Ook solliciteren is veranderd. Alleen de sollicitant blijf achter. Het traditionele cv bestaat nog steeds en heeft een opmaak die uit de Middeleeuwen stamt. Om iedereen die een (andere) baan zoekt een hart onder de riem te steken zonder daarbij iemand onder de gordel te willen raken, hieronder een lijst met gewoontes die je beter achterwege kunt laten. De voorbeelden/tips zijn generalistisch van aard en solliciteren is natuurlijk altijd een individuele aangelegenheid, maar haal eruit wat voor jou relevant is. Succes.
Foto: Het gaat om jou. Dus geen foto met huisdier, (ex) partner of vakantiekiekje. Plaats altijd een foto! Wat zou de eerste gedachte van de recruiter zijn als er geen foto is? Juist!
Naam: Voor- en achternaam is voldoende. Doopnamen? Leuk maar niemand vraagt naar Wilhelmus Marinus Johannes.
Titels: Titels zeggen (meestal) iets over een afgeronde studie. Bij sommige beroepen/branches is het normaal een titel bij de naam te vermelden, maar jij bepaalt of je het wel/niet doet. De richtlijnen van enkele decennia geleden gaan niet meer op. Wie wordt er nog aangesproken met weledelgestrenge mevrouw ….
Telefoonnummer: Mobiel nummer vermelden is voldoende. Alleen opa en oma bellen nog op de vaste lijn. Tip: Zet de voicemail aan en laat jouw naam horen. Je wil niet dat de recruiter geen voicemail achterlaat omdat hij/zij niet weet of dit het juiste nummer is.
Mailadres: Noodzakelijk. De postduif wordt al een tijdje niet meer gebruikt. Tip: Gebruik een speciaal sollicitatiemailadres. Maak het niet te grappig, maar enige creativiteit is ok. Daarnaast kun je dat sollicitatiemailadres weer inactief maken als je een andere baan hebt. Dan blijft je reguliere mailadres vrij van alle spam die recruiters sturen. Voor je het weet, ontvang je goedbedoelde blogs.
Geboortedatum/plaats: Een vraag? Wat is jouw eerste gedachte als iemand geen geboortedatum vermeld? Waarom zouden recruiters anders zijn? Vermelden dus. Geboorteplaats hoeft niet, kan wel wat toevoegen.
Burgerlijke staat: Prima, maar de recruiter zoekt medewerkers geen partners. Hoeft dus niet.
Kinderen: Niemand zal weerleggen dat vader of moeder zijn verantwoordelijkheden met zich meebrengt, of het iets uitmaakt in jouw werk of wie jij bent, bepaal jij.
Nationaliteit: Zou niets toe mogen voegen. De realiteit blijkt anders. Zelfs in 2017. Bizar.
Rijbewijs: Vermelden kan, maar vrijwel iedere 20+ heeft een rijbewijs. Het lijkt logischer om dit vermelden als je geen rijbewijs hebt. Of het dan een probleem is, weet je zelf prima . Als je een rijbewijs nodig hebt voor het beroep waar je op solliciteert, dan natuurlijk wel vermelden.
Opleidingen: Geef altijd aan of er het diploma is behaald. Tip: Als je alles met een diploma hebt afgesloten, vermeld dan achter opleidingen: Allen met diploma. Geen twijfel zaaien. Er zijn maar twee opties. Diploma ja of nee.
Cursussen & trainingen: Relevantie is cruciaal. Leuk wat je allemaal doet in je vrije tijd maar hou het relevant. Natuurlijk is dit een ruim begrip. Gouden regel. Als jij het écht relevant vindt, is het goed. Anders weglaten.
Chronologie: A-chronologisch is het beste. Recruiters zien graag welke opleiding het meest recent is. Tip: Er is een verschil tussen opleidingen, cursussen en trainingen. Opleidingen zijn gecertificeerd door de overheid, worden afgesloten met een examen en diploma en duren meestal meerdere jaren. Cursussen zijn niet altijd gecertifieerd, je krijgt meestal wel een diploma of certificaat en de duur is korter. Trainingen duren meestal een of enkele dagen en je krijgt een bewijs van deelname. Een onderverdeling maken in deze drie categorieën zorgt ervoor dat de recruiter snel inzichtelijk heeft wat het studie/theoretische niveau is en hoe up to date deze is. Tip: Gebruik geen termen als HBO werk- & denkniveau. De eerste gedachte van de recruiter? Er is geen diploma HBO. Je bedrukt iets wat in de meeste gevallen geen groot issue is. Simpel gezegd, als jij de juiste kandidaat bent maar alleen een HBO diploma mist, maak jij zeker wel kans.
Werkervaring: Laat de uitgebreide bedrijfsomschrijving achterwege, gebruik liever logo’s. Bedrijven geven miljoenen uit aan branding en jij gaat omschrijven wat ze doen! Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Kijk eens op Linkedin! Dat is trouwens een tip: Maak een profiel aan op LinkedIn. De url van jouw profiel kun je opnemen bij personalia.
