Sollicitatiedepressie? Zoek een buddy

Solliciteren is een baan. Een vervelende baan als je geen werk hebt. Een waarbij je vaker tegen teleurstellingen en afwijzingen aanloopt dan een compliment krijgt. Laat staan een goed gevoel. Dat veel solliciteren depressiviteit in de hand kan werken, lijkt logisch.

Sollicitatiedepressie? Zoek een buddy - Wim van den Nobelen

Depressie komt van het Latijnse woord ‘deprimere’, wat ‘omlaag drukken’ betekent. Iedereen die langdurig werkloos is, zal dit letterlijk zo ervaren als er wederom een afwijzing is. Terwijl jij denkt prima aan te sluiten.

Het bijzondere aan depressies is dat veel geleerde denken dat dit erfelijk is. Kraepelin (Neustrelitz, 1856 – 1926, psychiater, bron: Wikipedia) was van mening dat erfelijkheid een rol speelt bij depressies. Freud (Freiberg 1856 – 1939 Neuroloog en grondlegger van de psychoanalyse, bron:Wikipedia) zag de patiënt als een uniek individu met een unieke achtergrondgeschiedenis. Hij benadrukte dat ook verliezen en levenservaringen factoren waren die een rol speelden bij het ontwikkelen van een depressie (bron: depressie.nl).

Solliciteren en afwijzingen, een vicieuze cirkel

Iedereen is het eens met de stelling dat je van werk niet ziek mag worden. Net zoals je van werk zoeken niet ziek mag worden. Dagelijks blootgesteld worden aan afwijzingen doet iets met de mens. Met ieder mens. Een depressie ligt op de loer.

Voor veel werkzoekenden is het verwerken van wederom een afwijzing, reden om minder te solliciteren. Hiermee kom je in een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is. Er is geen slachtofferhulp voor ‘’veelvuldig afgewezen sollicitanten”. Je hoeft geen medicus of psychiater te zijn om te beseffen dat goede hulp veel leed en last voorkomt. Leed voor de sollicitanten, maar ook voor de directe omgeving.

Elkaar helpen als buddy's

In deze economie waarin overal op bezuinigd wordt, zal een subsidie voor sollicitatiedepressie de handen niet op elkaar krijgen. Kun je hier zelf wat aan doen? Een buddy zoeken is een oplossing. Iemand waarmee je ervaringen, teleurstellingen en verdriet kunt delen. Iemand die je helpt focus aan te brengen. Die je stimuleert door te gaan. Twee weten meer dan een en gedeelde smart is halve smart.

Begin het jaar goed. Zoek een buddy. Hoe? Plaats hieronder je naam en mailadres. Iedereen die wil, kan reageren. Laten we 2015 goed beginnen. Wie heeft interesse?

 

Dit artikel verscheen eerder op RecTec.

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (4)

 1. jeanine r. van ooijen:
  30 dec 2014 om 17:13

  Bij Stichting Het is Netwerken, opgericht dóór werkzoekenden vóór werkzoekende 45plussers uit Zuid-Kennemerland, Midden-Kennemerland en de Haarlemmermeer draaien al sinds enige tijd met veel succes buddygroepjes. Kijk voor meer informatie op www.hetisnetwerken.nu

 2. Annemiek:
  30 dec 2014 om 20:24

  Dit lijkt mij een goed idee, en ik doe graag mee!

 3. Jessica van Rijsingen:
  30 dec 2014 om 23:06

  Een leuk indicatief. Zelf ben ik niet werkzoekend. Maar ik wil graag helpen met tips, advies etc. Groet, Jessica

 4. wim:
  09 jan 2015 om 13:18

  @Jeanine, thanks voor de tip
  @Annemiek en @Jessica

  Dank voor de reactie. Zou je dat ook willen doen op/onder de blog op de website rectec.nl ? http://www.rectec.nl/2014/12/30/laat-je-cv-werken-48-sollicitatiedepressie-zoek-een-buddy/

  Hier staan alle aanmeldingen, inmiddels ruim 90. Dan hebben we alles bij elkaar. Dank voor de moeite.


Plaats een reactie