Solliciteren of als ZZP’er aan de slag?

Voor die keuze stond ik zo’n acht maanden geleden. Na zes jaar moest ik weg bij mijn vorige baan en daar sta je dan, 31 jaar met bijna tien jaar werkervaring. Er zat niets anders op dan mijn CV op te poetsen, mijn LinkedIn profiel af te stoffen en op alle vacatures te solliciteren die maar voorbij kwamen. Net als al die andere duizenden mensen. Maar wat moet je dan?

Solliciteren of als ZZP'er aan de slag? - Corina Kuijlen

Verder kijken dan solliciteren?

In de laatste maanden van mijn vorige baan heb ik regelmatig een gesprek gehad met een freelance marketingadviseur. Zij raadde me aan om ook verder te kijken dan solliciteren. Bijvoorbeeld om als ZZP’er aan de slag te gaan. Ik, als ZZP’er? Die gedachte was nog niet bij me opgekomen. Helemaal niet wil ik trouwens ook weer niet zeggen. Het was meer verre toekomstmuziek. Voor als ik 25 jaar lang mijn strepen had verdiend in het vakgebied.

Na afwijzing nummer 684 kwam de gedachte om als ZZP’er verder te gaan toch weer in me op. Maar moest ik dat wel willen? De onzekerheid, altijd op zoek naar opdrachten, jezelf in de markt zetten. Ik voelde me (en soms nog steeds) vooral heel klein, jong en blue. Moet ik nu andere mensen en bedrijven gaan vertellen hoe ze het beste een tekst kunnen schrijven? En na veel wikken en wegen was daar het antwoord: JA! Ik ga bedrijven helpen als tekstschrijver. Want schrijven is wat ik het liefste doe. Ik ben gelukkig als ik mensen kan overtuigen met mijn woorden. Als ik een complexe tekst zo kan neerzetten dat het ook voor een leek begrijpelijk is. Dat wil ik elke dag doen.

Op naar het UWV

Vol enthousiasme naar het UWV. Op 1 september 2014 mocht ik eindelijk beginnen met behoud van een deel van mijn uitkering. 6 maanden duurt de startersregeling van het UWV. “Maar”, zegt de vriendelijke dame van het UWV, “houd er rekening mee dat je eigenlijk minimaal een jaar nodig hebt om echt iets op te bouwen.” Goed om te weten…

Deze periode liep voor mij de regeling af. De tijd moeten nemen dus om te bedenken wat ik wilde. Ga ik door met mijn bedrijf Adviesbureau In-tekst of stop ik en ga ik weer verder met solliciteren? Weer een moeilijke keuze, want ik heb inmiddels zoveel energie en tijd in mijn bedrijf gestoken dat ik niet meer wil stoppen. Aan de andere kant zijn de inkomsten nog niet hoog genoeg om op eigen benen te staan. Ik ben absoluut op de goede weg, maar ik ben er nog niet. Gelukkig mag ik van het UWV doorgaan met mijn bedrijf en blijf ik gedeeltelijk mijn uitkering ontvangen. Er wordt nu gekeken hoeveel uur ik gemiddeld aan mijn bedrijf heb besteed en die uren worden in mindering gebracht op mijn uitkering. Voor het resterende aantal moet ik dan wel weer gaan solliciteren (in de startersperiode ben je vrijgesteld van sollicitatieplicht).

Een grote kans, zeker geen bedreiging

En weet je wat? Die kans heb ik met beide handen aangegrepen! De keuze om als ZZP’er aan de slag te gaan, is uit nood geboren. Maar ik heb het altijd als een kans gezien die maar eens in je leven voorbij komt. Ik geniet van het schrijven. Het geeft me een kick als ik een opdracht weet binnen te halen. En het geeft zoveel voldoening als je opdrachtgever reageert dat hij zo blij is met de tekst die je hebt aangeleverd. Dat maakt alle onzekerheid meer dan goed.

Als afsluiting vond ik deze uitspraak van Richard Branson wel toepasselijk:

'If somebody offers you an amazing opportunity but you are not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later!'

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (8)

 1. Har Timmermans:
  13 mrt 2015 om 10:28

  Leuk. Da's ook mijn verhaal! (Alleen heb ik het zonder UWV gedaan).

 2. Enrico Koenen:
  13 mrt 2015 om 10:52

  Wat een oprecht en mooi verhaal! Ik geloof er ook in dat ook al is het 'uit' nood ontstaan, je toch intuïtief de juiste keuze hebt gemaakt. Nu vooral doorzetten en jezelf laten zien in de markt als geweldige tekstschrijfster (of -ver?). Veel succes!

 3. Corina Kuijlen:
  13 mrt 2015 om 12:12

  @Har, leuk om te horen. En hoe gaat het nu met jouw business?

  @Enrico, bedankt voor het compliment! Ik ga absoluut doorzetten nu. En mijn blog is 1 van de stappen om mezelf te laten als tekstschrijfster (dus niet -ver ;-)).

 4. Corina Kuijlen:
  13 mrt 2015 om 12:14

  Ik bedoel natuurlijk: te laten zien dus.

 5. Albert Mensinga:
  13 mrt 2015 om 15:38

  Goed gedaan! In 2007 startte ik voor mezelf, volgens dezelfde regeling. Binnen een maand kon ik m'n eerste faktuur sturen #trots Nu gaat het iets minder soepel. Of zeg maar: stram. Ondernemingen zijn veel lastiger in beweging te brengen. Maar het lukt wel! Niet iedereen is een geboren ZZPer. Want ondernemen is iets heel anders dan in dienstverband werken. Je kunt vaak meer dan je denkt, en als het lukt geeft het superveel voldoening. Succes allemaal!

 6. Petra Feddema:
  04 apr 2015 om 13:40

  Leuk om je verhaal te lezen! Ik sta zelf op het punt om de stap te zetten. Vind de ervaring van je boodschap naar buiten brengen en daar mensen enthousiast mee maken voor jouw diensten echt een verademing. Je staat veel meer op gelijk niveau dan met de meeste sollicitatieprocedures en dat levert veel leukere en productievere gesprekken op!

 7. Corina Kuijlen:
  08 apr 2015 om 12:31

  @Petra, bedankt voor je reactie! Dit is ook precies waarom ik mijn kennis en ervaringen deel via dit platform. Veel succes met je bedrijf!

 8. Paul van Zwet:
  12 okt 2016 om 11:08

  @Petra
  Goed om te horen dat er nog steeds mensen zijn die deze stap durven te zetten. Ik heb het enkele jaren geleden zelf gedaan, als seo specialist. Nooit spijt van gehad. Maar ik kan je wel als tip meegeven je persoonlijke branding goed uit te denken. Hoe zet jij je in de markt? Wat maakt je uniek?
  Ik wens je veel sterkte toe.

  http://seorate.nl


Plaats een reactie