Voor sollicitanten zijn vereisten in vacatures veelal ondoorzichtig en onrealistisch. Soms lijken combinaties zelfs onmogelijk. Sollicitanten krijgen de indruk dat de ondoorgrondelijkheid van vereisten gebruikt wordt om iemand af te kunnen wijzen in plaats van dat deze voort komt uit behoefte.
Aan de andere kant verbazen recruiters zich dagelijks over sollicitanten die niet voldoen aan het profiel, maar die wel solliciteren. Reden genoeg voor recruiters om een standaard afwijzingsmail op te nemen in hun software.
Sollicitanten en recruiters zitten duidelijk niet op een lijn. Is hier sprake van een onoverbrugbare kloof of een noodzakelijk kwaad? Het antwoord zit in het momentum. Niet in goed of slecht. In de huidige markt is werving & selectie beter te omschrijven door werving > selectie. Het werven van kandidaten is niet zo moeilijk. Het aanbod is enorm. Het probleem zit in de juiste kandidaat selecteren.
Trekken we deze vergelijking door, dan krijg je sollicitanten < recruiters en vereisten > vaardigheden. Sollicitanten < recruiters als het om invloed, macht en keuzes gaat. Dit geldt omgekeerd voor vereisten > vaardigheden. Voldoen aan de vereisten is belangrijker dan de gevraagde vaardigheden beheersen.
Tel de drie vergelijkingen op en je ziet dat recruiters het voor het zeggen hebben. Waar de nadruk ligt bij selecteren op basis van de vereisten.
Kandidaten die overgekwalificeerd zijn, komen niet aan de bak. Ze beheersen de vaardigheden, maar voldoen niet aan de vereisten. Als een recruiter HBO vraagt, dan past WO soms net zo slecht als een opleiding op MBO niveau. Als branchekennis een vereiste is, dan schiet alleen interesse in die branche te kort. Vervelend, maar de huidige arbeidsmarkt is samen te vatten met de vergelijking:
Selecteren + recruiters + vereisten = baan.
Vijf jaar geleden was dit heel anders. Toen was de vergelijking: werven + sollicitanten + vaardigheden = interesse (vanuit de sollicitant). Iedere periode heeft zijn eigen vergelijking.
Hoe kun je hier als sollicitanten voordeel uit halen? Besef is één. Daarnaast geldt kennis is macht. Realiseer je goed dat een recruiter voor een groot deel jouw kansen bepaalt. Ze hoeven niet veel aan werving te doen, dus ligt hier een verantwoordelijk voor de sollicitant. Zoek zelf de vacature en reageer. Verwacht niet dat de recruiter jou belt. En als laatste. Laat in het cv zien dat je aan de gestelde vereisten voldoet en wie weet wordt 1 + 1 + 1 = jouw baan!
Reacties (2)
Paul:
16 okt 2014 om 22:16
Dhr. Van Den Nobelen trapt in dit artikel meer open deuren in dan dat de heer J. Cruijff in zijn hele cariere als voetbalanalist heeft gedaan.
Wim:
17 okt 2014 om 10:43
@Paul ik twijfel of dit een compliment is of niet. Misschien snap ik het niet, maar begrijp ik het wel. Gelukkig heeft iedere nadeel zijn voordeel.
Plaats een reactie