Ook bij werkervaring heeft het de voorkeur om A-chronologisch te werken. De meest recente bovenaan.
Huidige werkervaring: Maak duidelijk vanaf wanneer je hier werkt. Jaren is voldoende, 2001 – heden bijvoorbeeld. Maanden kunnen achterwege blijven. Hooguit wanneer je er nog maar kort werkt. Gebruik dus het logo en benoem jouw functie. Heel wat bedrijven bedenken prachtige functietitels. Leuk voor tijdens een feestje, niet handig voor recruiters. Hou het herkenbaar. Vermeld de taken en verantwoordelijkheden. Beperk deze tot maximaal 8. Meer is onnodig en wordt niet gelezen. Heel veel taken zijn uitstekend samen te vatten.
Oudere werkervaring: Zeker als je ouder bent, heb je waarschijnlijk meerdere werkgevers, maar ook diverse functies vervuld. Nu zit daar in de meeste gevallen een patroon in. Zo zullen de meeste managers eerst assistent zijn geweest. In veel gevallen overlappen taken elkaar in opeenvolgende functies. Stel jezelf de vraag of het verstandig is iedere keer alle taken te vermelden. Je belast de recruiter met het lezen van overbodige informatie wat leestijd kost, en helaas die krijg je niet veel.
Periodes zonder werk: Hoe ga je om met een periode waarin je niet gewerkt hebt? Alle varianten komen we tegen. Sabbatical. Mantelzorger. Periodes van bezinning. Allemaal prachtig en vast ook wel eens waar, maar als je dit dagelijks meerdere keren leest, neemt de geloofwaardigheid af. Aan jouw de keuze. Was het echt een sabbatical? Was je echt mantelzorger of doe je hiermee echte mantelzorgers tekort? Zonder werk zitten is geen schande. Zelden is het een keuze en als dit wel is, dan ligt er vrijwel altijd een (goed) verhaal aan ten grondslag. De werkloosheid is enorm (geweest). Jij bent geen uitzondering, maar hebt hier zeker van geleerd. Vermeld dus gewoon de periode waarin je zonder werk zit als periode zonder werk. Maak het niet groter dan het is.
Het mooiste onderdeel: bijzonderheden of mooi gezegd extra curriculaire activiteiten. Ook hier geldt, relevantie is cruciaal. En wederom. Dit bepaal je zelf, maar wees kritisch.
Talen: Hoort Nederlands op het cv? En als je het doet, hoe bepaal je dan het niveau? Nederlands goed, zegt niets. Is dat een 8 op de HAVO? Hoe doe je dit bij vreemde talen? Wanneer vermeld je (vreemde) talen? Tip: Gebruik de CERF normering. Deze is simpel en effectief. Intermediair geeft hier een gratis taaltest voor. Deze gebruiken, verheldertd veel. Is jouw taalkennis lager dan niveau B1. Zet deze dan niet op het cv.
Software: Ook hier geldt de gouden regel. Enkel vermelden wat relevant is. Stel jezelf de vraag of de software die jij kent, gebruikt wordt en of deze nog actueel is? Kennis van Microsoft is prima, maar WP 5.1 is achterhaald.
Nevenactiviteiten: Nog een prachtonderdeel. Te kust en te keur gebruikt voor alles waarmee de recruiter overtuigd kan worden. Helaas te vaak een verzamelbak van onnodige afleiding. Realiseer je goed wat voor beeld een overdaad aan nevenactiviteiten oproept!
De voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging doet dat wellicht al 10 jaar met veel toewijding, maar hoeveel tijd kost dit en gaat het ten koste van de flexibiliteit als het om overwerk gaat? Over het algemeen neigt de sociale carrière belangrijker te worden naarmate mensen richting de 40 gaan. Kinderen, eigen huis en in veel gevallen is er het besef dat de carrière geen steile curve omhoog meer zal laten zien, reden om meer tijd en aandacht te besteden aan het sociale leven. De maatschappelijke carrière vlakt af en de sociale krijgt een boost. Men wordt actief in de Ouderenraad op school, wordt penningmeester van de VVE of er wordt een beroep op je gedaan om als mantelzorger op te treden. Zeer dierbaar maar de recruiter heeft een ander belang en kijkt hier anders tegen aan. Geen waardeoordeel, wel goed om over na te denken. Voegt mijn nevenfunctie iets toe voor de functie waar ik nu op reageer of is er een afbreukrisico?
Er zijn twee belangrijke regels; Een, hou het relevant en twee, denk na! Veel plezier en succes met de lijst. Doe er mee wat je wil. Gebruiken is top. Delen geweldig. Afschieten mag natuurlijk ook, maar wees dan zo dapper om met goede alternatieven te komen. Iedereen een topsollicitatiejaar toegewenst!!
Dit artikel verscheen eerder op Sollicitatiebuddy's.
Reacties (1)
Alexandra:
12 jan 2017 om 08:59
"Intermediair geeft hier een gratis taaltest voor. Deze gebruiken, verheldertd veel." Was deze dt-fout expres erin gezet? ????
Plaats een reactie