Stijlvol solliciteren? Denk aan je sokken.

Als je een sollicitatiegesprek op de agenda hebt staan, dan wil je een professionele uitstraling hebben. Het dragen van representatieve kleding is al een goed begin. Toch vergeten vooral mannelijke sollicitanten vaak een aantal belangrijke stijlregels, zeker als het aankomt op sokken. Hierdoor kun je ondanks je representatieve outfit, toch onprofessioneel overkomen. In dit artikel vertel ik je meer over de (ongeschreven) regels rondom sokken.

Stijlvol solliciteren? Vergeet je sokken niet.

Sokken bij zakelijke kleding

Sokken zijn een opvallend onderdeel van je outfit. Bij nette kleding, zoals bijvoorbeeld een pantalon, zijn sokken altijd goed zichtbaar. Vooral wanneer je gaat zitten, trekt je broek op, waardoor iedereen je sokken kan zien. Toch denken maar weinig mensen ‘s ochtends goed  na over welke sokken ze aantrekken. Let bij zakelijke outfits op de onderstaande tips:

  • Officieel behoren sokken tot de ondergoed categorie. Daarom mogen ze niet teveel opvallen. Match de kleur van je sokken daarom met de kleur van je broek. Heb je een blauw pak of een blauwe broek? Kies dan voor blauwe sokken.
  • Sokken horen je enkels te bedekken. Omdat een pantalon tijdens het zitten vrij hoog kan optrekken is het verstandig om voor sokken te kiezen die tot halverwege je kuiten komen. Gebruik hiervoor wel sokken met voldoende stretch. Hierdoor zullen ze niet voortdurend afzakken.
  • Vermijd synthetische sokken en kies voor wollen of katoenen sokken. Synthetische sokken ventileren slecht, waardoor je snel zweetvoeten krijgt. Vermijd echter het dragen van badstof sportsokken. Deze ventileren weliswaar uitstekend, maar zijn funest voor een professionele uitstraling.
  • Loafers (instapschoenen) draag je in de regel zonder sokken. Als je deze stijlvolle schoenen graag draagt mét sokken, dan kun je voor enkelsokken kiezen. Hierdoor geniet je van het comfort van sokken en zijn ze minimaal zichtbaar.
  • Als je liever geen egale sokken draagt, kun je kiezen voor sokken met een patroon in een opvallende kleur. Bij een grijze broek, kun je bijvoorbeeld kiezen voor grijze sokken met een rood ruitpatroon.

Sokken bij casual kleding

Bij een bedrijf met een informele werksfeer solliciteer je niet in driedelig pak. Hier is een meer casual outfit meer geschikt. Denk hierbij aan een (nette) spijkerbroek en bijvoorbeeld een overhemd. De regels rondom sokken wijken hier ook ietwat af.

  • Bij casual kleding ben je minder gebonden aan de (ongeschreven) regels rondom sokken. Draag daarom gerust opvallende sokken met stippen, strepen of andere opvallende patronen.
  • Het dragen van enkel- en sportsokken is nog steeds af te raden.
  • Draag geen sokken met stripfiguren en andere cartoons. Deze zijn funest voor een professionele uitstraling.

Sokken zijn niet het meest opvallende onderdeel van je outfit. Toch hebben ze veel invloed op de representativiteit van je outfit. Denk daarom aan deze ongeschreven regels als je ‘s ochtends je sokken aantrekt.

Robin Hendriks, Schulte Herenmode.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie