Uit de analyse van UCK blijkt dat het bij het aanbod van de stageplekken bijna uitsluitend om online (marketing)communicatie draait en qua inhoud vooral om uitvoering. "Onderhoudswerkzaamheden", zo typeert Mieke van Oorschot het zelfs, die verbonden is als stagecoördinator aan de studierichting Bedrijfscommunicatie bij Hogeschool Utrecht. “Een stageplek moet bij ons aan bepaalde eisen voldoen. Wij verlangen dat een student zich ook strategisch en creatief kan ontwikkelen en niet alleen maar uitvoerend werk doet. Ook bij bedrijfscommunicatie draait vrijwel alles om digitaal, maar dan kun je bijvoorbeeld denken aan online analyses maken en zoekmachineoptimalisatie als onderdelen waarmee een student zich kan ontwikkelen."
Ook bevestigt Van Oorschot de indruk dat het aanbod van stageplekken blijft groeien. "De behoefte bij bedrijven aan studenten die kennis hebben van online is gewoon enorm en het idee is kennelijk dat de iets oudere generatie communicatieprofessionals hier toch minder vaardig in is. Er zijn ook veel studenten die bij me komen met een aanbod van een stageplek bij start-ups die vrijwel uitsluitend online opereren.
“Als ik op de markt kijk, zie ik dat banen die er vroeger waren, nu worden ingevuld met stages”, zegt Alexandra Straus (concernadviseur communicatie ai bij Provincie Utrecht) geprikkeld: “Dat vind ik een hele slechte ontwikkeling. Je ziet ook geen juniorfuncties meer waar beginners ruimte en tijd krijgen om ons vak te leren. Het komt door alle bezuinigingen, maar ook door de ‘upgrading’ van het vak waardoor iedereen vindt dat alles ‘strategisch’ moet."
UIt de rondgang van UCK bij verschillende Utrechtse bedrijven die op dit moment een vacature voor een stagiair(e) communicatie open hebben staan, blijkt dat de studenten vooral gewild zijn vanwege de affiniteit met online communicatie maar ook in verband met kostenbesparing.
Aysel Alkan van Multitaste: "Studenten zijn goed in online en kennen de digitale wereld. Onze vorige stagiaire heeft ons Facebook-account gemaakt, maar nu willen we ook acties doen en nieuwe foto's plaatsen, dus zoeken we weer een nieuwe stagiaire."
Pauline van Riesen van uitzendbureau Morgenwerk.nl : "We hebben al wel een communicatiespecialist in huis maar we zijn nu net met een blog begonnen en daarom zoeken we een stagiaire om dat verder uit te bouwen. Als startend uitzendbureau hebben we nog veel processen in ontwikkeling. Daarom willen we zoiets als een blog eerst met een stagiaire uitproberen of het wel werkt, voordat we eventueel hiervoor iemand in dienst nemen."
Paul Swaak (Transportlab): "Plat gezegd handjes! Maar dat wil niet zeggen dat ze hier niets leren. Integendeel!"
Woordvoerder Rianne van Beek van PLUS Retail: “Wij hebben graag tijdelijk extra ondersteuning in ons team voor de wekelijkse nieuwsbrief en de ontwikkeling van ons intranet. Het liefst een student digitale communicatie die in zijn of haar laatste jaar zit."
Het aanbod aan stages is zo sterk toegenomen, dat het groter lijkt te zijn geworden dan de vraag. En dat maakt de concurrentie om de studenten een stuk zwaarder. De bedrijven waarmee UCK gesproken lijken bijna allemaal moeite te hebben met het vinden van een stagiair(e) communicatie.
Alexandra Straus: “Wij hebben nu een stageplek gecreëerd die duidelijk is afgebakend en tijdelijk van aard. Het draait om lezers- en gebruikersonderzoek van ons Provincie Utrecht Magazine. Een win-win situatie voor de stagiaire en voor ons, met goede begeleiding van de vaste collega’s. Alleen.. we kunnen niemand vinden..!”
Ook Pauline van Riesen ervaart hetzelfde: "Het valt echter niet mee om een stagiaire te vinden. We zoeken al enkele maanden, maar hebben er nog geen gevonden".
Het is natuurlijk maar een heel beperkt onderzoek van UCK, maar ik ben benieuwd of jullie hetzelfde ervaren. Merken jullie ook dat stages vaak de plek van echte banen vervangen? Laat je mening vooral horen in de reacties.
Het hele artikel van UCK kun je hier lezen.
Reacties (2)
Trudy :
27 aug 2015 om 22:47
Een bekend probleem, ook bij mij. Kan helaas nergens een startersfunctie binnen mijn vakgebied (marketing/communicatie/event) vinden. En mocht er eens een leuke functie zijn, dan solliciteren er direct 300+ mensen op. Zie je daar maar eens in te onderscheiden.. Daarentegen wel genoeg leuke stageplekken te vinden, maar met die vergoeding (als je die überhaupt nog krijgt) kan ik jammer genoeg echt niet rondkomen.
Remco van Buren:
02 sep 2015 om 09:53
Dank voor je reactie, Trudy. Vervelend dat het zo herkenbaar is en je het zelf ondervindt. Wat doe jij om je te onderscheiden tussen al die andere 300+ sollicitanten? Zag dat je een leuk blog hebt met je zus over het leven als tweelingen, kun je ook niet zoiets bedenken en uitvoeren wat je wat meer kan helpen bij het solliciteren? Succes in ieder geval!
Hartelijke groet,
Remco
Plaats een reactie