Opvallen? Vertel je persoonlijke verhaal!

Opvallen in de menigte. Als je aan het solliciteren bent of - in mijn geval - op zoek bent naar interessante opdrachtgevers, is dat je voornaamste doel. Met de hitte van de afgelopen periode kan je natuurlijk schaars gekleed gaan en daarvan een foto posten op Facebook, Instagram of Twitter. Of direct naar de potentiële werkgever doorsturen. Dan weten ze in ieder geval al wel wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Opvallen? Vertel je persoonlijk verhaal! - Corina Kuijlen

Personal branding

Als je solliciteert naar een functie als pitspoes bij de volgende Formule 1 race, dan zeg ik: gelijk doen! Maar voor een beetje kantoorbaan zou ik het persoonlijk toch wat geraffineerder aanpakken. Er zijn verschillende manieren om jezelf te verkopen bij je werk- of opdrachtgever. En het begint allemaal met jezelf zien als merk. Wat maakt jou uniek, wat onderscheid jou ten opzichte van de concurrentie? Hoe profileer jezelf en jouw expertise?

Om dat te ontdekken moet je naar jezelf kijken en dan vooral naar het waarom. Of om in de termen van Simon Sinek te spreken, de ‘Why’. Bij bedrijven zie je het ook steeds vaker. Ze vertellen wat de visie was om een bepaald product te ontwikkelen, niet zozeer meer wat het kan. Het doel is, dat je je gaat identificeren met het bedrijf en het product, waardoor je vanzelf getriggerd wordt om het te kopen. Met solliciteren werkt dat net zo. Als de recruiter een stukje DNA van het bedrijf bij jou terugziet, is de kans groter dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek (uiteraard dien je wel te voldoen aan het functieprofiel, dat lijkt me logisch, dus dat laat ik in dit verhaal nu even buiten beschouwing).

Storytelling

Wil je weten wat jouw ‘why’ is, dan moet je terug naar de kern. Waarom ben ik hier in deze tijd, op deze plaats en doe ik wat ik doe? Weet je het? Vertel het! Vertel je persoonlijke verhaal. En dan bedoel ik niet je levensverhaal van je geboorte tot nu, maar vertel wat je drijft. Vertel het met passie en enthousiasme.

Dat noemen ze tegenwoordig ook wel storytelling. Organisaties als IKEA, Albert Heijn en het Leger des Heils passen dit concept al met succes toe. In elke uiting voel je wat de visie is en waarom ze doen wat ze doen. Dat is op grote schaal, maar dat kan je ook vertalen naar jezelf.

Blijf dichtbij jezelf

Voorwaarde is dat je dichtbij jezelf blijft. We zijn dol op authenticiteit, een eigen geluid (kijk maar naar The Voice hoe gek de coaches daar op zijn). Weet wat je wilt en maak het kenbaar. Wees niet te bescheiden. Durf fouten te maken. Niets is menselijker dan dat. Vertel je verhaal en deel het met de wereld.

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen: geloof in jezelf. Geloof dat jij de expert bent die de werkgever of klant nodig heeft. Wees overtuigd van je eigen kunnen. Heb goed voor ogen waarom je bepaalde keuzes in je leven en carrière hebt gemaakt. En vertaal dat naar je persoonlijke story. Met je eigen woorden, in jouw stijl. Dan weet ik zeker dat die perfecte werkgever of klant jou straks ook gelooft! 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie