Waarom heeft de beste kandidaat het slechtste cv? - #SvdRb

Winnen is niet synoniem aan de beste zijn. Er zijn genoeg voorbeelden van winnaars die niet de beste zijn. Zowel in de sport, muziek, politiek en bij recruitment. Zo heeft degene die een andere baan vindt niet het beste cv.

Waarom heeft de beste kandidaat het slechtste cv? - #SVDRB Wim van den Nobelen

De actief versus passief werkzoekende

Hét grote verschil tussen de actief en de passief werkzoekende zit in het hebben van een baan! In urgentie ten opzichte van vrije keuze. Noodzaak maakt een grote afstand overbrugbaar, salaris ondergeschikt en onprettige taken acceptabel. Sollicitanten, zeker langdurig werkzoekende zijn gewilliger en toegeeflijker en daarmee minder interessant dan de werkzoekende die op zoek is naar een andere uitdaging.

Het hebben van een baan is zo’n groot voordeel dat recruiters accepteren dat dit cv slechter is dan dat van de werkloze. Niet alleen qua lay-out, ook inhoudelijk. Hebben twee oud-collega’s die dezelfde functie hadden waarvan er een is ontslagen en beide solliciteren op dezelfde functie, gelijke kansen?

Met baan een streepje voor

Het eerst waar een recruiter naar kijkt is of iemand een baan heeft. Een recruiter krijgt dagelijks tientallen cv’s krijgt van werklozen die overal op solliciteren en niet in de buurt komen van wat je zoekt. De kans op een schot in de roos bij iemand met een baan is veel groter. Waarom zou deze anders reageren?

De werkzoekende weet dit en is daardoor laks. Een luxe die werklozen niet hebben. Probeer dat maar eens te verslaan! Lastig. Maar op alles solliciteren is niet de oplossing. Je moet dicht op het profiel zitten. Heel dicht. Beter een keer gericht schieten dan met hagel het doel raken maar niet uitschakelen.

Dit artikel verscheen eerder op sollicitatiebuddys.nl. De reeks artikelen Solliciteren vanuit de Recruiter bekeken, heeft als doel de sollicitant inzicht te geven hoe de recruiter denkt, handelt en oordeelt. #SvdRb

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie