorbeeld een jasje of nette schoenen.
Dit artikel verscheen eerder op de site van YoungCapital.
Reacties (2)
Hanneke Bongaarts:
02 feb 2017 om 11:21
Leuk artikel en helemaal goed als je je van te voren inderdaad inleest in de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Het kleden naar zo'n gesprek moet geen verkleed partij worden maar wel passen bij jezelf en de ander. Wees je beste zelf zeg ik altijd en straal uit wat je in je hebt!
johane:
31 okt 2017 om 20:00
ok
Plaats een reactie