Wat je post, ben je zelf!

Iedereen kent ze wel; personen die altijd negatieve dingen posten op Facebook. Of mensen die continu updates plaatsen van de coole, nieuwe, hippe plekken die ze bezoeken. Mensen zijn zich daar niet altijd van bewust, maar al die Facebookposts zijn een soort reclame. Reclame voor jou. En net als in het echte leven heb je goede reclame en slechte reclame.

Wat je post, ben je zelf! - Martijn Hendrikx

Recruiters en werkgevers kijken ook naar jouw reclame

Hier hoeven we eigenlijk geen woorden meer vuil aan te maken, recruiters en werkgevers gebruiken social media en bekijken jouw social media profielen als je solliciteert. Dat is ook logisch, het geeft ze vaak een reëler beeld van wie je bent, dan je opgepoeste cv. Dus die Facebook posts zijn ook reclame voor jou naar de personen waar je net die sollicitatiebrief aan geschreven hebt. En net als in het echte leven, zorgt die eerste indruk dat de recruiters en werkgevers jou een stereotype kunnen toewijzen. Die zijn er natuurlijk -tig te bedenken, maar in grote lijnen komt het neer op een handjevol persona's of categorieën. Doe maar eens een testje bij jouw Facebookvrienden en je zult zien dat ze gemakkelijk in te delen zijn in een klein aantal categorieën, gebaseerd op de posts die ze uitzenden.

Een paar veelvoorkomende Facebook types

Iedereen zal wanneer hij naar zijn vriendengroep kijkt een eigen selectie aan persona's kunnen definiëren, maar ik licht er even drie uit die we allemaal wel zullen herkennen. 

1. De positiviteitsguru

Zij begint elke dag met een nieuwe frisse spreuk, ze geniet van elk moment, en ze laat je elke dag weten hoe leuk en inspirerend het leven wel niet is, zelfs als het regent!
Schrijft posts als; ” Today is a great day to be awesome”, en “Hm..weer een heerlijke werkdag gehad.”

2. De eeuwige azijnpisser.

Deze vriend ziet altijd de negatieve kant van iets. Het glas is altijd half leeg, en iedereen moet dat weten ook. En oh ja, het is ALTIJD de schuld van de ander.
Stuurt posts als; “Heb ik weer, weer mijn fiets gejat”, en “Pffff, trein heeft 30 minuten vertraging #fail’.

3. Het Haantje.

Deze vriend maakt het allemaal mee. Hij is overal, en stuur je continue updates van alle coole hippe plekken waar hij is. Allemaal om zoveel mogelijk likes, shares en kudo’s te ontvangen.
Hij stuurt posts als; “Kijk, alweer een mooie prijs gewonnen. “Kijk eens wat een leuk feestje”, en; kijk mij hier op de die super gave vakantie.” Uiteraard met de ene #selfie na de andere.

Klopt jouw Facebook plaatje bij jouw personal brand?

Elke posts heeft een reden, een doel. Vraag je daarom altijd af; welk signaal geef ik met deze post af? Wat wil ik bereiken met dit bericht? En past deze post in het totaalplaatje van al mijn posts. Of om in trendy termen te blijven: past het bij jouw gewenste personal brand?

Wil ik sympathie ontvangen omdat ik zo zielig ben? Bedenk dan dat je vrienden maar een beperkte voorraad sympathie hebben. Vraag je het te vaak, dan raak je ze kwijt. Wil je laten zien hoe leuk je bent? Hartstikke gaaf, maar ook daarvan kunnen mensen maar een beperkte hoeveelheid aan. Niemand gelooft dat je leven een continue stroom van nieuwe gave activiteiten is. Of wil je mensen inspireren? Cool. Goed initiatief, en blijf dat vooral doen. Maar wees niet bang dat je een aantal mensen zult kwijtraken die daar niet altijd behoefte aan hebben. Diezelfde afwegingen moet je natuurlijk niet alleen naar je vrienden maken, maar ook richting recruiters en jouw toekomstige werkgever: welke indruk wil je achterlaten? En wanneer is het punt bereikt dat het totaalbeeld aan postings averechts kan gaan werken?

Gewoon een menselijk beeld

De beste optie is een gemêleerd, menselijk beeld; soms wil je jezelf laten zien, soms heb je een knuffel nodig, en weer andere keren wil je anderen mee laten genieten van mooie dingen. Zo gaat het namelijk ook in het echte leven. Niemand gelooft nog in schreeuwerige reclame dat alleen maar iets vraagt van de kijker zonder er iets voor terug te krijgen. Dus stop met het zenden van een perfect plaatje, en wordt gewoon menselijk. Daar heeft je lezer ook veel meer aan. En de recruiter en jouw toekomstige werkgever ook.

Nu ben ik natuurlijk ook benieuwd welke bijzondere persona's jij in jouw Facebook vriendengroep hebt? Laat het vooral weten in de reacties hieronder.

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie