Netwerken of een kopje koffie drinken?

Als je het woord ‘netwerken’ intypt bij Google, zie je verschillende betekenissen, namelijk: - het leggen en onderhouden van contacten met andere mensen die je mogelijk ooit voordeel kunnen opleveren in je werk; - contacten leggen waar je je voordeel mee kunt doen; - zijn best doen zoveel mogelijk invloedrijke mensen te leren kennen.

Netwerken of een kopje koffie drinken? - Nancy Dielissen

Samen bereik je meer

Ik krijg al niet zo'n heel fijn gevoel bij het woord 'netwerken' en als ik deze betekenissen lees, wordt dat gevoel alleen maar sterker. Het klinkt namelijk alsof alleen ik er mijn voordeel mee zou moeten doen. Terwijl ik er juist van overtuigd ben dat we samen veel meer bereiken dan alleen. Dus laten we kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

In een eerdere blog gaf ik al aan dat ik een communicatiebureau aan het opstarten ben. Een tijdje geleden zei iemand tegen me; "Jij moet nu wel gaan netwerken!". Toen hij de blik in mijn ogen zag zei hij; "Laat ik het anders zeggen. Jij moet binnenkort eens koffie gaan drinken met wat mensen". Dat vond ik al veel vriendelijker klinken.

Ik ging koffiedrinken

En dat heb ik dus gedaan. Ik ben gaan koffiedrinken! Natuurlijk had ik van tevoren nagedacht over wat ik tijdens de koffie wilde bespreken. Maar ik ging niet naar de afspraak met in mijn achterhoofd het idee dat dit gesprek mij een voordeel op moest leveren. En wat blijkt? Alle gesprekken waren superleuk! Als je oprecht geïnteresseerd bent in wat de ander bezighoudt, heb je sowieso een leuk gesprek. En als je samen tot de conclusie komt dat je wellicht iets kan betekenen voor elkaar, in zakelijk opzicht, dan is dat helemaal geweldig! Het is natuurlijk gewoon iets wat in mijn hoofd zit, waardoor het woord 'netwerken' een naar smaakje heeft. Dus los ik het op door het net iets anders te omschrijven. Want 'een kopje koffie drinken' klinkt altijd gezellig.

Ook dat nog...

Binnenkort ga ik als introducé mee naar een heuse netwerkbijeenkomst. Daar word ik geacht een pitch te houden, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Een pitch! Tjeetje... krijgen we dat?! Ik heb me dus voorgenomen om gezellig te gaan koffiedrinken met een aantal andere ondernemers. Daar ga ik iets vertellen over wie ik ben en wat ik doe. En misschien ontmoet ik wel mensen voor wie ik iets kan betekenen. Dat komt uiteindelijk gewoon op hetzelfde neer, maar klinkt in mijn oren net iets vriendelijker (en daardoor leuker). Ik heb er nu al zin in!

'When you change the way you look at things, the things you look at will change.' (Wayne
Dyer)

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (2)

 1. Yvonne Nelissen:
  09 mrt 2016 om 21:32

  Weet je wat nog een groot verschil is tussen netwerken en een kopje koffie drinken. Tenminste dat heb ik pas ' aan den lijve' ervaren. Tijdens de afsluitende verplichte netwerkborrel van een Meet2Match bijeenkomst kwam ik in gesprek met een werkgever. En het duurde ..... toch echt zo'n zestig seconden voordat zijn blik (ik ben nou eenmaal klein van stuk) over mijn rechterschouder verder in de ruimte dwaalde op zoek naar iemand die waarschijnlijk nog interessanter was dan ik. Toen ik diezelfde werkgever even later gadesloeg zag ik hetzelfde gebeuren bij het volgende en daarop volgende netwerkgesprek.
  Inderdaad, dan is het toch veel leuker om een kopje koffie te drinken en heerlijk ongedwongen echt contact te maken!

 2. Nancy Dielissen (blogster):
  09 mrt 2016 om 22:29

  Tjeetje Yvonne... wat een slechte werkgever. Hoewel, dat weet ik natuurlijk niet. Maar in elk geval in mijn ogen een slechte netwerker. Het is precies wat jij zegt; het gaat erom écht contact te maken. En dat lukt niet als je jezelf als doel gesteld hebt om binnen een uurtje 20 visitekaartjes af te geven. Want wat denk je dat degene die je 'gesproken' hebt daarmee doet als 'ie naar buiten loopt en onderweg ergens een prullenbak ziet staan?

  Binnenkort maar eens een kopje koffie doen samen? ;-)


Plaats een reactie