Ook ik bevond mij zo’n twee jaar geleden in deze situatie. Mijn hamvraag: hoe verkoop ik mezelf nu als groentje op de arbeidsmarkt – zonder de ervaring waar veel bedrijven naar op zoek zijn? Hoe zorg ik dat bedrijven mij verkiezen boven mijn mede-sollicitanten met tien keer meer ervaring? Kortom, hoe schrijf ik een sollicitatiebrief waar een recruiter steil van achterover slaat? Met deze spoedcursus sollicitatiebrief schrijven voor starters deel ik graag mijn best practices voor een brief waarmee ook jij jezelf binnen no time in de spotlight speelt.
Plaats, datum, adresgegevens
Eigenlijk overbodig, tenminste, als je je brief per e-mail verstuurt. Deze gegevens kun je tegenwoordig dus prima achterwege laten. Wél belangrijk in een e-mail: voeg je brief niet toe als document, maar plak hem direct in de mail zelf. Als een recruiter honderd brieven binnenkrijgt, wil hij niet honderd bestanden openen. Je cv voeg je trouwens als los document toe. Maak van een Word-bestand wel altijd een pdf, om te voorkomen dat de opmaak van je cv verspringt.
Aanhef
Les nummer één: ‘Geachte heer/mevrouw’ is uit den boze. Onpersoonlijk, ongeïnteresseerd en te algemeen. Bovendien straalt het niet de frisheid uit die jij als starter juist wilt scheppen met je brief. Kies dus eerder voor ‘Beste [naam]’. Staat in de vacature niet vermeld aan wie je je brief moet richten? Grijp je kans en gooi er een belletje uit naar het bedrijf. Zo toon je interesse, initiatief en assertiviteit, en blijft je naam (hopelijk) eerder hangen.
Aanleiding
Hier draait het allemaal om enthousiasme en originaliteit. De ‘naar aanleiding van uw vacature’-opening kun je achterwege laten. Laat zien dat je je in een bedrijf hebt verdiept. In mijn sollicitatiebrief aan Contentbureau omschreef ik mezelf aan de hand van een reclameslogan. Dat deden de werknemers op de website namelijk ook. Overigens kan een beetje ‘name dropping’ geen kwaad. Ben je via via bij een vacature terechtgekomen? Noem de naam van gemeenschappelijke contacten.
Motivatie
Belangrijk bij het schrijven van vrijwel elk soort tekst: denk vanuit je lezer. Veel mensen hebben de neiging in een sollicitatiebrief te omschrijven waarom ze de baan zo graag willen. Belangrijker is: waarom moet het bedrijf jou graag willen? Het bedrijf heeft een behoefte, jij speelt daarop in en vertelt wat je te bieden hebt. Think outside in!
De vraag die hier voor starters om de hoek komt kijken: hoe verkoop ik mezelf zonder ervaring? Makkelijker dan je denkt! Want als starter heb jij een heleboel voordelen ten opzichte van mensen met ervaring.
Je bent leergierig
Op de hogeschool of universiteit ben je continu bezig met het opdoen van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden. Met al die papers, tentamens, essays en scripties weet je als geen ander hoe je nieuwe informatie moet zoeken, verwerken en toepassen. Perfect als je begint aan een nieuwe baan – waarin je immers bergen informatie te verwerken krijgt.
Je bent gemotiveerd
Hoewel de arbeidsmarkt weer aantrekt, blijft het lastig om tegenwoordig een (starters)functie te vinden. Dé reden waarom jij extra gemotiveerd bent als je die baan eenmaal in the pocket hebt. Binnen je eerste baan wil je je immers bewijzen, om uiteindelijk hogerop te komen. Een beetje investeren in je carrière vind jij dus niet erg. Bovendien heb je daar – in tegenstelling tot collega’s met kinderen of andere verplichtingen – als starter nog meer mogelijkheden voor.
Je bent verfrissend
Werken op de automatische piloot is jou vreemd als starter. Je hebt namelijk nog geen last van ingesleten patronen omdat je al jaren bij hetzelfde bedrijf werkt. Integendeel, omdat alles ‘nieuw’ voor je is kijk je met een frisse, innovatieve blik naar processen en ontwikkelingen. En dat kan weleens een heel nieuw licht werpen op bedrijven en hun werkwijzen.
Je bent technisch
Zelfs als je stiekem helemaal niet technisch bent. Want met technisch bedoel ik niet dat je voor de lol je laptop uit elkaar haalt en weer in elkaar zet. Het gaat erom dat je bekend bent met moderne technologieën – simpelweg omdat je ermee opgegroeid bent. Waar bedrijven tegenwoordig veel geld en tijd kwijt zijn om werknemers bij te scholen op het gebied van IT, ben jij als digital native of millennial bekend met zaken als social media en de cloud. En die kennis draag jij natuurlijk graag over aan je oudere, toekomstige collega’s!
Ervaring
Naast vertellen waarom je een aanwinst bent voor een organisatie, wil je in een sollicitatiebrief natuurlijk graag vertellen dat je als starter heus wel iets aan ervaring hebt. Mijn meest gemaakte fout daarbij: te enthousiast bewijzen hoeveel ervaring je wel niet hebt. Uitgebreid beschreef ik wat ik bij diverse bijbanen, stages en vrijwilligerswerk wel niet had geleerd. FOUT! Die ervaring leest men wel in je cv. Wat jij wilt, is de recruiter nieuwsgierig maken zodat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Een tipje van de sluier oplichten is dus genoeg. En bedenk: een vacature is een wensenlijst, je voldoet zelden aan alle eisen. Een functie-eis waaraan je niet voldoet negeren, is geen goed idee. Bedenk liever hoe je ontbrekende vaardigheden kunt compenseren, of geef aan bereid te zijn er (in je vrije tijd) iets over te leren. Of nog beter: bel eens op om te vragen hoe je die gewenste vaardigheden of ervaring op kunt doen.
Afsluiting
Heb jij die recruiter volledig omver geblazen met een knaller van een sollicitatiebrief? Vergeet de afsluiter niet. Creatieve uitspattingen zijn hier niet nodig; wees beleefd, concreet en kordaat. Geef aan dat je je sollicitatie graag toelicht in een persoonlijk gesprek. Termen als ‘hopen’ en ‘afwachten’ vermijd je, je wilt immers niet onzeker overkomen. En staat je verhaal eenmaal op papier, dan laat je het natuurlijk nog even nalezen door iemand anders.
Reacties (1)
Droombaan:
16 dec 2016 om 09:30
Je ziet inderdaad vaak dat mensen bepaalde punten uit hun cv verwerken in hun sollicitatiebrief. Mensen moeten dit beter leren onderscheiden. Heb nog een vraagje, hoezo komt ''afwachten'' als onzeker over? Hopen snap ik nog wel, maar afwachten lijkt mij niet heel onzeker klinken. Maar misschien zit ik er naast.
Groetjes, Bjorn
Plaats een reactie