Ouwe koeien en de fotograaf - #SvdRb

Wie kan zich nog een wereld voorstellen zonder smartphone? Zonder camera? Zonder selfie? Wie heeft er niet een op zijn smartphone staan? Het maken van een foto is eenvoudiger dan een brief schrijven. Of het cv maken.

Ouwe koeien en de fotograaf - #SvdRb Wim van den Nobelen

Een foto op een cv

Wat is de achterliggende gedachte om geen foto op het cv te plaatsen? Hoe kijkt een recruiter naar het cv zonder foto? Als eerste reactie denkt deze, de persoon zal wel  lelijk zijn! Want hoe vaak zal een mooi of knap persoon geen foto plaatsen? Mooie mensen krijgen vaak het voordeel van de twijfel. Een beter salaris. Meer kansen, et cetera. Maakt dat minder mooie mensen kansloos?

In 1969 is een foto bij het cv bijzonder. En kostbaar. Later wordt een foto gevraagd bij functies waar het uiterlijk een factor is. Of mag zijn. De komst van internet maar vooral social media als Facebook, Twitter, Pinterest en recentelijk Tinder, plaatsen foto’s in een ander perspectief. Ze gaan nog steeds om het uiterlijk maar niet over mooi of lelijk. We willen zien wie je bent.

Recruiters zijn net schakers. Een schaker onthoudt een wedstrijd niet volgens het zettenverloop, maar door andere zaken. Bijvoorbeeld de stad waarin gespeeld wordt. De kleur broek van de tegenstander. Het ontbijt van die ochtend. Herinnering werkt beter met een plaatje.

Werkzoekende willen graag in top of mind komen bij een recruiter. Een plaatje helpt dan. Een foto dus ook. Lelijke mensen bestaan niet. Slechte foto’s wel.

Dit artikel verscheen eerder op sollicitatiebuddys.nl. De reeks artikelen Solliciteren vanuit de Recruiter bekeken, heeft als doel de sollicitant inzicht te geven hoe de recruiter denkt, handelt en oordeelt. #SvdRb

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie