Tips om je voor te bereiden op het solliciteren

Velen zien er tegenop; solliciteren... Terwijl het vaak een ontzettend fijn gesprek kan zijn. Wat hoort er precies bij het sollicitatieproces? Het sollicitatieproces heeft drie onderdelen; een CV maken, een sollicitatiebrief opstellen en het houden van een sollicitatiegesprek . In deze blog staan de beste tips om het sollicitatieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tips om je voor te bereiden op het solliciteren

Curriculum Vitae

Allereerst stel je een CV op. De eerste impressie is belangrijk. Je krijgt namelijk geen tweede kans. Een paar standaard onderdelen moeten in een CV staan. Zo dienen je voor- en achternaam, adres, geboortedatum en telefoonnummer in je CV te staan. Heb je die punten in je CV opgenomen? Schrijf dan een stukje over over jezelf. Stel jezelf voor in een persoonlijk stukje van niet meer dan tien regels. Zorg dat je introductie aansluit op de vacature. Kijk vooral naar de functie waarop je solliciteert. Bij sommige functies is het noodzakelijk om communicatief sterk te zijn, bij andere dien je zelfstandig te kunnen werken.

Daarnaast dient je werkervaring in je CV naar voren komen. Laat ook dat aansluiten op de baan. Voor een sales vacature is een bijbaantje als postbezorger namelijk niet relevant, maar een bijbaan in een winkel wel. Ook je opleidingen zijn in je CV te vinden, beginnend met je middelbareschooldiploma. Heb je een relevante cursus gevolgd? Laat ook die naar voren komen. Dit geldt ook voor relevante vaardigheden en kennis die hebt opgedaan. Een afbeelding van jezelf op je CV is een pluspunt. De werkgever zal een foto beter onthouden dan een stukje tekst.

Sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief krijg je wederom de kans om jezelf te onderscheiden van de andere sollicitanten. In deze brief geef jij aan waarom je de functie goed zal bekleden en waarom jij bij de organisatie past. Echter, hou het wel reëel, want een recruiter prikt zo door een leugentje heen. Je kunt beginnen met een quote, die jou typeert. Zo is het ijs gebroken en heb je de aandacht van de lezer. Zorg dat je je goed hebt ingelezen in het bedrijf, voordat je begint met het opstellen van de sollicitatiebrief. Weet jij zeker dat je in de visie past? Laat duidelijk weten waarom. Wat zijn de toekomstplannen van het bedrijf? Laat merken dat jij perfect past in die toekomstplannen. Let er wel op dat je CV en sollicitatiebrief niet hetzelfde zijn en geen opsomming zijn van elkaar.

Sollicitatiegesprek

Nu gaat het dan echt beginnen, maar hoe moet je je kleden? Kijk wederom naar de organisatie. Bij een formeel bedrijf kleed je je netjes en bij een informeel bedrijf zal een jeans met een trui volstaan. Bedenk sterke eigenschappen die passen bij de functie. Daarentegen zal helaas ook naar minder goede kwaliteiten van jou worden gevraagd. Geef aan hoe je aan je zwakke eigenschappen gaat werken. Aan het eind van het sollicitatiegesprek wordt vaak de vraag gesteld of je nog vragen hebt. Om geïnteresseerd en voorbereid over te komen kun je antwoorden met, bijvoorbeeld: “hoe ziet een werkdag van [functie] eruit?”.

Met de bovenstaande tips voor je CV, brief en sollicitatiegesprek zal het helemaal goed komen met jouw sollicitatie. Let er wel op dat je je goed voorbereid, maar niet extreem goed. Het moet wel een natuurlijk gesprek worden.

 

Dit artikel is aangeleverd door YoungCapital.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie