Schrijf geen perfect CV!

Als sollicitant wil je maar 1 ding; de aandacht trekken van je lezer. Je opleiding, je ervaring en eventueel je vorige werkgevers heb je daarvoor als munitie. Maar je persoonlijkheid is minstens zo belangrijk. Een mooi opgepoetst CV en netjes geschreven motivatiebrief zonder enige spontaniteit of persoonlijkheid is een perfect recept voor een impactloos bestaan op de grote hoop andere sollicitatiebrieven, wiens schreeuw om aandacht ook niet meer was dan een fluisterstemmetje. Doodzonde van je tijd.

Schrijf geen perfect cv! - Martijn Hendrikx

Een standaard cv en motivatiebrief?

Beter kun je je stem luid en duidelijk laten horen. Misschien vindt niet iedereen dat leuk. Dat is dan jammer. Beter kun je een verkeerde indruk achterlaten, dan geen enkele indruk. Dus; wie zit er achter de sollicitant? Wat maakt jou speciaal? En waar sta je voor? Degene die jouw sollicitatie leest krijgt namelijk honderden brieven onder zijn neus. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat jij eruit springt. Daarin moet je stelling durven nemen.

Ik heb zelf honderden sollicitaties gelezen, en de meest interessante kandidaten waren altijd degene met de afwijkende CV’s, en met verrassende brieven. In één heel bijzonder geval kreeg ik zelfs een motivatiebrief met maar één zin. Maar die ene zin was zo raak, dat ik de kandidaat meteen heb uitgenodigd voor een kennismaking.

Drie tips voor een aansprekende brief

In de zoektocht naar je droombaan is jouw persoonlijkheid een van je meest belangrijke Unique Selling Points. Volg daarom de volgende punten om de kans op je droombaan zo groot mogelijk te maken.

1. Maak je brief zo persoonlijk mogelijk

Veel sollicitatiebrieven zijn extreem saaie opsommingen zonder enige persoonlijkheid. Met zo’n brief val je nooit op. Waarom zou je zoveel moeite doen om niet op te vallen?
Ben je creatief en wil je graag een knutselwerk meesturen? Doen! Ben je heel nauwkeurig en heb je 15 mensen je brief laten checken op spelfouten? Vermeldt het! Spreek je liever met je dan met u. Prima, gewoon doen. De goede en interessante bedrijven vinden persoonlijkheid vaak belangrijker dan perfectie. Dus laat die persoonlijkheid zien. 

2. Laat zien waar je voor staat

Je zoekt een bedrijf dat bij jou past, en waar je jezelf kunt zijn. Door in je brief en CV aan te geven waar je voor staat vergroot je de kans om bij een bedrijf aangenomen te worden dat jouw waarden deelt. Natuurlijk word je daardoor ook wel eens afgewezen bij bedrijven die het niet met je eens zijn, maar is dat erg? Je hebt er niets aan om bij een bedrijf te starten waar je binnen korte tijd ongelukkig wordt. Liever val je op bij de bedrijven die wel bij je passen.

3. Durf stelling te nemen over je minder goede punten.

Iedereen begrijpt dat je niet perfect bent. Het schaap met 5 poten bestaat namelijk niet. (Nee, echt niet). Elk bedrijf dat daar toch naar zoekt kun je meteen afschrijven als interessante werkgever.

Je droombaan is niet gemakkelijk te vinden, maar je vergroot de kans door zo duidelijk mogelijk te zijn over jezelf.

Wat is volgens jullie onmisbaar in een sollicitatiebrief of cv?

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (10)

 1. Malou:
  16 nov 2014 om 12:30

  Tweede alinea...verassende brieven ;)

 2. Community Manager:
  17 nov 2014 om 10:09

  Scherp van je, Malou! Dank voor de feedback, vanaf nu is het een verrassende brief.

 3. Imre:
  17 nov 2014 om 14:46

  Opvallen werkt! Ik heb ooit een sollicitatiebrief van drie zinnen geschreven op een vacature bij een reclamebureau. Wel uitgenodigd, maar de baan niet gekregen.

 4. Dennis:
  19 nov 2014 om 09:14

  Je slaat de spijker op de kop!
  Zelf ben ik al een tijdje zoekende naar de juiste vorm voor mijn sollicitatie's. Ik solliciteer niet veel - heb een vaste baan, en ben opzoek naar een heel specifieke andere baan - maar merk wel dat ik door mijn brede achtergrond moeilijk in te delen ben door werkgevers. Geef me 5 min. en ik kan het zo uitleggen. Maar in een brief en (standaard) CV is het een stuk lastiger.

  In een van m'n laatste sollicitatie's - bij een werkgever die prat gaat op persoonlijk contact - heb ik een verkoop-tactiek toegepast. Ik heb op veel lagen/afdelingen contacten gelegd. Workshops van het bedrijf gevolgd etc etc. Gevolg, een verzoek van de recruiter om geen contact meer op te nemen omdat ik een fenomeen in het bedrijf was geworden, en dat was - in dit geval - dus niet positief.

  Tot dat mijn ideale werkgever mij heeft gevonden blijft het dus nog even puzzelen. (Iemand die met me mee wil puzzelen?)

 5. martijn hendrikx:
  19 nov 2014 om 13:33

  Hi Dennnis,
  Ik zou lekker doorgaan op jouw manier. Hartstikke gaaf dat je een fenomeen geworden bent. Zolang het bij je past laat je zien wie je echt bent en wat je kan. Dat is volgens mij het allerbelangrijkste.
  succes!

 6. Linda van Dijk:
  21 nov 2014 om 20:15

  Wel benieuwd wat die ene zin was in een sollicitatiebrief. Inderdaad moet je eruit springen. En als dat lastig is te omschrijven, dan past het bedrijf toch niet zo goed bij je. Want als het de perfecte match is, dan komt dat zeker naar voren.

 7. Jacques Thoman:
  25 nov 2014 om 10:20

  Beste Martijn,

  Opvallen is zeker belangrijk. De beste case die ik ooit gehoord heb, is van iemand die zich aanmeldde voor een stage bij de Nederlandse Skivereniging. Hij had een video van zichzelf gemaakt waarbij hij in een sprong vanaf een skischans zijn skipak uittrok en vervolgens in zijn nette pak aangaf dat hij de beste kandidaat voor de functie was. Hij is direct aangenomen. Video werkt mijns inziens sowieso erg goed, omdat het nog veel persoonlijker is.

  En nog een klein puntje over spelfouten. Na het woord spelfouten maak je zelf een spelfout. Vermeld i.p.v. vermeldt.

 8. martijn hendrikx:
  04 dec 2014 om 18:58

  Vermeld is inderdaad zonder t. Scherp van je.
  Ik vind video ook een goed middel. Maar los van het middel vind ik het nog belangrijker dat je stelling durft te nemen, en niet bang bent om duidelijk te maken waar je voor staat. Het middel waarmee je dat doet vind ik secundair. Maar dat gezegd hebbende; natuurlijk is het veel aantrekkelijker om een video te zien van een coole sprong dan een saai word document. :-)

 9. Colin Luijks-Kuiper:
  18 mrt 2015 om 16:56

  Net als Linda, heb je mij ook erg nieuwsgierig gemaakt naar die éne zin?

 10. Colin Luijks-Kuiper:
  18 mrt 2015 om 16:57

  Net als Linda, heb je mij ook erg nieuwsgierig gemaakt naar die éne zin. Haal ons uit de spanning ;)


Plaats een reactie