Recept voor de volgende stap in jouw marketingcarrière: Personal Branding

Als je een appeltaart bakt, dan is het handig om alle benodigde ingrediënten in huis te hebben. En dan de juiste hoeveelheden netjes af te wegen. Dat zijn dan nog alleen maar de ingrediënten… Dan begint het recept pas. Voor een goed resultaat is de volgorde van je handelingen, wat en hoe je iets doet absoluut van belang. Het maakt bijvoorbeeld wel degelijk uit of je de boter gesmolten door je beslag doet of in stukjes snijdt en er dan een bal van deeg van kneedt. Daar krijg je een ander soort taart van. En ook de presentatie heeft invloed op een goede appeltaart. Je appeltaart wordt lekkerder en beter ervaren, als de taart er glanzend en stevig uitziet. De uitstraling van het handwerk maakt de taart extra aantrekkelijk.

Recept voor de volgende stap in jouw marketingcarrière: Personal Branding

Recept voor Personal Branding

Als je zelf de regie wil hebben over jouw marketing carrière, dan is Personal Branding een onmisbaar tool. Door jezelf weg te zetten als een merk, kun je jezelf beter verkopen. Je weet wie je doelgroep is en wat jouw toegevoegde en onderscheidende waarde voor die doelgroep is. Daarmee kun je een sterk LinkedIn profiel neerzetten en een CV opstellen, die indruk maken.

Daarnaast functioneert jouw Personal Branding als een kompas. Je weet welke richting je op wilt gaan, welke competenties je verder wilt en kunt ontwikkelen en hoe je jezelf wilt laten zien. Het grootste voordeel is echter, dat je vanuit jouw talenten en innerlijke drijfveren gaat werken.

Dat zorgt er voor dat je optimaal presteert en gaat excelleren, waardoor jouw toegevoegde en onderscheidende waarde voor jouw werkgever of klant groter wordt. Dit betaalt zich uiteindelijk uit in een carrièrestap of meer omzet.

De ingrediënten voor jouw Personal Branding koop je niet in de winkel. Die heb je al in huis. Ze zijn namelijk onderdeel van wie jij bent en wat jij kunt. Het is alleen vaak lastig om deze elementen voor jezelf in beeld te brengen. Dit komt, omdat jij het zo vanzelfsprekend vindt, dat je iets goed kunt, dat je dat niet als een talent ziet. 

Ingrediënten - Personal Branding

  • Visie: Wat wil jij aan de wereld bijdragen? Wat wil jij voor anderen doen of betekenen?
  • Missie: Wie ben jij? Wie wil je zijn? En wat wil jij?
  • Overtuigingen: Wat geloof jij? Over jezelf, over anderen, over mogelijkheden, de wereld…
  • Waarden: Wat is voor jou belangrijk? En waar haal jij je interne motivatie uit?
  • Competenties: Wat kan je? Welke vaardigheden heb je? Welke kennis? Maar met name ook, hoe komen jouw talenten daarin naar voren?
  • Gedrag: Wat doe je en wat heb je gedaan? Welke ervaring heb je? En welke ervaring wil je opbouwen?
  • Omgeving: Waar wil je werken, met wat voor soort mensen? En wanneer?

Bereiding - Personal Branding

De mise-en-place voor jouw Personal Branding is de grootste uitdaging. Het gaat erom deze ingrediënten zichtbaar voor jezelf te maken. Misschien heb je ze nog niet duidelijk, maar dan maken ze onderdeel uit van je onbewuste. Er is dus een bewustwordingsproces voor nodig. Je kunt hier de tijd voor nemen en het zelf of met vrienden bewust maken. Je kunt boeken lezen, online-trainingen volgen of meditaties doen. Als je haast hebt of je bent ongeduldig, raad ik je aan om een coach in de hand te nemen.

Wat voor jou het beste werkt om jouw bewustzijnsproces op gang te helpen, daar kan ik niets over zeggen. Ik weet wel, dat als je jouw antwoorden op de vragen weet, dan weet  je zeker, dat dat de juiste antwoorden zijn. Dat voel je aan iedere vezel in je lijf. Dat is mij zo vergaan en dat hoor ik ook terug van mijn cliënten. 

We beginnen bij de kern. Bij de wat abstractere elementen. Om vervolgens steeds concreter en zichtbaarder naar buiten toe te worden.

De eerste vier ingrediënten vormen samen de kern van wie jij bent. Deze elementen vormen samen jouw wortels. Om met Simon Sinek te spreken: Deze ingrediënten gaan over jouw WHY? Het zijn de ingrediënten van jouw zijn. Hier komt jouw zelfvertrouwen, focus en uitstraling vandaan.

Vanuit jouw zijn gaat het erom jouw talenten in te zetten. Over het algemeen heb je je talenten meegekregen, die in het verlengde liggen van jouw zijn. Je talenten uiten zich in jouw competenties – in jouw kunnen.

Dat wat je kunt, kun je in acties omzetten en laten zien. Dit is jouw doen. Dit ingrediënt geeft jou ervaring en voor anderen een bewijs, dat jij bepaalde competenties hebt.

De omgeving waarin jij bent, kunt en doet, is ook van invloed op het eindresultaat. Hoe meer jij past in jouw omgeving, bij de mensen, waarmee of waarvoor jij werkt, hoe beter jij tot je recht komt en hoe meer toegevoegde waarde jij zult hebben.

Gratis e-book voor uitgebreid Personal Branding recept

Niet alleen de ingrediënten zijn belangrijk. Ook hoe de ingrediënten op elkaar ingrijpen en één geheel vormen. Zo creëer je congruentie in je Personal Branding. 

Weet jij wat jouw ingrediënten zijn? Ben jij je bijvoorbeeld bewust van jouw innerlijke drijfveren en natuurlijke talenten? 

Wil je een uitgebreider recept voor jouw Personal Branding? Download dan nu mijn gratis e-book ‘7 stappen voor succes in je carrière’

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie