Waar rook is, is Facebook

Social Media is big business. LinkedIn is groot. Twitter is groter. Facebook het grootst. Als je naar het aantal gebruikers kijkt, is Facebook een van de grootste landen ter wereld. Nu stam ik nog uit het tijdperk waar ieder jaar de telefoongids met een harde klap op de deurmat viel. Kilo’s dik. En deze was alleen voor jouw regio. Via Facebook bereik je binnen enkele klikken wie dan ook ter wereld. Social Media maakt onze wereld klein.

Waar rook is, is Facebook - Wim van den Nobelen

De downside is iedereen bekend. Onherstelbare schade is zo aangericht. Hoor en wederhoor staan niet in de privacyreglementen van Social Media. Zoals in iedere maatschappij zullen op Social Media ook verschillende revoluties, evoluties en misschien wel oorlogen gevoerd worden om tot een ontwikkelde samenleving te komen.

Voor sollicitanten is Social Media een bron van inspiratie. Wie heeft een nieuwe baan of is ontslagen waardoor er een vacature ontstaat? Kun je met deze man/vrouw in contact komen om zo meer informatie te krijgen? Via Social Media is het benchmarken van je eigen functie handig. Functies veranderen. Net als functietitels. Ook taken gaan met de tijd mee.

Social Media is ook een bron voor frustratie. “Delen is vermenigvuldigen” is een oneliner die sinds de komst van Social Media een andere impact heeft gekregen. In de vorige eeuw was het nog zo dat alles wat je deelt dubbel terugkomt. Tegenwoordig is delen verspreiden. De kracht en misschien ook wel de zwakte van Social Media is dat iets wat gedeeld is onherroepelijk wordt.

Net als jouw cv, moet Social Media ook vóór je werken. Wees zorgvuldig met wat je post. In het pre-internettijdperk leerde je tot 10 tellen. Tegenwoordig maak je In 10 tellen bijna 2 Vines.

Solliciteren zit vol teleurstellingen, frustraties en andere negatieve sentimenten. Delen met vrienden, collega’s, familie en dierbaren is goed, maar ongenuanceerd via Social Media is minder slim. Iedereen kijkt mee en internet is genadeloos. Laat je cv voor je werken. Net als Social Media.

 

Dit artikel verscheen eerder op RecTec.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie