Steeds minder kledingvoorschriften: leuk of lastig?

De trend is duidelijk: strikte zakelijke kledingvoorschriften komen steeds minder vaak voor. Bij de meeste werkgevers volstaat tegenwoordig ‘een representatief overkomen’. Waarom hanteren steeds minder bedrijven en organisaties strikte kledingvoorschriften? En hoe kun je deze vrijheid in jouw voordeel laten werken?

Steeds minder kledingvoorschriften: leuk of lastig? - Robin Hendriks

Kledingvoorschriften passen bij bedrijfsidentiteit

In het bedrijfsleven worden vaak kledingvoorschriften gebruikt om het overkomen van werknemers bij te laten dragen aan het uitstralen van de bedrijfsidentiteit. Het vervallen van strikte kledingvoorschriften is dan ook vooral een teken dat de gewenste bedrijfsidentiteit de afgelopen decennia bij veel bedrijven en organisaties flink is veranderd.

Bedrijven dienen tegenwoordig steeds meer bestand te zijn tegen de steeds snellere innovaties, die gepaard gaan met snelle veranderingen in de maatschappij, en dat vergt creativiteit. Creativiteit is hiermee een steeds belangrijkere professionele kwaliteit geworden. Wie creativiteit wil uitstralen, doet er goed aan om dit ook bij de keuzes op het gebied van zakelijke kleding te betrekken.

Minder kledingvoorschriften; een lust of last?

Ondanks dat we over het algemeen steeds meer vrijheid hebben bij het samenstellen van een zakelijke outfit, is het er niet makkelijker op geworden. Want wie creativiteit of een andere gewenste eigenschap wil uitstralen, doet er goed aan om zijn of haar kledingkeuze ook rekening mee te houden. En dat is voor veel mensen lastiger te realiseren dan het klakkeloos volgen van strikte kledingvoorschriften.

Het vervallen van de strikte kledingvoorschriften betekent dus zeker niet dat goede zakelijke kleding minder belangrijk is geworden. Het houdt wel in dat je er als werknemer zelf beter over na moet denken welke professionele kwaliteiten je aan de hand van je kleding wilt benadrukken.

Als je het vervallen van strikte zakelijke kledingvoorschriften in jouw voordeel wil laten werken, doe je er vooral goed aan om goed te onderzoeken wat de gewenste identiteit van het bedrijf waarvoor je werkt (of gaat werken) is en vervolgens te bedenken welke professionele kwaliteiten je aan de hand van je kledingkeuze het beste kunt benadrukken. Het bestuderen van de kernwaarden, missie en visie van het bedrijf kunnen daar een handig hulpmiddel voor zijn. 

Robin Hendriks, Schulte Herenmode.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie